Ideje i trendovi
1 21.8K

7 savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana

Da je iznajmljivanje smještaja kruh sa 7 kora, znaju svi privatni iznajmljivači. Ipak, postoje određene smjernice kojih nam se valja pridržavati kako bismo što uspješnije vodili poslovanje iznajmljivanja u turizmu

Profitabilnost je osnovni cilj svakog poslovanja pa tako i iznajmljivanja smještaja u turizmu. Iako je turistički sektor jedna od najbržerastućih ekonomskih grana u svijetu, teško da možemo očekivati da će se naši apartmani, sobe ili kuće za odmor, iznajmiti sami od sebe. Ako smo i pomislili da je dovoljno objaviti naše smještajne kapacitete na jednom ili više internetskih stranica za oglašavanje smještaja, gadno smo se prevarili. Čak ni iznajmljivači početnici nisu tako naivni, a nerijetko se iznajmljivači, koji su dugo u ovom poslu, opuste jer ne shvaćaju da je turističko tržište izuzetno podložno trendovima. Trendovima u pretraživanju i rezerviranju smještaja koje je nužno pratiti kako bismo osigurali profitabilnost i najveću moguću zaradu. Donosimo vam 7 savjeta za uspješno vođenje poslovanja u privatnom iznajmljivanju smještaja.

7 savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana - razumijevanje rizika

Loše vrijeme, terorizam, i slični momenti na koje ne možemo utjecati potencijalna su opasnost za neuspjeh u ostvarivanju planiranih prihoda od turizma. Nije neuobičajeno da kišna sezona dovede do velikog broja otkazanih rezervacija i mi to vrlo dobro znamo. Svaki iznajmljivač koji planira i razmišlja unaprijed, spreman je na takve rizike, te ima adute u rukavu za nepredviđene situacije. Hoćete li sniziti cijene ili ponuditi dodatne aktivnosti koje ćete uključiti u cijenu smještaja, ovisi o vama. Mudro je, međutim, imati unaprijed smišljen plan za potencijalne rizike te preduhitriti mogućnosti otkazivanja gotovo sigurno realiziranih rezervacija.

7 savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana - sigurnost

Osigurajte svoju imovinu i svoje goste. Gotovo svi seminari i tečajevi o poslovanju u turizmu, bilo da se radi o privatnim iznajmljivačima ili agencijama, naglašavaju važnost sigurnosti gosta dok konzumira naše sadržaje, odnosno smještaj. Iako to nije nigdje jasno propisano, gost je naša odgovornost dok je pod našim krovom.

Osiguranje gosta je najbolji pokazatelj da ste pažljiv domaćin koji brine o gostu i čije poslovanje počiva na zdravim temeljima filantropije, važnom značajkom turizma i turističkih putovanja. Osiguranje imovine je zaštita vaših smještajnih kapaciteta od provala i oštećenja koje mogu uzrokovati nekulturni gosti, a svi vrlo dobro znamo da takvih ima!

7 savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana - potrebe gosta

Uspješni iznajmljivači rade tijekom čitave godine te izvan sezone stalno razmišljaju o načinima unaprjeđenja svoje usluge kako bi zadovoljili sve potrebe svojih gostiju. Razmišljajte kao gost, pokušajte se smjestiti u njegove cipele te zamisliti stvari koje biste i sami cijenili da ste iznajmili smještaj u nekoj destinaciji.

Iskoristite prednosti vlastite destinacije te osigurajte gostima informacije kao znak pažnje, uz sve dostupne tiskane materijale koje možete nabaviti i u lokalnoj turističkoj zajednici. Informirajte se o turističkom sadržajima u vašem mjestu i povežite s ostalim pružateljima turističkih usluga. Rakija dobrodošlice je već pomalo standard kod dočekivanja gosta, ali i boca vode za vrućeg ljetnog dana koju ćete ponuditi gostu prije odlaska na plažu, može od vas učiniti najboljeg domaćina na svijetu.

7 savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana - higijena

Možda imamo stari namještaj, možda naš apartman nije najmodernije opremljen, niti se nalazi na najatraktivnijoj lokaciji u destinaciji, ali možemo biti sigurni u jedno – savršeno čist apartman ili soba otklonit će sve ove nedostatke. U sezoni, kada je posla puno, kada su rezervacije kratke, a znamo da jesu sve kraće, često ne stižemo počistiti kako bismo mogli i htjeli.

Rješenje je osoba od povjerenja koju ćemo unajmiti da nam pomogne u održavanju besprijekorne čistoće našeg smještajnog objekta. Novac kojeg ćemo za to izdvojiti, sitnica je u usporedbi s koristi: zadovoljan gost čije ocjene će nas lansirati u visine uspjeha iznajmljivanja turističkog smještaja.

7 savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana - recenzije

Ocjena zadovoljstva gosta je važna smjernica za predviđanje potreba turista i uspješno vođenje turističkog poslovanja. Najbolji domaćini vode računa i o pozitivnim i o negativnim recenzijama gostiju. Naglasiti ono dobro, a pokušati popraviti ono loše ako je to moguće, mudra je reakcija na komentare gostiju.

Mudar iznajmljivač će poticati goste na ostavljanje komentara, bilo javno na stranicama internetskih oglašivača smještaja, bilo putem e-maila. Preporučuje se svakom gostu nakon odlaska poslati kratku poruku zahvale s upitnikom o tome što mu se svidjelo kod nas, a što bi popravio ili promijenio.

7 savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana - trendovi

Biti konkurentan je najznačajniji dio upravljanja u malom poduzetništvu pa tako i u turizmu. Bez pažljivog praćenja trendova u potražnji smještaja i bez uvida u ostatak ponude u vašoj destinaciji, teško da možete biti konkurentni. Konkurentnost ne znači spuštanje do najniže moguće cijene, već u sebi ima i elemente industrijske špijunaže.

Pregledajte ponude uspješnih iznajmljivača u vašoj destinaciji? Što oni uključuju u svoju ponudu smještaja? Kakve su recencije njihovih gostiju? Što možete učiniti kako biste i sami imali tako dobre ocjene gostiju? Kakvi su trendovi u oglašavanju i prodaji smještajnih kapaciteta, poput last minute ponuda i slično?
7 savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana - legalno iznajmljivanje
...jer su  kazne višestruko veće od potencijalne dobiti!
Spremi

Oglašavanje apartmana - kako zaploviti prostranstvima interneta?

Biramo najbolje planinske kuće za odmor u Hrvatskoj

Bizarne turističke atrakcije: Zašto ova kada košta čak 900.000 dolara i je li najskuplja na svijetu?

Zelena boja u interijeru: 6 pravila za korištenje zelene boje u kući, stanu ili apartmanu

Tepih za blagovaonicu: 6 savjeta za odabir najboljeg tepiha za blagovaonu

11 pravila kod uređenja apartmana za iznajmljivanje

Kakvim gostima se nadati izvan glavne sezone?

Što sve turisti vuku na odmor u svojim teškim putnim torbama i koferima

1 komentara Uključi se u raspravu
Milan - Ugljan 01.06.2016 19:26
Sa svime što ste naveli u potpunosti se slažem sa vama. Bez pračenja svjetski trendova u turizmu, kao i novih ulaganja u poboljšanju pruženih usluga nemožemo zadržati korak sa evropskim turističkim destinacijama. Bog nam je podario prekrasno more, ali bez našeg rada i pametnog promišljana nema nam napretka i blagostanja.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Last minute – trend ili budućnost iznajmljivanja smještaja?

​Ne budi ovakav iznajmljivač smještaja!

Popularno: