Uradi sam
5.3K

Koliko često treba mijenjati jastuke?

Koliko često treba mijenjati jastuke u apartmanima, sobama i kućama za odmor da bismo gostima osigurali sladak sanak, a oni nama uzvratili sjajnom recenzijom?

"Kad bi kušin pričat zna..." sjajan je tekst pjesme Tereze Kesovije. I kad bi zbilja znao pričati, vjerojatno bismo lakše ustanovili kada je vrijeme za promjene.

Kupili smo jastuke i dvije godine kasnije 10% njihove težine otpada na naše odumrle stanice i grinje. Da, točno je. Izmjerili su to stručnjaci za spavanje. Koliko često treba mijenjati jastuke? Je li to već nakon dvije godine? Odnosi li se to i na jastuke u objektima za iznajmljivanje?


Jastuk je važan koliko i madrac

Za kvalitetu sna, jastuk je jednako vrijedan koliko i madrac. Kao što i mijenjanje madraca utječe na kvalitetu boravka gosta, mijenjanje jastuka također. I istina je - većina jastuka traži promjenu već nakon dvije godine uzastopnog korištenja. 

Naravno, trajnost jastuka ovisi o materijalu od kojih je izrađen. Nekada, kada izbor materijala nije bio tako golem, slatko smo snivali na pernatim jastucima koje smo prali na proljeće jer ništa ih nije moglo tako brzo osušiti poput dobre marčane bure i prve sunčeve topline.
 

I dan danas, jastuci od perja traju najdulje. Uz stalno korištenje i redovito održavanje, mogu potrajati i do deset godina


Koliko često treba mijenjati jastuke od suvremenih materijala?

Jastuci napunjeni sintetičkim vlaknima trebali bi se mijenjati svaku godinu ili dvije. Jastuci od memorijske pjene i općenito pjenasti čvrsti jastuci mogu izdržati do tri godine. Čvrsti jastuci od lateksa su izdržljiviji pa ćemo ih promijeniti nakon četvrte godine korištenja.
 

Jastuke koje koristimo stalno, prat ćemo svakih 6 mjeseci. One za goste ćemo oprati nakon svake sezone

Jastuci u objektima za najam koji se koriste tek periodično tijekom godine, ako su pravilno pospremljeni i redovito oprani, mogu izdržati znatno dulje.


Kada promijeniti jastuke u apartmanima, sobama i kućama za odmor?

Vrlo često štedimo na najpovoljnijim sitnicama pa u njih spadaju i jastuci. Izdržat će još ovu sezonu, reći ćemo premda smo svjesni da su vidjeli i bolje dane.

Obavezno promijenimo jastuke za goste ako su:

 

  • na jastucima tvrdokorne mrlje - koje se ne mogu više isprati. Ne želimo da gost zaviri pod jastučnicu i otkrije žućkaste podjetnike za brojne glave koje su u tim jastucima ostavile svoje mrtve stanice;

  • jastuci promijenili oblik - ako su se jastuci stanjili, riskiramo loš san i nezadovoljstvo gosta koji će osjetiti bolove u vratu i poriv da napiše negativnu recenziju;

  • neugodnog mirisa - ma koliko mirisna i čista jastučnica bila, nakon (ne)prospavane noći, isplivat će vonj staroga jastuka pa bismo lako mogli požaliti što nismo potrošili tih stotinjak kuna na novi kušin.

"Kad bi kušin pričat zna..." što smo prošli on i ja, bolje je da ne zna. Gosti vrlo često traže dva. Pa zato, kada budemo obnavljali jastuke, neka se nađe koji viška. Čist i pospremljen na suho, trajati može dugo. 
Spremi

Bazeni po mjeri privatnih iznajmljivača: 5 ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju

Pelješki mostodont - je li most kraći put i za upitne investicije?

Promohotel - 38. izdanje sajma za sve koji žele ojačati svoju turističku ponudu

KVIZ UTORKOM: Baranja - istočna zvijezda sjajna u 10 lakih pitanja

Tepisi za dnevni boravak: Kakav tepih odabrati za moderan izgled dnevne sobe?

Boravišna pristojba – što iznajmljivači apartmana imaju s tim?

5 razloga zašto koristiti Facebook za oglašavanje apartmana

Solarne elektrane u kućanstvu za početnike - otkud i kako krenuti?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Božićni kaktus: Zašto ne cvjeta i kako ga učiniti sretnim

Ljeto bez dosadnih krvopija: Recept za prirodno sredstvo protiv komaraca kućne izrade

Popularno: