Ideje i trendovi
8K

Kako spojiti klimu na WiFi pa dobiti saveznika u borbi za niže režije smještajnog objekta

Pametni klima-uređaji su prilika za bolju kontrolu nad potrošnjom energije u našim smještajnim objektima. Kako spojiti klimu na WiFi vezu i ostvariti uštede?

Već je poslovična domaćinska ljutnja na upaljene klima-uređaje ostavljene u smještaju nakon izlaska gosta. Kritičari će nazvati iznajmljivače škrcima, a iznajmljivači će se čuditi takvom nemaru gosta (“Ostavljaju li oni ovako upaljenu klimu doma?!) i dvoumiti se ući u apartman pa ugasiti klimu ili sačuvati privatnost gosta, škrgućući zubima.

Činjenica je da klima-uređaj, ovisno o snazi, troši dosta električne energije koja je sve skuplja. Činjenica je i da štednja energije u bilo kojem obliku postaje sve nužnija, što zbog skupoće i nestalnog tržišta energenata, što zbog prijetećih klimatskih promjena.

Upozorenja gostima da gase klima-uređaj prilikom izlaska jednostavno nisu dovoljna. Daljinska kontrola nad ovom nužnom opremom apartmana i kuća za odmor u ljetnim mjesecima mogla bi pomoći i da ugodno rashladimo prostor pa oduševimo gosta prilikom dolaska. Jednako ga možemo zimi i ugrijati.

 

Kako spojiti klimu na WiFi?

Kako bismo spojili klimu na WiFi, moramo imati WiFi adapter. Adapter je tehnološki dodatak klima-uređajima koji nam omogućava upravljanje na daljinu. 

Neki klima-uređaji se već kupuju s ugrađenim adapterima pa tada pričamo o integriranom WiFi adapteru. WiFi ready su adapteri koje kupujemo posebno i možemo ih ugraditi već postavljene klima-uređaje. 

Ugradnja adaptera je jednostavna. Unutarnja jedinica uređaja se može spojiti priloženim kabelom ili adapter dolazi u obliku USB sticka. Uključimo ga, instaliramo odgovarajuću aplikaciju na svoje mobilne uređaje, registriramo se i dodamo uređaj, ili skeniranjem pristupnog QR koda, ili unosom podataka.
 

WiFi adapteri se mogu nabaviti po cijenama već od dvadesetak eura, ovisno o marki klima-uređaja, dok oni univerzalni, koji se mogu ugraditi na sve tipove i modele, desetak su puta skuplji

 

Može li se adapter ugraditi na svaku klimu?

S napretkom tehnologije, napreduju i uređaji koje koristimo u svakodnevnom životu ili povremeno. Sve teže je pronaći uređaj kojeg ne možemo spojiti na internetsku vezu, od televizora preko fotoaparata ili kućanske vage, pa do hladnjaka. 
 

Ako nema integriran adapter, klima-uređaj mora imati mogućnost spajanja na WiFi, odnosno, rada na bežično upravljanje na daljinu. Većina klima-uređaja novije proizvodnje ima tu opciju, stariji uređaji ne


Pametna klima - saveznik u borbi za energetsku učinkovitost

Ulaganje u pametan uređaj za rashlađivanje nam se može u ovom trenutku činiti nepotrebnim ako već posjedujemo standardne klime. Međutim, suvremene klima-uređaje odlikuju visoki tehnološki standardi i jamstva za brzu realizaciju uštede.
 

Pametne klime zadovoljavaju uvjete za više energetske razrede i imaju najmanje A+ oznake. Stvorene su da štede s dva do tri puta manjom potrošnjom električne energije


Koliko koštaju pametne klime?

Cijene klima-uređaja s WiFi mogućnošću spajanja ovise o brendu, snazi koja pak određuje kvadraturu koju pokriva ta klima, energetskom razredu i dodatnim mogućnostima.
 

Cijene klima-uređaja s WiFi spojem se kreću se od 350 eura naviše

Upravljanje na daljinu je moguće za više klima-uređaja kroz jednu aplikaciju, ne mora svaka klima imati svoju. Jedna od dodatnih funkcija može biti i senzor prisutnosti osoba koji isključenje uređaj kada otkrije da u prostoriji nema nikoga.

Malo jezivo, ali sigurno korisno. Zašto ne bismo živjeli i iznajmljivali pametno ako je tako više isplativo?

Spremi

Fleksibilni uvjeti otkazivanja rezervacija - prednost u poslovanju ili gnjavaža?

Hrvatski turizam sada treba stalnu komunikaciju s emitivnim tržištima na svim kanalima promocije

Postaje li Hrvatska preskupa destinacija stranim turistima?

Uradi sam: Kako montirati novi televizor na zid?

Koje su najpopularnije države svijeta po broju dolazaka turista?

Kolač bez šećera, brašna i pečenja: Zdrave i slatke kuglice od mrkve i datulja

Božićni običaji u Hrvatskoj - što ćemo jesti za blagdane?

Službeni cjenik za iznajmljivače apartmana - kako mora izgledati?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

5 aplikacija za iznajmljivače koje poboljšavaju iskustvo boravka u našim objektima

​Kreativnost i turizam: Kako ispričati priču?

Popularno: