Aktualno
3 28K

Iznajmljivači apartmana, stiže novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti!

Do sada su mali iznajmljivači bili u nepovoljnijem položaju od svojih kolega s registriranim tvrtkama. Odsada će svi moći vrlo jednostavno registrirati djelatnost što omogućuje prijave na natječaje za subvencije i povrat poreza, a time se jača konkurentnost hrvatskog turizma

Zakoni u Lijepoj Našoj donose se i prekrajaju gotovo svakodnevno i jednako tako neprimjetno, no nova izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti tiče se i nas, iznajmljivače apartmana. U utorak, 14. srpnja, 2015., Sabor je podržao konačan prijedlog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji je, između ostalih, značajan i za male privatne iznajmljivače.

Do sada su mali iznajmljivači, fizičke osobe koje su ishodile Rješenje o obavljanju ugostiteljskih djelatnosti, bili u nepovoljnijem položaju od svojih kolega s registriranim tvrtkama, OPG-ovima ili obrtima. Po stupanju ovoga Zakona na snagu, svaki mali iznajmljivač moći će registrirati djelatnost bez obzira na to što prostor kojeg iznajmljuje nije poslovni. Dosada je za registraciju bila potrebna prenamjena prostora iz stambenog u poslovni što je dosta dugotrajno i skupo. 


Zbog čega registrirati djelatnost?

Registracija poslovne djelatnosti omogućava natjecanje na državnim i europskim natječajima, dobivanje poticaja za unaprijeđenje poslovanja i jačanje konkurentnosti na tržištu.
 

Sve je veći broj natječaja, a birokratskih prepreka sve manje.

U prijevodu to znači da je potrebno sve manje papirologije za prijavu na natječaje koji dodjeljuju nezanemarive poticaje za jačanje konkurentnosti u turizmu. Do sad su mali privatni iznajmljivači bili u nepovoljnijem položaju jer se za prijavu tražila registrana djelatnost. Odsada će svi moći vrlo jednostavno registrirati obrt, OPG, d.o.o., ili j.d.o.o. Osim prijave na natječaje, registracija omogućuje i povrat poreza, a olakšice će rasti kako bi se povećala konkurentnost što je osnovni cilj Ministarstva turizma koje je i donijelo ovaj Novi zakon.

Prenosimo izjavu ministra turizna Darka Lorencina: `Vjerujem kako će usvojene izmjene koje smo pripremali dugo i sistematično donijeti dodatni poticaj za rad u turizmu, odnosno omogućiti svim turističkim subjektima jednostavnije, transparentnije i kvalitetnije poslovanje koje će u konačnici doprinijeti i kvaliteti turizma u Hrvatskoj.´


Središnji registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu

Novost je i osnivanje Središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu te se procjenjuje da će kroz iduću godinu broj registriranih iznajmljivača premašiti brojku od 70.000 pružatelja usluga u turizmu. Kazne za pojedinačne prekršaje će se smanjiti, ali će rasti one za ponavljanje prekršaja.

Novi zakon o ugostiteljskoj djelatnosti trebao bi stupiti na snagu na jesen ove godine.
Spremi

Pljesak za kolovoz, molimo, s turističkim pokazateljima nadomak rekordne staronormalne godine

Muči te nelojalna konkurencija?

4 razloga zašto trebate tepih u kuhinji

Olakšice zbog pandemije: Koje poreze iznajmljivač paušalac mora platiti u 2020. godini?

Akontacija za smještaj: Ima li gost pravo na povrat novca

​Horizontalno povezivanje: Dan otvorenih vrata obiteljskog smještaja Općine Dobrinj

Tipovi turista po potrošačkim navikama - kako ih prepoznati i ostvariti rezervaciju

Trebaju li mali kontinentalni gradovi turizam?

3 komentara Uključi se u raspravu
Hrvoje (Jure) - zagreb 28.07.2015 12:54
Samo da je u kasu, a briga za nas iznajmljivače nikakva!
Eva - Mihalić Selo - Duga Resa 28.08.2015 12:59
"Registracija poslovne djelatnosti omogućava natjecanje na državnim i europskim natječajima, dobivanje poticaja za unaprijeđenje poslovanja i jačanje konkurentnosti na tržištu." - Nije to baš tako. To su pričice za neupućenu javnost. "Odsada će svi moći vrlo jednostavno registrirati obrt, OPG, d.o.o., ili j.d.o.o." - Registrirati obrt, OPG, d.o.o. ili j.d.o.o. je najmanji problem. No, ne govori se o tome koliki je problem zatvoriti j.d.o.o. ili d.o.o. Za to treba najmanje 15.000 kuna, a proces traje nekoliko godina. Ni u ludilu ne bih registrirala obrt ili firmu kao privatni iznajmljivač!
Ljerka - Vodice 19.04.2016 14:50
Baš puno i ne vjerujem, platila sam i energetski certifikat 3500 kn, a sad mogu sa njim obrisati... neku stvar!
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Turizam bi mogao biti jedna od većih žrtava klimatskih promjena

Privatni smještaj - mana ili prepoznatljivost hrvatskog turizma?

Popularno: