Travanj je idealan za berbu ljekovitih biljaka, pogotovo onih koje se koriste za čišćenje organizma. Osnovno pravilo je da se bilje bere po suhom i sunčanom vremenu, sredinom dana. Iskoristimo proljetne praznike i uskršnji vikend za druženje s prirodom

Ukoliko prve laste ne čine proljeće, utoliko ni prvi gosti ne čine sezonu. No proljetnice, koje su niknule mahom po šumama i livadama, čine proljeće. Upoznajmo se s njima i pozdravimo ovaj blagoslov prirode. Njime možemo začiniti svoju turističku ponudu ili vlastitu smočnicu. Ima li boljeg vremena za prikupljanje ljekovitog bilja, od proljetnih praznika i uskršnjeg vikenda?
 

Proljetna berba samoniklog bilja

Proslavite proljeće uz izvadak iz kalendara branja ljekovitog bilja u travnju. Biljke možete brati sami ili uputiti svoje goste u tajne berbe samoniklog bilja kojima naše blago podneblje pogoduje, bilo da se nalazite na kontinentu ili u priobalju. Branje bilja je, kao i sve ostalo u životu, podložno nekim pravilima, a osnovni napuci ovdje su da se bilje bere po suhom i sunčanom vremenu, sredinom dana. Poželjno je da tlo nije vlažno pa se preporuča pričekati koji dan poslije kiše za najbolju koncentraciju djelatnih tvari koje svaka ljekovita biljka sadrži.
 

Još jedno je pravilo vrlo važno za održivost berbe samoniklog bilja: Nikad ne berite više od onoga što vam treba!

Zapravo, ne berite više od onoga što ste u mogućnosti još isti dan preraditi ili pripremiti za sušenje. Kod sušenja je važno i da je bilje u što tanjem sloju, što znači da prevelike količine otežavaju kvalitetno sušenje.
 
Kalendar branja ljekovitog samoniklog bilja travanj
Ovdje možete preuzeti infografiku u formatu A3 pogodnim za print crno-bijelo ili u koloru.


Ljekoviti travanj

Anđelika
Pomaže kod bolesti živčanog sustava, problema s probavim i dišnim organima. Važno: Slična je otrovnoj biljci velika kukuta koja za razliku od anđelike ima tamnomodri prašak i crvenkaste točkice, pogotovo pri dnu stabljike, te vonja na mišju mokraću. Za rukovanje korijenom anđelike, koristite rukavice.
Bljušt
Bljušt je ukusan prilog različitim jelima i najbolji je svježi, mada se lako može i zamrznuti. Uz bljušt, beru se i neizostavne šparoge koje su, u velikoj mjeri, prvi vjesnici proljeća u našem priobalju.
Breza
List breze je divan proljetno poklon majčice prirode koji se koristi za čišćenje organizma, posebice krvi te odstranjivanje kiseline iz našeg sustava.
Bršljan
Nikad ne bismo pomislila da biljka koja ukrašava fasade kontinentalnih vila ima tako izražena ljekovita svojstva. Sada već svi znamo za sirupe protiv kašlja, no bršljan još pomaže i kod gihta, reume, za zacjeljivanja rana te u liječenju od kožnih nametnika.
Čičak
Dosadan si kao čičak, kažu, ponajviše zbog činjenica da je čičak korov koji se brzo širi. No, čičak je ujedno i lijek te je odličan kao pomoć kod različitih upala, ispiranje rana te za čišćenje organizma.
Dobričica
I dobričica pomaže kod vanjskih ozljeda i čireva, čisti organizam, ali pomaže i kod probavnih smetnji, problema dišnog sustava, kamenaca te bolestima jetra.
Glog
Glog je izvrstan kod svih poremećaja povezanih uz srce i krvožilni sustav.
Hmelj
U proljeće se skupljaju mladi izdanci hmelja te vršci stabljika koji se pripremaju kao prilog jelima. Smiruju i jačaju želudac te pomažu izlučivanju viška vode iz tijela.
Kamilica
Blagodati kamilice nije potrebno dodatno isticati. U našim krajevima, kamilica je odavno kultivirana i uzgaja se za čajeve koji ublažavaju bolove i grčeve te reguliraju probavu i liječe želudac.
Ljubičica
Ljubičica se suši u jako tankom sloju jer je vrlo osjetljiva te kod neadekvatne prerade može pocrniti i izgubiti ljekovitost. Čisti krv i pomaže pri liječenju od upale bubrega i problema s mokraćnim sustavom.
Maslačak
List maslačka se bere dok je mlad i prije cvatnje. Lako ga je zamijeniti s cikorijom koja crvenkastu glavnu žilu i dlačice, no, obje su vrste jestive pa nema opasnosti. Salata od maslačka je, navodno, izvrsna, a osim listove suše se još i cvjetovi, ubrani bez stapke, u tankom sloju. Pomaže kod groznice, hemoroida, čireva i bolesti jetra.
Plućnjak
Plućnjak, gle čuda, kao što mu i sam naziv kaže lijeći plućne bolesti, kašalj, čisti krv te podiže energetsko stanje organizma.
Podbjel
I on pomaže čišćenje organizma, kao većina proljetnog samoniklog bilja, te pomaže kod problema s dišnim organima, posebno kod astme.
Rusomača
Odlična za nizak tlak, ali valja pripaziti da ne promijeni boju pri sušenju. Suši se u hladu na prozračnom mjestu.
Crni sljez
Mladi listovi sljeza se beru, kao i kod maslačka, prije cvjetanja biljke, a cvijet tek kada se potpuno rastvori. I on se koristi kod bolesti dišnih organa te pomaže kod hemoroida i čireva.
Šumska jagoda
Iako svi čekamo slatke podova jagode koje nalazimo razasute po proplancima krajem proljeća i početkom ljeta, malo nas zna da su listovi koje beremo u rano proljeće odlični za ublažavanje svih vrsta napetosti te kao pomoć kod proljeva. 
Trputac
Trputac je još jedan naziv koji nam je poznat iz ljekarni i sirupa protiv kašlja. Listove trputca možemo brati od travnja do kolovoza te ga koristiti svježeg za pomoć kod uboda kukaca ili sušiti, a za što druge, nego za pomoć kod upala dišnih puteva, iskašljavanje, te kod upale sluznice usne šupljine i bolesti debelog crijeva.
Vlasac
Vlasac je naš omiljeni začin zbog svog blagog, limunskog okusa. Manje je poznato da on ima antibakterijski učinak te da pomaže kod anemije, visokog tlaka, nadimanja te kod čišćenja krvi.
Vodopija
List vodopije se može jesti svjež ili sušiti u tankim slojevima te koristiti kao pomoć kod problema s jetrom, probavom, mjehurom te kao pomoć kod dijabetesa. 


Kako osušiti bilje?


Sušenje biljaka se može izvesti na više načina, no vrlo malo biljaka traži sušenje na suncu. Ovdje navedene biljke sušimo u sjeni, na suhim i prozračnim mjestima. Bilje možemo sušiti i u pećnici, ali samo u slučaju kišovitih razdoblja. Prirodno sušenje je najbolje. Takvo sušenje možemo provesti na dva načina: prvi način je da objesimo biljke na prozračnom sjenovitom mjestu, a drugi je da ih rasprostremo po podlozi u tankom sloju. Za podlogu je najbolje uzeti obični bijeli papir kojeg je, ovisno o duljini sušenja, ponekad potrebno mijenjati. Kada se biljke temeljito osuše, usitnite ih, dobro pregledajte te odstranite dijelove koji su oštećeni ili još vlažni. Deblje korijenje ili stabljike možete prije sušenja i prerezati. 
 

 
Iskoristimo proljetne praznike za druženje s obitelji, prijateljima i proljećem. Udružimo se međusobno, ali i s prirodom, kako bismo bili najbolji domaćini i kako bi obogatili svoju turističku ponudu vrijednostima koje postoje samo kod nas, u našem podneblju i koje nas vode u pravcu održivog turizma. Vrijednosti su to koje i gost prepoznati zna.
Spremi

Trik za prepoznavanje lažnih stranica za oglašavanje smještaja

Smart TV za apartmane - investicija za kišne dane

Manje posla i brige oko neizvjesne sezone, više gostiju i prihoda - moguće je uz usluge full-service agencija

Koje karakteristike donose tepisi od prirodnih materijala?

Koliko je robot usisavač učinkovit u održavanju čistoće soba i apartmana

Paušal za privatne iznajmljivače lako može biti 750 kuna po krevetu u 2019. godini

Podaci eVisitora za srpanj: Pola milijuna noćenja manje, minuse bilježe sve primorske županije

​Najpopularnije vrste stolica: Kada odabrati drvene, plastične i tapecirane stolice?!

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Šparoge - tajni sastojak recepta za dobro gostoprimstvo

Last minute – trend ili budućnost iznajmljivanja smještaja?

Popularno: