Aktualno
7.1K

Iznajmljivači za Kiaru: Doniramo prihode adventskih noćenja za liječenje djevojčice sa zloćudnim tumorom

Mali iznajmljivači, velikog srca, okupljeni u inicijativi Iznajmljivači za Kiaru pomažu prikupiti svotu od 5 milijuna dolara za liječenje sedmogodišnje Kiare Goršić u SAD-u

Kiara Goršić iz Šibenika ima samo sedam godina. U svojih sedam godina je prošla sedam krugova strahota, više nego što neki sedamdesetogodišnjaci prođu za sedam desetljeća svog života. Kiara i njezina obitelj. Operacija, zračenja i teške terapije, sve to u posljednjih par mjeseci otkad je djevojčici izrečena strašna dijagnoza - rijetka vrsta zloćudnog tumora na mozgu.

Koliko su dosadašnje terapije urodile plodom, još je nepoznato. Ali mama Matea i tata Valentino ne planiraju skrštenih ruku čekati čudo. Kiara ima priliku za život, a ta prilika košta oko 5 milijuna dolara što je oko 33 milijuna hrvatskih kuna. Prilika se naziva ONC201 i nalazi se u SAD-u gdje se trenutno jedino provodi eksperimentalno liječenje ovakve vrste smrtonosne bolesti. Koliko je bolest rijetka pokazuju statistike prema kojima na 800 tisuća djece, dvoje oboli od ovakve vrste tumora. Ali Kiara nije statistika.


Cilj je još daleko, ali nema odustajanja

Kiara je veselo dijete, koja i teške terapije podnosi s dječjom bezbrižnošću i osmijehom. Kiaru i njezine roditelje već su podržali brojni Šibenčani i građani Hrvatske pa je kroz niz akcija prikupljeno oko 10 milijuna kuna. Još uvijek nedovoljno, ali ni njeni roditelji, a ni sugrađani ne planiraju odustati.

Najnovija inicijativa stiže od iznajmljivačice Ive Živković. Iznajmljivači za Kiaru naziv je Facebook grupe koju je pokrenula Iva i u koju su dobrodošli svi koji žele na bilo kakav način pomoći Kiarinim roditeljima u prikupljanju spasonosnih kuna. Međutim, osnovna ideja je da se iznajmljivači odreknu svojih zimskih prihoda od iznajmljivanja apartmana, soba i kuća za odmor i uplate za Kiaru.

Obitelj Goršić

Obitelj Goršić na akciji bajkera za Kiaru u kojoj se okupilo oko 150 bajkera iz čitave Hrvatske  


Mali iznajmljivači, ali veliki ljudi

"Mi, mali iznajmljivači, možemo onim što imamo, a to su naši apartmani i kuće za odmor koje bi stavili na raspolaganje takoda bi sve prihode (ili dio prihoda, kako tko želi) od noćenja za prosinac bili voljni donirati u svrhu liječenja Kiare. Nastojimo, ovom gestom, pomoći njenim roditeljima da što prije dostignu cilj. Pomozimo da u ovo predblagdansko vrijeme jedna djevojčica, jedna obitelj, jedan grad i jedna županija osjeti da, kad nas se puno "malih" složi, zajedno možemo čuda", napisala je Živković.

"Ako dobijemo podršku grada, budemo dio Adventure i pozivamo ljude da dođu u Šibenik, a ujedno i naprave dobro djelo, mislim da možemo postići puno. Molim da se javite s prijedlozima i što je najvažnije širite grupu i glas o njoj što više. Hvala Vam od srca na odazivu, možda ste mali iznajmljivači, ali ste veliki ljudi."

Ovo nije prvi put da privatni iznajmljivači pokreću humanitarne akcije. Mnogi od nas su se uključili u zbrinjavanje stradalnika iz potresene Petrinje, a tu je i grupa Iznajmljivači sa srcem us preko 12 tisuća članova i velikim brojem domaćina iz čitave Hrvatske koji nude smještaj obiteljima djece s posebnim potrebama i sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama. 
 

Adventura i iznajmljivači za Kiaru?

Šibenski adventski program se, uz zagrebački advent, može pohvaliti izuzetnom popularnošću i posjećenosti u godinama prije pandemije. U 2019. je županija u prosincu zabilježila preko 16 tisuća noćenja, što je za oko 60% višem, nego u prosincu 2018. Inače, pod parolom prvi #plasticfree advent, šibenski centar grada ugošćuje glazbenike domaće scene i svjetskog renomea od 2015. godine.

Nakon puste 2020. godine, Adventura Šibenik se ponovno vraća od 3. prosinca, a, nadamo se, s njom i gosti iz čitave Hrvatske i Europe. Svojim dolaskom u Šibenik bi mogli pomoći jednoj maloj djevojčici i njenoj obitelji da lakša koraka uđu u novu 2022. godinu. Dok pišemo ove retke, inicijativa dobiva i podršku Turističke zajednice grada Šibenika i županije. 

Ne sumnjamo da će se šibenski iznajmljivači odazvati pozivu na humanost, nadamo se da će im se pridružiti i iznajmljivači iz ostatka Hrvatske. Ako epidemiološka situacija dospusti, mnogi će potražiti smještaj za novogodišnje praznike u ruralnim krajevima Lijepe naše, poput Gorskog Kotara, Slavonije ili Like. Bilo bi divno da se i iznajmljivači ostalih županija pridruže inicijativi pa da svi skupa "pomognemo da u ovo predblagdansko vrijeme jedna djevojčica, jedna obitelj, jedan grad, jedna županija i jedna država osjeti da, kad nas se puno "malih"  složi, zajedno možemo čuda". Human firendly smještaj u svom punom značenju.

Kiara Goršić
Kiara prije i nakon zlokobne dijagnoze 


Kako pomoći Kiari?


Donirati prihod od noćenja možemo učlanjenjem u grupu Iznajmljivači za Kiaru. Na vrhu grupe je prikačena objava s popisom objekata koji su se priključili inicijativi, a poveznicu s fotografijama smještaja i kontaktom možemo sami objaviti. Admini mole da uz objavu naglasimo i koji datumi su dostupni za rezerviranje u sklopu inicijative za Kiaru. 

Prihod od noćenja i donacije možemo uplatiti na sljedeće račune:

1. Račun majke
Matea Lambaša Goršić - majka
Tekući: HR9125030073251005176
Žiro: HR8125030073151000296
Swift: VBCRHR22
Sberbank d.d.
Model HR99


2. Račun Crvenog križa
Humanitarni račun za Kiaru
Uplate: “Pomoć za Kiaru”
Crveni križ IBAN: HR7823900011500216860
Model: HR02, Poziv na br – OIB uplatitelja, Inozemstvo
BIC: HPBZHR2X


3. Novčana sredstva možemo uplatiti za kampanju: Svi za Kiaru

4. Ili pozivom na broj telefona: 060 9003

I najmanji iznos je velika pomoć. 

 


Za sve koji misle da je 5 milijuna dolara ogromna svota, prenosimo dio objave Zrinke Čatlak, Kiarine sugrađanke:

"245 milijuna dolara plaćeno je za transfer Neimara iz Barcelone u Paris Saint-Germain. Netko je platio 4.6 milijuna dolara za slavnu bijelu haljinu koju je Marilyn Monroe nosila u kultnom filmu "Sedam godina vjernosti". Za 4 milijuna dolara prodan je i nered nastao u sobi dok je britanska umjetnica Tracey Emin bila u depresiji zbog prekida i kojeg je kasnije pretvorila u nekakvu instalaciju. Kosa koju je Britney Spears onomad obrijala, prodana je za milijun dolara.

Bizarnih primjera je bezbroj. I to uopće nije važno. Ono što sam željela ilustrirati je koliko je novca PUNO novca i što određuje koliko nešto vrijedi? Mislite li da je 5 milijuna dolara koliko je potrebno da Kiara Goršić (7) ode na liječenje u Ameriku puno novca? Za čovjeka koji je kupio tuđe opuške na zgužvanoj posteljini sigurno nije. Vrijedi li toliko? Ne znam. Vrijedi li kosa posrnule pjevačice?

Ne razumijem se u američki zdravstveni sustav, ali netko je izračunao da eksperimentalno liječenje zloćudnog tumora na mozgu košta (oko) 5 milijuna dolara i nije na nama da (sada) to preispitujemo. Na nama je da skupimo pare. Samo nemojte odustajati jer vam se to čini puno i nemoguće. Jer taj novac postoji. Samo ga nemaju Matea i Valentino. Nemam ga ni ja, nemaš ni ti. Ali svi zajedno – imamo...

Mateu poznajem, onako kao što se u Šibeniku svi znamo, i ne želim je gledati kako plače na televiziji ili kako se, u trenutku najveće moguće životne nesreće, mora šminkati, fotkati za časopise i u krug ponavljati što ju je snašlo. Želim je vidjeti u parku na Baldekinu kako viče na Kiaru da ne ulazi u onaj šporki tunel, kako joj briše ruke vlažnim maramicama, daje piti i kako odlaze kući na večeru, pod tuš i u krevet jer je sutra škola. Za to joj je potrebno još 4 milijuna dolara. Vrijedi li toliko? Ne. Vrijedi više nego što itko ikada može procijeniti."

 

Spremi

Nove izmjene turističkih propisa – stižu nam glamping i kamp odmorište

Prijava za cijepljenje privatnih iznajmljivača do 5. svibnja u lokalne turističke zajednice

​Uređenje apartmana: 10 trendova u dizajnu interijera u 2018.

Kvaliteta smještaja – ključna vrijednost za turistički razvoj destinacije

Umjetno božićno drvce: Koje su prednosti i nedostaci umjetnog božićnog drvca?

Sjenila za krovne prozore – zašto ih nabaviti i kako ih uklopiti u dizajn prostora?

Adrenalinski turizam - probudite dijete u sebi

​Najbolje vrste grijanja za apartmane: Top 5 ideja za grijanje u apartmanima i sobama

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Gotovo je s turizmom i putovanjima - budućnost nam donosi uranjanje u metaverse?

Skuplje ćemo plaćati komunalne usluge, a rast će i paušali za privatne iznajmljivače od 2022.

Popularno: