Ideje i trendovi
39.7K

Dolina Slapnice - lagana staza za nezaboravnu šetnju u svako doba godine

[Kamo dalje, domaćine?] Dolina Slapnice je mjesto za koje mnogi ne znaju, a krije jednu od najljepših staza kojom lako pješače i najmanja djeca. Vijugavi makadamski put prati potok s nizom razigranih kaskada i slapova po kojima je ova žumberačka rječica i dobila svoje iskričavo ime

Jednom kad posjetite dolinu Slapnice, poželjet ćete se vraćati ovdje stalno i iznova. Kakva li je u jesen, kakva u proljeće? Ili je još ljepša zimi kad led sve te slapiće okuje? Slapnica je slatka tajna Žumberka, savršeno čista i bistra, sprudova pješčanih obraslih bujnim zelenjem. Sa strmih obronaka, koji prate rijeku, slijevaju se u Slapnicu brojne pritoke. Jarak, Duboki i Vranjački potok, Drenovac i Kalovka, tek neki su od njih. Slapnici u proljeće poklanjaju obilje vode.

Sama Slapnica izvire u podnožju Žumberačke gore, a ulijeva se u Kupčinu kod mjesta Medven Draga, nedaleko od Krašića. Od centra Zagreba do Medven Drage 40-ak je kilometara. Pješačka staza prati osam kilometara toka potoka, dobro je označena, polazi s parkinga iza kamenoloma.
 

Potok Slapnica je najljepši poslije obilne kiše, a najveći slapovi u dolini, uopće ne pripadaju toj rječici, već njenim pritocima, Vranjičkom i Dubokom potoku, koji se slijevaju po obroncima

Dolina Slapnice


Lagana pješačka staza uz žubor potoka

Pješačenje dolinom neće oduševiti avanturiste niti one željne akcije. Ovaj makadamski put se lijeno penje od ušća do izvora kojih ima nekoliko, a potom se valja vratiti na polazište. Nema strmih uspona na kojima bismo mogli ostati bez daha, ali bez daha ćemo ostajati od ljepote koja nas okružuje.

Žubor potoka koji nas neće izgubiti iz vida, arija pjevica i treptanje bujnog zelenila. Vlažna dolina je savršeno stanište za brojne životinjske i biljne vrste, među kojima se ističu vioke paprati ogromnih listova, pa je lako zamisliti kako se nalazimo usred bujne tropske šume.
 

U bistrim vodama potoka vijugaju pastrve, nekako s cestom koja je probijena kroz dolinu, nestale su spretne vidre. No, još uvijek je ovo mjesto rajsku vrt i oaza očuvane prirode


Dolina Slapnice
 

Slap po slap Slapnica

Sve najljepše stvari su skrivene pa tako i zelena dolina Slapnice čuva svoje najatraktivnije čari nešto podalje od glavne staze. Potok teče čas mirno, čas huči silovito, i upravo ondje gdje je najbrži, nataložila se sedra i stvorila barijere. To su slapovi Slapnice, kojih ima mnoštvo, ponegdje su tek nešto veći od stepenice, a drugdje se voda obrušava metar ili dva u dubine modro-zelene. 

Dolina Slapnice

Najveći slapovi u dolini su Vranjički slap i Brisalo, ali njih ćemo pronaći tek ako skrenemo sa staze i kroz pet, odnosno deset minuta laganog uspona dosegnemo šumovite obronke doline. 

Dolina Slapnice

I Brisalo i Vranjački slap su visine 15-ak metara, a pod ovim posljednjim se krije i špilja usječena u sedrenoj stijeni. 
 

Život uz Slapnicu

Nije ova dolina toliko vrijedna samo zbog svoje ljepote. Ona ima i kulturne vrijednosti i zanimljivosti. Tradicionalne drvene kućice u proljeće su gotovo nevidljive iza bujnog zelenila, a ostaci niza mlinica obilježavaju kilometre riječnog korita. Od svih mlinova na Slapnici, danas je ostao sačuvan samo Draganov mlin koji se nalazi na osmom kilometru puta i još uvijek je u funkciji.

Mlin pripada Nadi Mauzer, jedinoj stalnoj stanovnici Slapnice, koja je čitav svoj život provela na ovim zelenim livadama. Na izlasku iz šumskog gustiša, u dolini na kraju puta, gdje se iz izvora spuštaju prvi slapovi Slapnice, taj mlin izgleda poput kućice iz bajke, a Nada poput dobre bakice. 

Nada Mauzer

Dočekuje rijetke prolaznike s motikom ili grabljama u rukama. Oko kuće uvijek posla ima. Ali zato ovdje raste najukusnije povrće, a i trava je posve sigurno najzelenija. 

Dolina Slapnice

Nada je uvijek raspoložena za priču, od nje se može saznati sve o povijesti ovoga kraja. Uz njen mlin prvi je od izvora Slapnice. Do iduća dva treba "manje od brojanja krunice", reći će Nada čiji mlin je zapravo završna točka ovog nezaboravnog pješačkog događaja.

Šetnja u društvu sa Slapnicom traje oko sat vremena i nije potrebna planinarska oprema. Ipak, ako planirate vidjeti i veće slapove, čvrsta obuća je nužna. Pod gustim krošnjama čudesne žumberačke šume zna biti prohladno i dobro je imati dugačke rukave, čak i kada vruće toplo ljeto je. 

Dolina Slapnice

A možda se na pješčanim obalama Slapnice poželimo i skinuti pa okupati ovdje ili barem smočiti nožice...

Dolina Slapnice

Na području Parka prirode Žumberak nalazi se petina svih biljnih vrsta Hrvatske.
Dolina Slapnice

Žumberačko i Samoborsko gorje proglašeni su parkom prirode 1999. Veći dio doline Slapnice uživa zaštitu kao značajni krajobraz još od 1964. Malo je ovdje hodača, nešto biciklista i ozbiljnih planinara kojima je Slapnica tek dionica puta u istraživanjima više od 300 kilometara četvornih Parka. Iz doline se račvaju planinarske staze koje vode na obronke Žumberačke gore.

Dolina Slapnice

U svako doba godine, Slapnica nosi krunu kraljice ljepote Žumberka i okolice. Ipak, moda je najljepša u jesen... što mislite?
Dolina Slapnice u jesen

Jesen u dolini Slapnice
 

"Kamo dalje, domaćine?" je serija tekstova namijenjenih domaćinima koji žele istražiti atrakcije i ljepote naše zemlje, a potom takve izlete preporučiti svojim gostima. Cilj nije samo informiranje gosta, već povezivanje ponude obiteljskog smještaja s turističkom ponudom ruralnih krajeva, promocija prirodnih i kulturnih bogatstava Hrvatske za održivi razvoj lokalne zajednice.

Spremi

15 % veća boravišna pristojba za iznajmljivače paušaliste u 2019. godini?

Miso juha - tanjur pun zdravlja

Montažne kuće kao kuće za odmor: 6 prednosti i nedostataka montažnih kuća za iznajmljivanje

“Cijena na upit” odbija goste

Odumiranje središta naših gradova: Mogu li restrikcije biti odgovor na fenomen gentrifikacije?

Uradi sam: Adventski kalendar sa slatkom dobrodošlicom gostima

Boja tepiha uz sivu garnituru: Kakav tepih najbolje pristaje uz sivu sjedeću garnituru?

Šibenik razvija regenerativni turizam koji oživljava javni prostor i uključuje lokalnu zajednicu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

87% turista na putovanju i u smještaju najviše cijeni sigurnost

Kada treba graditi, a ne prodavati, i zašto je gradnja najlakši put do izravnih rezervacija?

Popularno: