Ideje i trendovi
38.1K

Morska šparoga - nenametljiv prilog jednostavnm jelima i delicija iz jadranskih plićina

Premda dijele naziv, morska šparoga s kopnenom varijantom nema mnogo sličnosti, osim raskošnog zelenila kojeg poklanja jelima. Raste uz more, bogata je nutrijentima, a jesti se može čak i sirova

Godina je pandemijska, restoran centru Zagreba. Michelinova zvjezdica. Ambijent ugodan, jelovnik sažet i precizan. Pažnju privlači risotto s kozicama i morskim šparogama. Morska šparoga?! Što je to, pitamo konobara.

Vrlo brzo shvaćamo da mističnu šparogu dobro poznajemo. Susrećemo je po plažama, kušamo je poput slane grickalice, dok je još mekana, u mlado ljeto.

Morska šparoga

Svježa morska šparoga


Mnogi je tek otkrivaju ili još uvijek samo preskaču preko zelenih grmića, ne sluteći da se u njima krije jedna prekrasna priča i jestiva samonikla delicija, posebnost i našeg primorja.
 

Potencijal morske šparoge su prepoznali u Ninu pa je TZ grada Nina, u suradnji s Klubom Gastronaut, pokrenula projekt izrade novog gastronomskog brenda


Bogata jodom i mineralima

Morsku šparogu još nazivaju salikornija (lat. Salicornia Europea), a u Dalmaciji caklenjača. Caklenjača broji niz vrsta. Hrvatske obale najviše krase grmolika i meka caklenjača. Iako literatura navodi da raste u muljevitim morskim plićinama, pronaći ćemo je i na kamenitim obalnim pojasevima do kojih dopire morska voda za velikih plima. Različite vrste caklenjače uspijevaju u Europi, Sjevernoj Americi i Africi, južnoj Aziji i Australiji.

Morska šparoga

U kasno ljeto i jesen caklenjača porumeni 


Sukulent je s velikim udjelom vode u svojim zelenim stabljikama. Ta voda joj daje pomalo staklast izgled, otud naziv caklenjača. Člankastu stabljiku negdje nazivaju i pileća nožica. Na njoj se nižu mali listići, sitni poput ljuski u kojima se ugnijezdi po jedna sjemenka.

No s piletinom, kao ni sa šparogama, morska šparoga nema dodirnih okusa. Na gastronomskom nebu Hrvatske je relativno mlada zvijezda, ali širom Europe, pa i svijeta, se često poslužuje kao prilog glavnim jelima iz morskih dubina.
 

Samphire je engleski naziv za niz biljaka sa sličnim svojstvima, bogatstvom slanog okusa, obiljem minerala i nutritivnim vrijednostima

Morska šparoga nam poklanja vitamine A, B, C, kalcij i jod. Pripada širokoj porodici henopodiacee, poput cikle i špinata, pa je i dobar izvor željeza.
 

Može se marinirati i čuvati u teglicama, jesti sirova, kao prilog salatama i drugim maštovitim jelima. U koje god je jelo dodali, oplemenit će ga klorofilom, mineralima i prirodnom slanosti, s nula masnoće i ugljikohidrata. Za salatu s naslovne fotografije, dobro bi ju bilo prvo blanširati u neslanoj vodi, a zatim začiniti po želji


Recept: Risotto od školjaka s caklenjačom


Sastojci:
  • 1/2 kg školjaka po želji (dagnje, kaparocule, kunjke…)
  • 400 g riže
  • riblji temeljac
  • caklenjača
  • 1,5 dl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • češnjak
  • luk
  • sol i papar


Priprema: Na maslinovom ulju ćemo popržiti 1/3 glavice češnjaka. Izvadimo ga pa na isto zagrijano ulje ubacimo usitnjen luk i užutimo ga. Na tako pripremljen luk, dodajemo neopranu rižu koju miješamo pažljivo da se ne zalijepi, dok zrna ne dobiju finu glazuru. Podlijemo rižu s bijelim vinom i ribljim temeljcem.

Sa strane, u drugoj posudi na malo vode, okrenut ćemo školjke tako da se odvoje od svojih ljuski. Ljuske ćemo odovojiti, a školjke s vodom koju su pustile i u kojoj su se kratko kuhale, dodati u risotto. Kad je riža gotova, u nju možemo dodati ili malo maslinovog ulja ili parmezana kako bi bio kremast. Tek tada dodajemo morske šparoge koje umiješamo u vruće jelo kako bi otpustile svoje sokove i postale podatne nepcu sretnog kušača ovog zanimljivog jela.


Uslast!
 



Ako ste se naoružali vrećama i fotkama caklenjače i krećete u pronalaženje, prepoznavanje i berbu ove čudesne biljke koja je u ovo doba godine (svibanj, lipanj) idealna za konzumaciju i mariniranje, nemojte obrstiti čitavo njeno mikro stanište. Oberite samo mlade vrhove biljke, onako kako se beru koprive, a grm i stabljike ostavite da se množe do iduće beračke prilike. Poštujmo prirodu, upoznajmo ju i koristimo njenu darežljivost savjesno!

Spremi

Potpore u turizmu – kratki vodič za iznajmljivače

Popularne serije imaju sve veći utjecaj na odabir destinacije za putovanje

Prosvjed turističkih djelatnika u Grčkoj

Koliko nam je važna ocjena gosta?

Sezona je bila jako dobra, može li sljedeća biti još bolja? Property management agencija Irundo savjetuje kako se pripremiti za turističku 2023.

Ima li Hrvatska turističku strategiju u krizi i kakve veze imamo s vikinškom sezonom u Norveškoj

KVIZ UTORKOM: Podravina i Prigorje u 10 zagonetki koje opisuju raskoš naše kulturne baštine

Intervju: Višnjica Čerič, Udruga privatnih iznajmljivača Moja Šolta

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kupuj lokalno: 81% Europljana radije troši novac na domaće proizvode lokalnih proizvođača

Koji su gosti - najgori gosti?

Popularno: