Aktualno
5.9K

5 koraka do nižih troškova i cijena električne energije za domaćinstva

Domaćinstva u kojima se pruža usluga smještaja također mogu sniziti troškove, a cijena električne energije može biti povoljnija odaberemo li adekvatnog distributera i prilagodimo potrošnju svog objekta

Iako je sezona na izmaku, nikada nije kasno pokrenuti optimizaciju svojih troškova, posebno električne energije čija cijena za kućanstva je narasla 9,4% u posljenjih pet mjeseci. Iznajmljivači privatnog smještaja čija sezona traje dulje od onih par ljetnih mjeseci, već sada su možda morali upaliti grijače uređaje u svojim smještajnim jedinicama, a mnogi, posebno u Dalmaciji, griju se na klima-uređaje čija potrošnja nije zanemariva, bilo da griju, bilo da hlade.
 

Kako optimizirati potrošnju električne energije?

1. Informirajmo svoje goste

Čuditi se svojim gostima kada ostavljaju širom otvorene prozore uz upaljene klima-uređaje, a da ih prethodno nismo informirali o načinu korištenja tih uređaja, pomalo je neozbiljno. Zašto ne bismo svojim gostima ostavili detaljne upute kako podesiti željenu temperaturu, kako i kada ugasiti uređaj, kada provjetravati, a kada zatvoriti vrata i prozore? Pretpostavljamo da svi imaju jednake uređaje doma, da se znaju njima služiti i da imaju jednake običaje, a pretpostavke su najčešći put ka pogreškama.


Nekoliko je načina na koji nam gosti mogu pomoći ostvariti uštede. Većina će prihvatiti naše sugestije i pomoći nam u štednji ako ih upozorimo na:
 

  • grijanje i hlađenje - kako upravljati uređajem i postiži optimalnu temperaturu, kada uređaj upaliti / ugasiti, kada zatvoriti prozore i vrata, a kada provjetriti;

  • svjetla - možemo podsjetiti goste da gase svjetla prilikom izlaska iz smještaja, kao i da gase vanjska svjetla kada odlaze na počinak;

  • utičnice - zamolimo naše goste da isključe punjače kada ne pune svoje elektroničke uređaje.

 

Neki uređaji troše struju čak i kad su isključeni. Većina nas zna da je punjač za mobitel jedan od takvih uređaja, znamo li da TV, kompjutori i laptopi, uređaji s tajmerom, poput veš mašine ili štednjaka, također "piju" struju i kad ih ugasimo?

Televizori su na stand by modu i kad ih ugasimo pritiskom na tipku daljinskog upravljača. Tako stalno troše električnu energiju pa se čudimo otkud nam veliki računi. Slično je i s elektroničkim uređajima kad su uključeni u struju.
 

2. Kupovina kvalitetnih uređaja se isplati

Energetske oznake istaknute na uređajima koje kupujemo nisu samo hir krojača tržišnih pravila. Dijele se u sedam razreda, od G do A, gdje je A energetski najučinkovitiji uređaj s najmanjom potrošnjom energije u kilovatima unutar 1000 sati. Kako je tehnologija napredovala, tako se pojavila potreba za razlikama unutar pojedine kategorije pa danas imamo i oznake A+, A++ i A+++. Ova posljednja je najviša kategorija i nudi optimalnu potrošnju energije. A+++ uređaji su nešto skuplji, ali se isplate, posebno u vrijeme poskupljenja energije. 


3. LED svjetla umjesto klasičnih žarulja i regulatori rasvjete

Možda se ne čini kako značajna ušteda, ali potrošnja žarulje sa žarnom niti nije nimalo zanemariva. Žarulja od 100 W potroši 500,00 kn za 12 sati rada svakodnevno kroz godinu dana. LED žarulja iste jakosti će potrošiti samo 60,00 kn. Tu potrošnju možemo još reducirati upotrebom regulatora rasvjete kojima doziramo svjetlost, a time smanjujemo i troškove. Gostima bi regulatori sigurno prijali jer bi ih koristili za stvaranje opuštajuće atmosfere u smještaju, uz podešavanje jakosti svjetla po svom guštu


4. Instalacija pametnih uređaja

Pametna oprema smještaja može pomoći da optimiziramo potrošnju u apartmanima i kućama za odmor. Pametna tehnologija je budućnost standarda stanovanja i iznajmljivanja smještaja. Početak pametnog stanovanja ne mora nužno biti skup. Primjerice, možemo postaviti pametan termostat u smještajnu jedinicu pa upravljati temperaturom putem svog mobilnog uređaja. Cijene pametnih termostata se kreću od oko 100-tinjak eura naviše, a dodatan trošak je i njihova instalacija. Međutim, uštede se mogu ostvariti već u prvoj godini korištenja, a sofisticirani uređaji nude i detaljan pregled potrošnje te načine njene optimizacije. 


5. Odabir najpovoljnijih cijena električne energije na hrvatskom tržištu

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) je u rujnu 2022. objavio online alat za usporedbu ponuda opskrbljivača električnom energijom u Hrvatskoj. Izračun je informativnog karaktera, ali nam može ponuditi smjernice za uštede dok ne ugradimo, primjerice, vlastitu solarnu elektranu ili se upustimo u projekt energetske obnove objekta
 

Svi smo pomalo zaboravili štedljive naravi naših baka i djedova i opustili se u desetljećima obilježenima društvenim fenomenom koji se naziva - konzumerizam. Inflacija i fatalni medijski natpisi, ne moraju biti razlog za strah, već samo prilika za preispitivanje navika i za zamijenu rastrošnog načina života promišljenim aktivnostima kojima ćemo ostvariti uštede u kućanstvu i osigurati veću stabilnost svom poslovanju. 
Spremi

O ratu i turizmu, idućoj turističkoj sezoni i pomoći ljudima izbjeglih s ratom zahvaćenih područja

Certificirana edukacija za pružatelje usluga pustolovnog turizma u Rijeci, Puli i Splitu

Kako privući rezervacije za rujan i listopad?

Je li čišćenje snijega ispred kuće za odmor i apartmana dobra ili loša ideja?

Turističke zajednice izdale upute o testiranju na COVID-19 za strane turiste

​Stolice za blagovaonicu: Top 5 savjeta za odabir idealnih stolica za blagovaonu

Dani turizma 2019. na Ekonomskom fakultetu - ulaz slobodan

Kućni red - pouzdan saveznik kod neugodnih situacija s gostima

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Zagreb u finalu izbora za titulu Europska prijestolnica pametnog turizma 2023.

Kamo na jesenovanje ili kad ćemo Hrvatsku ucrtati u mape najboljih jesenskih destinacija u Europi

Popularno: