Uradi sam
13.2K

Uradi sam: Kako montirati novi televizor na zid?

Kupili ste novi televizor i sada ga želite montirati na zid, a niste sigurni kako? Što vam je sve potrebno za montiranje televizora i stalka na zid? Pitate se kako montirati novi televizor na zid bez puno muke i koji su najbolji koraci za obavljanje tog zadatka?

Montiranje novog televizora na zid je poprilično jednostavan zadatak i potrebno vam je samo malo volje, spretnih ruku i osnovnih alata. Ako ste nabavili novi televizor i sada ga želite sa stalkom montirati na zid – ovaj članak je upravo za vas. U nastavku vam donosimo 5 koraka kako montirati novi televizor na zid vaše dnevne sobe, spavaće sobe, kuhinje, itd.


novi stalak za novi televizor


Nabavite odgovarajući stalak za novi televizor

Ako prilikom kupnje novog televizora, uz njega niste dobili i odgovarajući stalak ta TV, prvi korak je nabavka odgovarajućeg stalka. Provjerite kako izgleda stražnji dio vašeg televizora te koje mogućnosti montiranja stalka ima. Svakako metrom provjerite koja je udaljenost rupa za montiranje stalka na TV-u, kako biste u trgovini dobili odgovarajući stalak.

Provjerite u trgovini ponudu stalaka za TV te odaberite onaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Ako će se televizor nalaziti u nekoj većoj prostoriji gdje će postojati potreba za povremenim zakretanjem televizora, odaberite fleksibilan stalak koji se može podešavati pod raznim kutevima. Dimenzije TV stakla obavezno moraju odgovarati rasponu pripremljenih rupa na stražnjoj strani televizora.

televizor u kući ili stanu


Locirajte idealno mjesto za postavljanje televizora

Nakon što ste nabavili stalak, vrijeme je da pronađete idealno mjesto za smještanje stalka, odnosno televizora. Prilikom pronalaska idealne pozicije za televizor, trebate pripaziti na nekoliko važnih stvari. Prije svega, televizor bi trebao biti smješten tako da vam bude udobno promatrati sadržaj koji se emitira. Primjerice, trebao bi se nalaziti ravno ispred trosjeda i fotelje ili ravno ispred kreveta, kako ne biste trebali zakretati vrat i glavu gledajući TV.
 

Druga važna stvar kod odabira pozicije jest pripaziti na svojstva zida gdje planirate postaviti novi televizor. Naime, zid na koji ćete montirati stalak treba biti dovoljno čvrst da izdrži težinu stalka i televizora.

Isto tako, u zidu se na tom mjestu ne bi smjele nalaziti vodovodne cijevi, baš kao ni električni kablovi - kako ih ne biste oštetili prilikom bušenja rupa u zidu. Ipak, priključak električne energije (utičnica) trebao bi se nalaziti blizu nove lokacije televizora jer vaš će TV prijemnik trebati struju kako bi funkcionirao.


stalak za novi televizor ideje za kupnju


Zacrtajte i izbušite rupe u zidu

Nakon što ste pronašli idealno mjesto za smještanje novog televizora, vrijeme je da krenete u fizičku akciju postavljanja stalka. Najprije raspakirajte stalak i prislonite ga uz zid, na mjesto gdje ga želite postaviti. Nakon toga olovkom ili flomasterom pažljivo označite na zidu rupe gdje ćete kasnije zašarafiti stalak u zid.

Pronađite odgovarajuće svrdlo (treba biti širine tiple) i pripremite bušilicu za bušenje rupa. Ovisno o vrsti zida, pažljivo izbušite rupe bušilicom i pripazite da ne napravite veliki nered. Želite li da vaš zid ostane čist, trebali biste odmah ispod rupa postaviti uključeni usisavač (cijev usisavača) kako bi se nastala prašina odmah usisala.


Montirajte TV stalak na zid

Na mjesto gdje ste maloprije izbušili rupe za TV stalak, sada trebate postaviti tiple. U slučaju da se radi o zidu iz rigips ploča, trebate će vam posebni šarafi za rigips jer tiple u takvom zidu nemaju svoju svrhu. Nakon postavljanja tipli, prislonite stalak na zid i lagano pričvrstite nekoliko šarafa kako bi se stalak održao na zidu.
 

Tako pričvršćeni stalak potrebno je postaviti u ravnotežni položaj, kako bi u konačnici i TV bio u vodoravno stabilnom položaju. Za tu potrebu možete koristiti zidarsku vagu ili jednostavno odokativno procijenite kada je stalak u ravnotežnom položaju.

Tako poravnati stalak sada čvrsto pričvrstite na zid. Za taj korak trebati će vam odgovarajući odvijač pa to svakako pripremite prije montiranja. Na kraju provjerite drži li se stalak dovoljno za zid i hoće li izdržati opterećenje televizora.


gledanje televizor u stanu ili kući


Postavite novi televizor na stalak i uživajte u gledanju TV-a

Finalni korak je postavljanje televizora na stalak koji ste prethodno montirali na zid. Ako ste sigurni da je TV stalak dobro montiran i da će izdržati težinu televizora, sada je vrijeme da TV postavite na stalak. Za to će vam vjerojatno trebati pomoć barem jedne (ili dvije) osobe, koja će pridržati televizor dok vi učvršćujete stalak na TV. Pripazite da šarafi dobro legnu u rupe na televizoru, odnosno da stalak bude čvrsto pričvršćen na TV.

Ako ste sve prethodne korake kvalitetno napravili, sada je vrijeme da uživate u gledanju novog televizora. Dakako, prije uživanja u gledanju trebate pospremiti alat koji ste koristili te lagano počistiti mjesto gdje ste montirali televizor. Vjerujemo da smo vam pomogli s odgovorom kako montirati novi televizor na zid te vam želimo puno zabavnih trenutaka uz novi televizor.
Spremi

Cjelogodišnji turizam: Je li naša šansa za razbijanje sezonalnosti već tu?

Sutra počinje 3. Forum obiteljskog smještaja u Zadru

eVisitor nadograđen i redizajniran europskim novcem

Koprivničko-križevačka županija ima najbolje turističke rezultate u prvih devet mjeseci 2020.

Može li turizam bez tehnologije? Saznaj na 3T – prvoj domaćoj konferenciji koja spaja turizam i IT

Naslovna fotografija - par trikova za atraktivniju naslovnicu smještaja koja privlači klikove i rezervacije

Privatni iznajmljivači Splitsko-dalmatinske županije ipak će graditi bazene uz bespovratne potpore

Pozitivna komunikacija – učinkovito odgovaranje na upite gostiju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Top 5 savjeta: Kako osigurati kvalitetan WiFi signal u apartmanu za zadovoljstvo gostiju?

Sjenila za krovne prozore – zašto ih nabaviti i kako ih uklopiti u dizajn prostora?

Popularno: