Imate nekretninu u kojoj ne stanujete? Računi za režije se gomilaju, a vama bi dobro došao još jedan prihod za popunjavanje kućnog budžeta? Rješenje je na dohvat ruke!

Iznajmiti apartman, a da niste ni trgovac ni obrtnik, nikada nije bilo lakše!
Svatko, punoljetan naravno, može iznajmljivati do 20 kreveta u sobama, apartmanima ili kućama za odmor u koje se ne ubrajaju pomoćni kreveti, 10 mjesta u kampu za 30 osoba, te posluživati doručak, polupansion i pansion svojim gostima.

Naravno, potrebno je zadovoljiti i neke uvjete:

1. Prvo i prvo

Prvo što vam je potrebno je Rješenje nadležnog ureda o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Zahtjev se predaje u Uredu državne uprave u matičnoj županiji (Služba za gospodarstvo/Odjel za turizam). Međutim, prije podnošenja zahtjeva potrebno je prikupiti slijedeće dokumente:
 
 • Dokaz o hrvatskom državljanstvu i prebivalištu – preslika osobne iskaznice,
 • Dokaz o vlasništvu objekta - izvadak iz zemljišnih knjiga,
 • Uporabna dozvola građevine – ili ukoliko je smještajni objekt građen prije 1968. godine, potvrda da je sagrađen na građevinskom zemljištu,
 • Tlocrt smještajnog objekta.
 • Upravna pristojba u iznosu od 100,00 kuna.
Detaljan popis potrebnih dokumenata možete preuzeti ovdje.
Dokaz o ispunjavanju propisanih zdravstvenih uvjeta, odnosno liječnička potvrda više nije potrebna!!! Nadležna služba bi trebala odgovoriti na vaš zahtjev u roku od 30 dana.
Drugo prvo što vam je potrebno je Rješenje o kategorizaciji objekta koje ćete zatražiti također u Uredu za turizam.
Napomena: ukoliko dostavljete preslike dokumenata obavezno ponesite originale na uvid, a ukoliko niste jedini vlasnik nekretnine ili zastupate vlasnika, morate imati ovjerene Izjave o suglasnosti vlasnika, odnosno suvlasnika smještajnog objekta.

2. Zimmer frei

Na temelju rješenja o kategorizaciji objekta naručite standardiziranu ploču koju svaki smještajni objekt mora imati istaknutu pored ulaza.
Standardizirane ploče se naručuju kod proizvođača ovlaštenog od strane Ministarstva turizma uz priloženo Rješenje o kategorizaciji i plaćaju se od 250 do 320 kuna ovisno o dimenziji. Nije dovoljno samo zataknuti tablu `Zimmer frei´! Čak štoviše kazne za neovlašteno iznajmljivanje, bez rješenja navedenih pod točkom 1. su od 5000 do 30.000 kuna! Također ste dužni istaknuti i u svakom objektu (na ulazu, vratima ili zidu sobe ili apartmana) o kakvoj se vrsti smještaja radi i kakve usluge pružate. To, srećom, ne morate naručivati od ovlaštenog tiskara, već možete i sami isprintati.

3. Odredite cijene i napravite cjenik

U određivanju cijene ste potpuno slobodni! Najjednostavniji način je proučiti tržište tj. uklopiti se u cjenovni razred kategorije objekta na matičnom području. Jednostavnije rečeno, pitajte susjede koji već iznajmljuju sobe ili apartmane. Međutim, budite oprezni, uzmite u obzir vlastite fiksne troškove, boravišnu pristojbu, proviziju agencije ukoliko ćete nuditi najam preko posrednika, i naravno vašu zaradu. Na cijene koje odredite može se računati PDV.

Na temelju određenih cijena dužni ste formirati cjenik, istaknuti ga na vidljivo mjesto unutar objekta, u svim apartmanima ili sobama, te se pridržavati navedenih cijena. Cijene su proizvoljne, ali službeni cjenik je strogo propisan.

Službeni cjenik mora sadržavati:
 • Osnovne podatke iznajmljivača (naziv smještaja, ime i prezime vlasnika, adresa i OIB)
 • Naziv usluge (noćenje za dvije osobe, noćenje s doručkom, najam apartmana…)
 • Vrstu naplate (po noćenju, po osobi, po smještaju, tjedno….)
 • Termin (unijeti eventualne razlike cijena po terminima, npr. predsezona, sezona, postsezona)
 • Cijenu (obavezno u kunama)
 • Boravišna pristojba (može biti uključena u cijenu apartmana ili se plaćati odvojeno, ali za koji god se model plaćanja odlučili, on mora biti jasno istaknut u cjeniku)
 • PDV (ako cijena sadrži PDV onda posebno izraziti netto cijenu plus iznos PDV-a)
 • Dodatne usluge (kućni ljubimci, klima, čišćenje, parking…)
 • Datum važenja cjenika (navesti datum od kada je taj cjenik važeći)
 • Potpis (cjenik nije potrebno ovjeravati kod nadležnih službi, dovoljno ga je potpisati od strane vlasnika).
Kućni red također mora biti istaknut u svim apartmanima ili sobama na vidljivom mjestu. Ovdje možete preuzeti primjer službenog cjenika.

4. Prijava gosta u turističku zajednicu

Svakog pristiglog gosta dužni ste prijaviti (i odjaviti) u turističku zajednicu/društvo unutar 24 sata. U tu svrhu morate imati obrasce koji se kupuju u Narodnim novinama ili podižu u lokalnom turističkom uredu. Goste možete prijaviti i putem interneta, on-line obrazaca, aplikacija ili e-mailom.

Strance koji nisu državljani EU, dužni ste prijaviti MUP-u, međutim, čest je slučaj da to umjesto vas radi Vaša turistička zajednica. O detaljima prijave/odjave svakako se konzultiralte s vašom podružnicom TZ-a.

5. Izrada računa je obavezna!

Pa naravno! Kako i kod svake druge usluge, gostu ste dužni izdati račun koji je u skladu sa službenim cjenikom.

6. Vodite knjige!

Iznajmljivač je dužan uredno voditi knjige domaćih i inozemnih gostiju, te evidenciju računa. Čuvajte te zapise najmanje dvije godine! I tu su kazne od 5000 do 25.000 kuna za svaku stavku koja vam može nedostajati!

7. Redovito plaćajte boravišnu pristojbu i turističku članarinu

Boravišna pristojba može se plaćati paušalno ili po noćenju. Cijene su različite ovisno o kategorizaciji mjesta.
Spremi

​Terarij za biljke - zeleno srce apartmana

Tepisi za dnevni boravak: Kakav tepih odabrati za moderan izgled dnevne sobe?

Treba li Google recenzije shvaćati ozbiljno (ili bilo koje druge)?

Otkazivanje rezervacija gostima: Je li neprofesionalonst pojedinaca iskorištena u novoj hajci na domaćine i kampanji inozemnih posrednika?

HGK "osvježava" Posebne uzance u ugostiteljstvu iz 1995. koje sadrže smjernice za pružanje usluga smještaja

Solarna pismenost - besplatni interaktivni digitalni tečaj za sve građane

Snijeg i turizam: Donosi li snijeg mogućnost razvoja novog oblika turizma u Hrvatskoj?

7 savjeta za štedljivo oblikovanje okućnice koja će zadiviti naše goste

4 komentara Uključi se u raspravu
Mladen - Betina 26.08.2015 10:15
Da li državljani EU zemalja ( a koji nemaju HR državljanstvo) mogu takodjer biti iznajmljivaći?
Cimerfraj.hr 26.08.2015 12:31
Poštovani g. Podhraski, državljani drugih država članica EU mogu pružati usluge smještaja još od pristupanja Hrvatske u EU, dakle, od 1. srpnja, 2013. godine. Prije početka obavljanja djelatnosti dužni su u nadležnom državnom uredu za turizam ishoditi potrebne dozvole. U roku od 15 dana od ishođenja dozvole, moraju se javiti se Poreznoj upravi, Područnom uredu Zagreb, Odjelu za strane porezne obveznike, zbog utvrđivanja obveze plaćanja PDV-a. Prema službenom mišljenju Porezne uprave iz svibnja ove godine, strani državljani ne mogu plaćati paušalni porez na dohodak od svojih nekretnina, već automatski ulaze u sustav PDV-a, za razliku od iznajmljivača s hrvatskim državljanstvom.
Zvonko i Vesna - Metajna 05.07.2019 07:25
Upravo podatak kako oni nisu u paušalu bez obzira na broj iznajmljivanih postelja, govori nam da neki Eu propisi štite takove iznajmljivače. Očito je sustav PDV isplativiji od Paušala odnosno postavljen na poštenijem oporezvanju. Opterećenja su na bazi stvarnih realizacija noćenja, troškovi poslovanja i investicije ulaze u porez, itd. Pri tome većina ih debelo ne prijavljuje, šlepaju se na priče o 15 prijateljskih prezimena na godinu kojima nude boravak kao besplatno!! A ljeto prođe u 2 mjeseca, ne u godinu dana. Nas, domaćine se dere paušalom, kako im zatreba. I sada kad krenu godine praznih postelja jer kapaciteta ponude je dvostruko od ionako pale potražnje, ne preostaje nam, do otkazivanja dijela registranih kapaciteta, barem za toliki postotak koliko je bio slabiji booking.
Bernard - Zagreb 29.04.2021 10:43
Poštovani, kako treba izgledati preložak ovjerene Izjave o suglasnosti vlasnika, da li se i ja kao iznajmljivač moram tu potpisati, ili je dovoljno da samo drugi vlasnici daju izjavu da se slažu s time da ja iznamljujem točno određeni dio kuće koji smo mi međusobno odredili da je moj? Inače čekamo projekt etažiranja da se provede, samo to će vjerojatno za koju godinu biti realizirano.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Koristite tuđe fotografije bez dozvole autora u oglasima smještaja? Moguće da kršite autorska prava i mogla bi vas iznenaditi novčana kazna

Službeni cjenik za iznajmljivače apartmana - kako mora izgledati?

Popularno: