Aktualno
9.1K

Paket turističkih zakona usvojen, turistička pristojba u nadležnosti regija i županija

Paket turističkih zakona - o turističkim zajednicama, članarinama i turističkoj pristojbi, izglasan je u četvrtak 9. svibnja 2019. u Saboru, većinom glasova

Na izglasavanje paketa turističkih zakona se čekalo relativno dugo. Javna rasprava je zatvorena u jesen prošle godine, a Sabor je, većinom glasova, izglasao 5. svibnja 2019. Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakon o turističkoj pristojbi i Zakon o članarinama u turističkim zajednicama
 
Gotovo istodobno s objavom sa Sveučilišta Oxford o indeksu efikasnosti međunarodnih javnih uprava, gdje se ova naša Hrvatska našla na nezavidnom 35. mjestu od 38 zemalja, Sabor je odluku o visini turističke pristojbe prepustio javnim upravama regija i županija. 


Visina turističke pristojbe do polovice rujna

Podsjećamo, boravišna pristojba postaje turistička pristojba s netom usvojenim Zakonom o turističkoj pristojbi. Noviteti u tom Zakonu su i da obveznici plaćanja postaju i kruzeri u teritorijalnim vodama RH. 
 
Zakon o turističkim pristojbama bi trebao stupiti na snagu s danom objave u Narodnim novinama kako bi nadležno ministarstvo što prije donijelo pravilnik kojim se propisuje najniži i najviši prag turističke pristojbe. 
 
Za očekivati je da će boravišna pristojba rasti u skladu s izjavama aktualnog ministra Cappellija kako je "turistička članarina neporezno davanje i moguće je očekivati njezino daljnje smanjenje i ukidanje, pa se predlaže da se iz boravišne pristojbe uzme jedan postotni bod više kako bi se povećao prihod turističkih zajednica, naročito kontinentalnih"
 
Županijske skupštine bi trebale donijeti odluke o visinama turističkih pristojbi za 2020. do 15. rujna ove godine. 
 

I banke će plaćati članarinu TZ

Zakon o članarinama u turističkim zajednicama rasterećuje 20-ak djelatnosti od ove obveze, a uključuje banke, koje će plaćati članarinu po najvećoj stopi s teleoperaterima jer su njihovi prihodi u sezoni značajno veći. 
 
Kod pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju više djelatnosti, članarina TZ će se obračunavati na temelju ukupnog prihoda svih djelatnosti, ali po stopi za dominantnu djelatnost. 
Zakon o članarinama u turističkim zajednicama i Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma stupaju na snagu 1. siječnja 2020. 
 
Potonji racionalizira sustav turističkih zajednica po modelu destinacijskog menadžmenta i uzoru na sustave konkurentskih nam zemalja. Potiče se preustroj kroz udruživanje i racionalizaciju uz primjenu načela financijske neovisnosti. 
 
"Usvajanjem paketa turističkih zakona otvara se novo poglavlje za hrvatski turizam. Od početka mandata je ova Vlada donijela niz zakonodavnih promjena i time stvorila uvjete za daljnji nastavak razvoja turizma uz prilagodbu globalnim trendovima, odnosno modernom dobu turizma. Otvorili smo mogućnost za još kvalitetniju povezanost i povećanje efikasnosti cjelokupnog turističkog sustava, a istovremeno će lokalne zajednice, područja i regije moći kvalitetnije upravljati razvojem svojih proizvoda te tako iskoristiti svoje potencijale i istaknuti svoje posebnosti“, rekao je ministar Gari Cappelli u Saboru povodom usvajanja zakona, ne zaboravivši pri tom istaknuti kako je posebna pozornost paketa zakona posvećena poticanu razvoja turizma hrvatskog kontinenta. 
Spremi

​Akontacija u turizmu - kada se može bez, a kada je pametno naplatiti polog za rezervaciju smještaja

Jesmo li u prekršaju ako primimo gosta više kada se radi o djetetu sa skrbnicima?

Kome uplatiti, a kome prijaviti obračun članarine TZ?

Paušalni porez za privatne iznajmljivače veći i do 500 posto?

Koliko iznosi prosječna cijena najma kuće za odmor i o čemu sve ovisi cijena?

Otkazivanje rezervacije od strane gosta i od strane iznajmljivača

Turističke statistike: Koliko se jela ispod peke pripremi u srpnju i kolovozu?

Kako da vaš polovni namještaj zasja kao nov

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Domaćin na hrvatski način: Umjesto nižim cijenama, istaknimo se zanimljivom ponudom

Zašto veliki gradovi ograničavaju iznajmljivanje preko Airbnb platforme

Popularno: