Ideje i trendovi
13.7K

Kućni red - pouzdan saveznik kod neugodnih situacija s gostima

Nije više obavezan, ali je saveznik kod eventualnih sukoba s gostima pouzdan. Zašto je dobro imati kućni red i što bi morao obuhvaćati?

Obvezu isticanja kućnog reda nećemo više pronaći u minimalnim uvjetima kategorizacije, a u skladu s člancima Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti obvezni su ga imati samo pravne osobe i obrti.  
 

Za privatne iznajmljivače s uslugom smještaja u domaćinstvima nije propisana obveza isticanja kućnog reda

Ipak, iako je kućni red kao obveza za domaćine “ispao” iz propisa, on nas zapravo štiti od neugodnih situacija i rasprava u koje bismo, bez njega, lako mogli upasti s gostima. 

 

Kućni red obvezuje i domaćine

Kućnim redom se definiraju ograničenja i obveze gostiju, a koje su najčešće u skladu s nepisanim pravilima lijepog ponašanja. Na odmoru se svi znamo pomalo zanijeti pa i zaboraviti na druge koji mirno spavaju u susjednim apartmanima i sobama, stoga je preporučljivo nepisana pravila napisati crno na bijelo kako bismo mogli nestašnijim gostima u svakom trenutku ukazati na pravila kućnog reda
 

Kućni red obvezuje i nas domaćine. Primjerice, ako stanujemo u istom kućanstvu u kojem iznajmljujemo smještaj, i za nas će vrijediti jednaka pravila za buku, kao i za naše goste. Kućnim redom ne smijemo diskriminirati goste

Kućni red može obuhvaćati različita pravila koja podsjećaju goste na odnos s poštovanjem prema našoj imovini i poslu kojim se bavimo. 

Postavljenjem tih pravila štitimo sebe i svoje poslovanje. Ona najčešće uključuju dopuštenja i zabrane za, npr. pušenje u smještaju, kućne ljubimce, dovođenje posjetitelja, korištenje nekakvih zajedničkih prostorija, i dr. Ponekad ćemo kućnim redom gostu ograničiti upotrebu prostora u objektu, napr. zabraniti penjanje na tavan u kući za odmor i slično.
 

Gosti žele znati kućna pravila i gotovo svi će ih poštovati ako ih odmah po dolasku upozorimo na njih. Neke odrednice kućnog reda je dobro istaknuti i na oglasima smještaja, poput zabrane pušenja, kako se okorjeli pušač ne bi osjećao prevarenim ako za to ograničenje dozna tek po dolasku u smještaj


7 točaka koje bi trebao sadržavati kućni red

Želite sami sastaviti kućni red i unijeti u njega malo osobnosti i kreativnosti, a ne znate otkud krenuti? Evo par ideja što bi kućni red morao sadržavati koje mogu pomoći kod slaganja korisnih pravila za goste privatnog smještaja...
 

1. Pušenje u smještajnoj jedinici

Čak i najogrezliji pušač će shvatiti zašto pušenje u apartmanu, sobi ili kući nije dopušteno i poštovati pravila ako ih se jasno istakne. Bilo bi dobro osigurati mjesto za pušenje - na terasi, u dvorištu ili vrtu, i ondje postaviti pepeljare. Kućni red bi trebao informirati gosta gdje smije, a gdje ne smije pušiti.
 

2. Tulumarenje i ugošćavanje u smještaju

Često se u smještaju u manjim našim mjestima okupljaju obitelji i prijatelji s raznih strana svijeta. Ako ne uspiju pronaći jednu smještajnu jedinicu dovoljno veliku za sve, bukiraju noćenja na različitim lokacijama, a potom se okupljaju “kod nekoga”. Samo o nama ovisi hoćemo li takva okupljanja i zabave dopustiti, potpuno zabraniti ili ograničiti u skladu s ostalim točkama kućnog reda. Da se takvo okupljanje ne bi pretvorilo u noćenje, dobro bi bilo zapisati da je noćenje dozvoljeno samo osobama koje su unajmile smještaj.


3. Tišinu, molim!

Kućni red i mir se očekuje u razdoblju od 23:00 do 8:00. Naravno, i ovdje možemo period produljiti ili suziti ovisno o našim potrebama i vrsti gostiju koja kod nas odsjeda. 
 

4. Izvan dosega

Ograničenje kretanja, ma koliko loše zvučalo, zapravo služi da zaštiti goste. Ako su dijelovi naše nekretnine u izgradnji ili u nekoj prostoriji skladištimo stvari, kućnim redom možemo obavijestiti goste da su ta područja nedostupna. 
 

5. Ključ, ključ, katanac

Gubitak ključeva nije rijetkost kod gostiju. Ljudi se opuste i dogodi im se ono što im se doma ne bi dogodilo. Ako nam je važno da se ključ sačuva, ovom točkom kućnog reda podsjetimo goste na moguće načine čuvanja ključeva i na posljedice (plaćanje eventualne štete) u slučaju gubljenja.
 

6. Korištenje tehnike i Internet veze u smještaju

Kućni red može sadržavati upute za korištenje uređaja u smještaju. Također, možemo navesti zabranu preuzimanja velikih datoteka s Interneta i, uopće, povećanu potrošnju zbog čega bi veza bila sporija ostalim gostima.


7. Zbrinjavanje otpada

Odvajanje otpada i način na koji se zbrinjava otpad, većinu će gostiju zanimati po dolasku u smještaj, posebice ako borave dulje. Uvođenjem točke o otpadu u kućni red potičemo goste na urednost tijekom boravka i pojednostavljujemo gospodarenje otpadom iz našeg kućanstva.
 

Otkazivanje smještaja gostu

Dodatna točka koju bismo mogli navesti u kućnom redu. Iako su ovakve situacije iznimno rijetke, moglo bi se dogoditi da jednostavno ne možemo s gostima izići na kraj i da je šteta njihovog boravka tolika da im moramo otkazati uslugu smještaja. Kako bismo u svakom trenutku takvu odluku mogli argumentirati pa obraniti se i na sudu ako treba, s kućnim redom svi gosti moraju biti upoznati.

Pod ovom točkom možemo napisati nešto kao:

"U slučaju nepoštivanja bilo koje točke ovog kućnog reda, domaćin u svakom trenutku može zatražiti od gosta da napusti smještaj. U tom slučaju, domaćin nije dužan izvršiti povrat novca uplaćenog za smještaj, usluga će biti naplaćena u cijelosti u skladu s rezerviranim brojem noćenja i dodatnim sadržajima."
 Ako još uvijek niste sigurni kako napisati kućni red niti znate što točno navesti i istaknuti, preuzmite ga u našoj Download zoni. Otkad smo ga objavili, kućni red na 6 jezika je preuzet više od 5 tisuća puta. Tražili ste i kućni red na poljskom jeziku pa je i takav prijevod standardnog kućnog reda dostupan.

Iako nije više obvezan u domaćinstvima, nemojte ići linijom manjeg otpora pa odustati od printanja kućnog reda. On može biti zabavan i neformalan ako ste kreativniji ili službenog tona. Možete ga dodati u knjigu dobrodošlice ili istaknuti posebno. U svakom slučaju, značit će veliku razliku u slučaju bilo kakve nesuglasice s gostom i spora. Isprintajte ga, upoznajte turiste sa sadržajem kućnog reda i manje brinite o mogućim problemima s nestašnim gostima. 

Spremi

Hrvatski turizam sada treba stalnu komunikaciju s emitivnim tržištima na svim kanalima promocije

Floyd Room - priča o brendiranju obiteljskog smještaja

Rast cijena komunalnih usluga za iznajmljivače: Možemo li ostvariti uštede?

​Nova strategija razvoja održivog turizma najavljuje izmjene propisa za privatne iznajmljivače

Ugodno s korisnim: Rezervirajte idući vikend za Dubrovnik i Design District sajam

Kako pripremiti apartman za digitalne nomade?

Paušal turističke pristojbe za privatne iznajmljivače će biti između 350 i 1000 kuna po krevetu

Svemirski turizam: Astronomskih 55 milijuna dolara za povratnu kartu leta i smještaj među zvijezdama

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Life on Mars na Pagu - najatraktivnija planinarska i trail staza na Mediteranu

73 vrste turizma i turističkih niša u kojima svatko može pronaći svoje goste

Popularno: