Dizajn
15K

Zelena boja u interijeru: 6 pravila za korištenje zelene boje u kući, stanu ili apartmanu

Razmišljate o korištenju zelene boje u vašem stanu, kući ili apartmanu? Niste sigurni koju nijansu zelene boje odabrati i kako zelenu boju kombinirati s drugim bojama? Koja osnovna pravila vrijede za korištenje zelene boje u interijeru?

Zelena boja u interijeru posljednjih je godina naveliko popularna u moderno uređenim domovima i apartmanima. No, iako zelena boja može izgledati izuzetno atraktivno, često je teška i zahtjevna za kombiniranje. Važno je pripaziti na pravilan odabir nijanse kao i postizanje potpunog dojma u prostoru.

Ako niste sigurni kako će se zelena boja u interijeru uklopiti u vaše ideje uređenja prostora, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta. Pojasnit ćemo kako kombinirati zelenu boju s ostalim bojama te na što obratiti pozornost kod bojanja zidova u zelenu boju.


zelena boja kao boja prirode


1. Zelenu boju percipiramo kao imitaciju prirode

Zelena boja je izuzetno profinjena i potrebno je pripaziti kod njezina umjerena korištenja. Naime, zelenu boju percipiramo kao imitaciju prirode i svaki kontakt sa zelenom bojom u prostoru zapravo doživljavamo kao kontakt s prirodom. Samim time, izuzetno je važno odabrati prave nijanse zelene boje za interijer, kao i ispravno kombinirati zelenu boju s drugim bojama.


2. Smjer tople ili hladne zelene boje

Zelena boja u pravilu ima dva osnovna smjera za koja se dizajneri mogu odlučiti. Odabir tople ili hladne zelene boje u pravilu određuje sve daljnje korake kod dizajniranja određenog prostora. Razlika između tople i hladne zelene boje je značajna i jedan od prvih koraka koje trebate poduzeti prije uređivanja interijera je odabrati hoćete li koristiti toplu ili hladnu zelenu. Nakon toga, otvara se čitav spektar mogućnosti, a koji je nijansama i dojmom usklađen s odabirom tople/hladne zelene boje.


zelena boja u interijeru kao odabir


3. Svijetlozelena boja uz neutralni spektar

Svijetlozelena boja prostoru će udahnuti svježinu i razigranost, koja treba biti poduprta s ostalim izborom boja. Svjetlije nijanse zelene boje odlično se kombiniraju s neutralnim spektrom boja, gdje prije svega valja istaknuti bež nijanse i boju kave. Hrabriji dizajneri mogu se poigrati s kombiniranjem svijetlozelene i ciklama crvene, a dio njih odlučit će se i na uklapanje srebrne boje u prostor. Iako je nešto rjeđa kombinacija, svijetlozelena boja ponekad se može odlično uklopiti i s ljubičastom bojom, što definitivno daje jedinstvenu notu prostoru.

zelena boja interijera za uređenje


4. Tamnozelena boja u kombinaciji s plavim nijansama

Tamnozelena boja stvara potpuno drugačiji osjećaj u prostoru u odnosu na svijetlozelenu boju. Tamnozelena donosi mirnoću i eleganciju, koja se često proteže i kroz kombiniranje kvalitetnih materijala širom interijera. Stručnjaci su složni u tome kako tamnozelenu boju možete kvalitetno uklopiti s plavim nijansama boja, no važno je pripaziti na usklađenost dojma u prostoru. Tamnozelena boja kvalitetno pristaje uz tirkizne nijanse, a odlično se kombinira s klasičnim namještajem koji donosi rustikalni i elegantni stil.


5. Pastelna zelena naglašava prirodnu ljepotu

Pastelna zelena sve je popularniji odabir u dizajniranju interijera jer se lako može uklopiti s raznim drugim atraktivnim i modernim bojama. Pastelne nijanse prostoru pružaju umirujuću atmosferu, a naglašavaju prirodnu ljepotu prostora i stvari u prostoru. Zanimljivo je kako uz pastelnu zelenu boju odlično pristaju razni prirodni materijali. Tako uz pastelno zelene zidove može kombinirati tkanine od lana, tepihe od jute ili razne platnene košare. Izbor kombinacija jest zaista velik, a pastelna zelena boja zasigurno će stvoriti predivan prirodan osjećaj na svakom koraku.

zelena prostorija u domu ili apartmanu


6. Pažljivo balansiranje toplih i hladnih nijansi

Zelena boja može djelovati izuzetno atraktivno u prostoru, ali je važno vrlo pažljivo birati nijanse koje ćemo kombinirati kroz prostor. Zelene nijanse mogu savršeno pristajati komplementarnoj crvenoj boji, no valja biti oprezan. I dok će klasičan odabir zeleno-crvenih kombinacija možda djelovati napadno, osjećaj ugode stvorit ćete kroz odabir pastelnih nijansi ili tamne boje. U tamnim crveno-zelenim bojama nalazi se podosta plave boje, što osigurava dobru povezanost u prostoru. U konačnici, zelena boja u interijeru može djelovati izuzetno lijepo i umirujuće ako je kombinirana na pravilan način.
Spremi

Best Stay 2023. u Zagreb dovodi turističke stručnjake iz 17 zemalja

Direktan kontakt s gostom: Turiste sada, više nego ikada ranije, zanima tko su njihovi domaćini

Svijet za najam - samo četiri države nemaju nijedan smještajni objekt oglašen na Airbnb-u

Pomoćni ležaj u apartmanu - koji su uvjeti namještanja i može li se dodatno naplatiti sklopivi ležaj

​Romantično putovanje na Bali - može, ali ne za izvanbračne parove

​Restauracija starih stolica: 6 koraka za brzo obnavljanje stare stolice

Recepti za koktele - 5 osvježavajućih napitaka s aromom vrtova naših baka i Dalmacije

Novo smanjenje turističke članarine - privatni iznajmljivači bez rasterećenja?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Siva boja za zid: Je li siva boja pametan odabir i kada je koristiti u interijeru?

​Ružičasta boja zidova i interijera: 4 važna pravila za korištenje ružičaste boje u prostoru

Popularno: