Ideje i trendovi
14.2K

17 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

Preskočili smo turističke dokumentarne filmove koji promoviraju popularne destinacije, a pronašli one iz kojih možemo naučiti ponešto o utjecaju turizma na okoliš i lokalne zajednice te one koji promoviraju održivi razvoj turizma i održiva odredišta

Iako su zimski dani gotovo odbrojani pa sve manje vremena provodimo u dva, tri zida, sigurno će nas zateći još pokoji kišni vikend, a možda i snježna pahulja, koji će nam pružiti priliku da provedemo neke opuštene sate pred svojim malim ekranima.

Dokumentarci o utjecaju turizma na lokalne zajednice možda nisu najbolji način da pustimo mozak na pašu, ali nam mogu pomoći da bolje razumijemo trendove u turizmu, da shvatimo ulogu iznajmljivača smještaja u održivom razvoju turizma i da osvijestimo koliko smo mi domaćini važni na globalnom turističkom tržištu.

Osim toga, svaki od navedenih dokumentarnih filmova donosi nezaboravne priče i upoznava nas s problemima koji bi, ako već nisu, sutra mogli pokucati i na naša vrata. A neke od priča su i izrazito pozitivne. Jer, turizam ima širok raspon utjecaja i mi smo također odgovorni za njih.
 


1. The Dark Side of Tulum (2019.)

/ SAD, 30 min. /


Što se događa kada turisti otkriju raj na Zemlji - fascinantni Tulum na poluotoku Yucatan u Meksiku, s njegovim bujnim prašumskim raslinjem, kilometrima plaža i pješčanih laguna, tirkiznim morem, najduljom podzemnom rijekom na svijetu, i rasutim ostacima drevne civilizacije Maja? Krajem 20. stoljeća u Tulumu je bilo nastanjeno oko 3000 ljudi, a danas ih ovdje obitava preko 35.000 s više od 2 milijuna turističkih dolazaka godišnje. Danas Tulum proizvodi tri puta više otpada po glavi stanovnika, nego bilo koji drugi grad u Meksiku, a rasjkim krajoliku prijeti ekološka katastrofa. Može li se ovo mjesto spasiti?

​20 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

Ovdje možete pogledati The dark side of Tulum u cijelosti... 

2. A Sustainable Journey (2018.)

/ EU, 10 min. /


Film je produciran pod okriljem EUROPARC federacije i donosi priču o putniku koji istražuje drugačije načine putovanja, pješice i biciklom, istražuje baštinu i kulturu, posjećuje manje poznate destinacije gdje kuša tradiciju te lokalnu hranu. Film je snimljen s ciljem podizanja svijesti o važnosti održivog turizma i promovira turizam kao važan alat za očuvanje tradicije i prirode.

​20 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

Ovdje možete pogledati A Sustainable Journey u cijelosti... 

3. Gringo Trails (2013.)

/ SAD, Butan, Bolivija, Mali, Tajland, 79 min. /


Naslov ovog dokumentarca je kod nas preveden kao "Mračna strana turizma", a film nas vodi čarobnim predjelima bolivijskih prašuma, pustinje Timbuktu u Maliju, kroz prirodne ljepote Butana do tajlandskih plaža za ludo partijanje. Vodi nas kroz vrijeme i vraća 30 godina nazad u prošlost kako bi pronašli odgovore na pitanja uništava li turizma naš planet ili ga spašava te na koje načine turisti mijenjaju destinacije koje obožavaju. Kakav je dugoročni utjecaj turizma na lokalne zajednice i okoliš?

​20 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

Ovdje možete pogledati najavu... 

4. Bye Bye Barcelona (2014.)

/ Španjolska, 55 min. /


Priča nam je poznata - ona o masovnom turizmu s kojim se Barcelona bori, ispričana jezikom i iskustvom građana koji najviše osjećaju utjecaj nekontrolirane ekspanzije turističkih dolazaka. Može li opstati lokalni način života u takvim uvjetima?

​20 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

​​Ovdje možete pogledati Bye Bye Barcelona u cijelosti... 

5. Welcome Goodbye! (2014.)

/ Njemačka, 83 min. /


Još jedan film o overturizmu u jednoj od europskih metropola - ovdje je riječ o Berlinu, a film daje riječ berlinskim građanima. Film ne pokušava ponuditi odgovore, već nam pruža direktan uvid i potiče nas da sami zaključujemo kakav je utjecaj turizma na život lokalnog stanovništva u popularnim destinacijama poput Belina.

​20 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

Ovdje možete pogledati najavu... 

6. The Venice Syndrome (2012.)

/ Njemačka, Italija, Austrija, 82 min. /


Venecijanski paradoks je jedan od najočitijih primjera utjecaja overturizma na urbanu sredinu. Veličanstveni grad polako propada dok istovremeno živi od turizma. Ovaj film je portret grada koji se urušava sam u sebe, kojeg napušta domicilno stanovništvo, čija se urbana struktura raspada, a rezultat je društveni i moralni kolaps.

​20 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

Ovdje možete pogledati najavu... 

7. Crowded Out: The Story of Overtourism (2018.)

/ V. Britanija, 23 min. /


Overturizam je najčešća tema dokumentarnih filmova ove tematike, a ovdje nema sumnje o čemu film progovara - sam naslov nas vodi u gužvu popularnih turističkih destinacija diljem Europe. No, autori filma ovdje tvrde da je problem masovnog turizma dosegao kritičnu točku. Pozivaju na borbu protiv overturizma, a zanimljivo je i da je film producirala jedna britanska putnička agencija.

Ovdje možete pogledati film u cijelosti... 

8. El Gran Hotel Barcelona (2018.)

/ Španjolska, 38 min. /


Još jedan film o utjecaju masovnog turizma na život u španjolskoj Barceloni kojeg bi vrijedilo pogledati.

 

9. Terramotourism (2018.)

/ Portugal, 42 min. /


Film koji je podnaslovljen kao "Potres turizma" uspoređuje potres iz 1755. godine koji je do temelja porušio Lisabon s hordama turista koji danas posjećuju grad. Lisabon se trase, kažu autori, stanovništvo iseljava kao onda u 18. stoljeću, a ostavlja svoje mjesto apsolutizmu čije posljedice u ovom trenutku ne možemo predvidjeti, ali ih možemo usporediti s prošlosti. I ovo je film koji se u cijelosti može pogledati ovdje. 


10. A Place to Take Away (2012.)

/ Brazil, 80 min. /


Evo i jednog filma koji nije o masovnom turizmu, već o stalnim težnjama turističkih mijena da pronađu nove rute. Priča o tome kako Rio de Janeiro i njegove zloglasne favele postaju tradicionalne turističke rute. Tržište koje stalno i iznova traži nove atrakcije mijenja sporne destinacije. Kako, pogledajmo u ovom hvaljenom dokumentarcu.

​20 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

 

11. Vendemmia (2012.)

/ SAD, 61 min. /


Vendemmia nas vodi u susjednu Italiju i Cinque Terre čiju se domaćini bore za očuvanje tradicije i održivi razvoj turizma, unatoč činjenici što godišnje dočekaju preko 3 milijuna turista. Još uvijek ručno prave vino i održavaju svoja poljoprivredna gospodarstva, dok istovremeno vode smještaj u kućanstvima, restorane i trgovine. Je li moguće izgraditi budućnost bez žrtvovanja prošlosti?

17 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

 

12. Kameni govornici (2018.)

/ BiH, 92 min. /


Film stiže iz susjedne Bosne i Hercegovine i propitkuje odnos turizma i njegovih trendova s interpretacijom povijesti i kulturne baštine. Autor posjećuje četiri grada koji su se, uslijed katastrofalnih gospodarskih prilika, pretvorili u turističke destinacije, reklamirajući svoju povijest na drugačiji način. Kako?

Pogledajmo najavu...

 


13. Life and debt (2001.)

/ SAD, 80 min. /


Ovo je film čija priča nije isključivo vezana uz turizam, već progovara o širem kontekstu i utjecaju globalizacije na jamajčansku kulturu i poljoprivredu. Kako ćemo doživjeti Jamajku ako stignemo u nju kao turist, saznat ćemo upravo kroz 80 minuta ovog dokumentarca.

Pogledajmo najavu...


14. Voyage en occident (2016.)

/ Francuska, Kina, 56 min. /


Ako smo se ikada zapitali zašto kineski turisti ne troše novac po kafićima i restoranima, bacimo oko na ovaj film. "Putovanje zapadom" nas smješta u autobus pun kineskih turista koji prvi put posjećuju Europu, i prolaze čak 6 zemalja u 10 dana. Mogli bismo ga okarakterizirati i kao film ceste, a donosi humor, poeziju i propitkuje kulturne razlike između Kine i Europe. Uništava stereotipe o kineskoj srednjoj klasi i otkriva što misle o nama.

​Pogledajmo najavu...


15. Overbooking (2019.)

/ Španjolska, 70 min. /


Nekada nazivan Otok mira, a danas na rubu kolapsa - španjolski otok Mallorca, možda, svojim stravičnim primjerom može biti opomena i pouka za turističke mjesta u svijetu koja se bore s jednakim problemom. Vrio visoka ocjena gledatelja za još jedan izvrstan film o masovnom turizmu.

Pogledajmo najavu...


 

16. Sherpa (2015.)


/ Australia, Nepal, 96 min. /


Iako priča polazi od bitke šerpa 2013. godine na vrhu najvećeg planinskog lanca, priča je to zapravo o turizmu i njegovom utjecaju na kulturu koja nastanjuje planinu koji oni nazivaju Chomolungma. 2014. godina je u životima Šerpa zauvijek obilježena crnom bojom jer je tada u lavini poginulo čak 16 šerpa. Poslije tragedije, šerpe su se udružile i odlučili da se do kraja sezone više neće penjati na planinu...
 

17. Turizam! (2017.)

/ Hrvatska, 52 min. /


Jedna poslastica domaće produkcije koju bismo mogli nazvati i "Smiješna strana turizma". Autor pristupa fenomenu turizma na duhovit način i vodi nas brodom po Jadranu, lansira u nebo luksuznom splitsko atrakcijom "Dinner in the Sky", svraća na Ultru i obilazi neke druge domaće atrakcije. Sve to iz perspektive vodiča koji je kapetan, DJ, fotomodel za turiste i zvijezda filma kojeg moramo pogledati. Film je prikazan na brojnim festivalima u Europi, a pokupio je i neke nagrade. Na IMDB ga krasi visoka ocjena 8,6, saznat ćemo zašto u 52 smiješne minute koje ne izostavljaju niti onu prijeteću karakteristiku masovnog turizma u Hrvatskoj.

​20 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu
,
 

Bonus dokumentarac: Alamar (2009.)

/ Meksiko, 73 min. /


Alamar nema izravne veze s turizmom, jedina poveznica je što je u središtu priče odnos oca i dječaka - oca koji nastanjuje meksičke Karibe i dječaka koji je plod ljubavne veze s talijanskom turistkinjom, koja je odlučila otići. Prije odlaska u Italiju, otac vodi dječaka na koraljni greben Činčoro, gdje živi sa svojim ocem, dječakovim djedom, na tradicionalni način i u sprezi s morem koje ih hrani. Predivna priča o ljudima i prirodi i univerzalnom jeziku ljubavi.

​Pogledajmo najavu... 

Na nama sada samo ostaje da pripremimo veliku zdjelu kokica (ili možda nekih zdravijih grickalica), odaberemo film, pronađemo ga na dostupnim kanalima i udobno se zavalimo pred svojim televizorima. Neke priče neće biti ugodne, ali nas upravo one mogu inspirirati na odgovornije pružanje usluga u turizmu. Odgovornost nije samo na onima koji upravljaju destinacijama, niti na turistima koji stižu u velikim brojevima - odgovorni smo svi. 

Ako na ovom popisu niste pronašli dokumentarac o turizmu koji vas se dojmio, podijelite ga s nama. Učimo i zabavimo se pri tom uz kreativno kadrove najboljih dokumentarnih filmova u turizmu u svijetu. Uživajte!
Spremi

Istrijani već u pripremama za sezonu 2023. - besplatne edukacije za iznajmljivače Vrsara i Funtane

Pljesak za kolovoz, molimo, s turističkim pokazateljima nadomak rekordne staronormalne godine

Do 15. siječnja rok za predaju obračuna turističke članarine - obrazac TZ 2

Lijepljenje tapeta: 6 koraka za uspješno i brzo lijepljenje tapete na zid

Gosti traže maksimalnu fleksibilnost politike otkazivanja

Što iznajmljivač smještaja mora znati i koje vještine posjedovati?

Siva boja za zid: Je li siva boja pametan odabir i kada je koristiti u interijeru?

Popunjenost može biti veća i do 40 posto uz kvalitetne fotografije apartmana i kuća za odmor

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Domaćin na hrvatski način: Noviteti za privatne iznajmljivače s konferencije HOST 2019. London

Psihologija gosta: 5 psiholoških okidača za bolju promociju našeg smještaja

Popularno: