Propisi i Zakoni
6 68.4K

Kome uplatiti, a kome prijaviti obračun članarine TZ?

Privatni iznajmljivači su dužni do kraja veljače obračunati i platiti članarinu turističkim zajednicama. Osim toga, obvezni smo i dokaz o plaćenoj članarini uz obrazac TZ podnijeti nadležnoj Poreznoj upravi do 28. veljače 2019.

U skladu s još uvijek važećim zakonima o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskom turizma (NN 152/08) te o članarinama u turističkim zajednicama (NN152/08, 88/10, 121/16), svi privatni iznajmljivači su dužni do kraja veljače tekuće godine, platiti članarinu turističkoj zajednici (članarina TZ).

Plaćanje nije jedina naša obveza, do 28. veljače 2019. godine smo dužni u nadležnu poreznu upravu dostaviti obrazac TZ i dokaz o plaćenoj članarini, a u svrhu evidencije o urednom izvršavanju naših obveza.
 

Prema članku 2. Pravilnika o obliku i sadržaju obrasca za prijavu podataka o osnovici za obračun članarine turističkoj zajednici, obrazac se dostavlja "nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema sjedištu pravne osobe, odnosno prebivalištu fizičke osobe". 

Članarina se plaća po stopama iz Zakona o članarinama u turističkim zajednicama iz 2016. godine, kao što je već opisano u članku: Obvezna prijava obračuna članarine turističkoj zajednici do kraja veljače za privatne iznajmljivače.

Privatni iznajmljivači spadaju u prvu skupinu djelatnosti te plaćaju članarinu po stopama:
 
Turistički razred  A B C D
Prva skupina (%) 0,16150 0,14858 0,12920 0,11628

Turistička članarina se računa kao umnožak prihoda kojeg smo ostvarili u prethodnoj godini (iz knjige Evidencija o prometu - obrazac EP) i koeficijent razreda turističkog mjesta u kojem pružamo usluge smještaja.


Primjer izračuna članarine TZ

Ukupni prihod: 10.000,00 kn
B razred turističkog mjesta

Iznos za uplatu = Ukupni prihod x koef. B = 10.000,00 kn x 0,14858% = 10.000,00 kn x 0,14858 / 100 = 14,86 kn


Dobiveni umnožak je iznos kojeg smo dužni uplatiti na račun grada ili općine područja na kojem pružamo usluge smještaja s naznakom "Turistička članarina".

Uplatnica za plaćanje članarine TZ mora sadržavati:
Primatelj: TZ lokalna
Broj računa primatelja: HRgrada/općine
Model: 67
Poziv na broj odobrenja: OIB pravne / fizičke osobe
Opis plaćanja: Turistička članarina


​Nova pravila za privatne iznajmljivače od 2020.

Novi turistički zakoni, čiji prijedlozi su usvojeni na 10. sjednici Sabora u prosincu prošle godine, najavljuju stanovite izmjene za obveznike plaćanja TZ članarina. Prema novom modelu, privatni iznajmljivači bi trebali plaćati članarinu unutar paušala i po krevetu - tako bi obračun i naplata članarine bila jednostavnija za domaćine i vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. No, o tom potom, veljača je prevrtljača, ali i kratka, naša zakonska obveza jasna, obavimo je na vrijeme. 
 

Cimerfraj.hr - Izjava o odricanju od odgovornosti
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Austrijanci među gostima iz EU koji najviše troše na putovanja, Česi i Mađari najmanje

Turizam u funkciji očuvanja prirodne i kulturne baštine

Pelješac obara turističke rekorde, i to ne samo zbog mosta

Oglašavanje smještaja u pandemiji: U oglasu pokažimo brigu o sigurnosti gostiju

Dvostruka rezervacija – što sad?

Prijetnje i ucjene gosta radi postizanja povoljnije cijene smještaja

Cijene turističkog smještaja u Hrvatskoj u prosjeku poskupile za vrtoglavih 30,8 posto

6 komentara Uključi se u raspravu
Željko 08.02.2019 22:15
Poštovani Cimerfraj, ovo šta ste stavili o prilaganju dokaza da je uplaćena turistička članarina, to sad prvi put čujem, ja svake god. uredno odnesem obrazac, platim sve obaveze za turističku članarinu i niko me nikad ne pita da donesem uplatnicu u poreznu. Da li je to nešto novo sad, malo je to zbunjujuće šta ste napisali u tekstu.
Cimerfraj.hr 13.02.2019 15:05
Poštovani gosp. Željko, prema Pravilniku o obliku i sadržaju obrasca za prijavu podataka o osnovici za obračun članarine TZ NN 119/09, 18/17, obveznici plaćanja članarine dužni su priložiti i dokaz o uplati razlike članarine po konačnim obračunu ako je u vidu predujma uplaćeno manje članarine nego što je obračunato. To nije ništa novo, međutim, u praksi često funkcionira drugačije, o čemu svjedoči i Vaše iskustvo. Najvažnije je dostaviti obrazac TZ u propisanom roku. Ukoliko nešto nedostaje, utoliko ćete daljnje informacije dobiti u nadležnoj Poreznoj upravi.
Odgovori
Đurđica - Biograd na Moru 19.02.2019 10:01
Da. Meni su čak u turističkoj zajednici rekli da nikoga ne zanima jesam li ja platila, pogotovo da to igdje pokazujem. Svašta. Ali da platim do kraja veljače i to je to.
Denis - Poreč 30.09.2020 14:43
Poštovani, meni su u poreznoj rekli da svake godine koliko je obračun turističke članarine koji uplatim i predočim dokaz o uplati, dodatno unaprijed uplatim za godinu unaprijed i sljedeće godine uplaćujem razliku i iznos novog obračuna unaprijed. Sada bi trebao biti u pretplati za unaprijed plaćeni iznos koji je viši od novog načina obračuna koji je startao 2020. godine. Gdje provjeriti što sada napraviti? Srdačno, Denis
06.01.2021 23:14
Da, i mene to zanima, gdje možemo provjeriti izmjene vezane o Turističkim članarinama?! S obzirom da je u studenom prošle 2020.-e. godine donešena izmjena na zakon, da će se članarine smanjivati s 1.1.2021.g. zbog korona virusa i otežani rad u turizmu...
Cimerfraj.hr - Hrvatska 11.01.2021 13:16
Poštovana gđo. Željka, predloženo smanjenje se nije odnosilo na iznajmljivače paušalce. Za će u 2021. vrijediti 45,00 kn po stalnom krevetu i 50 od tog iznosa za svaki pomoćni krevet kako je određeno aktualnim Zakonom o članarinama u turističkim zajednicama i pripadajućim Pravilnikom. Iznimno, u ovoj pandemijskoj godini su pomoćni kreveti bili oslobođeni plaćanja članarine TZ, a paušal je prepolovljen za stalne. O rasterećenju više na poveznici https://www.cimerfraj.hr/propisi-i-zakoni/smanjenje-turisticke-clanarine.
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

PDV ID broj za privatne iznajmljivače

Obveze privatnih iznajmljivača u 2019. godini

Popularno: