Propisi i Zakoni
8 21.4K

Zašto iznajmljivači apartmana moraju plaćati TV pretplatu?

Radiotelevizijska pretplata je trn u oku mnogih građana. Plaćanje te parafiskalne obveze mnogi nazivaju nezakonitim nametom ili haračem. Što je RTV naknada i zašto je plaćaju iznajmljivači u turizmu?

Neočekivani zvuk zvonjave na ulaznim vratima i vi u času problijedite: `Možda je TV inkasator?´. Prvo se bacate na daljinski upravljač kao izgladnjela zvijer, drhtavim prstima gasite treptavi ekran televizora, a tek potom se oprezno šuljate prema vratima da utvrdite nije li baš kontrolor Hrvatske radiotelevizije naišao da vam poremeti mir savršenog poslijepodneva uz omiljeni TV program. Poznato?

Radiotelevizijska pretplata je trn u oku mnogih građana. Plaćanje te parafiskalne obveze mnogi nazivaju nezakonitim nametom ili haračem. Pokreću se peticije za ukidanje plaćanja RTV naknade, a počesto i od iznajmljivača u turizmu možemo čuti slične nedoumice: `Zašto moramo plaćati TV pretplatu ako za goste imamo satelitske antene koje primaju strane nekodirane programe. Kontrolori, koji su me posjetili ovo ljeto, tražili su da platim paušal.´, itd.

Što je zapravo RTV pretplata?

Mjesečna obveza plaćanja RTV pretplate iznosi 80 kuna. Čak i ako uopće ne pratimo program HRT-a, obvezni smo plaćati ovu pristojbu. No, što je sve sadržano u tih osam desetica koje izazivaju toliko burnih reakcija građana?
 
  • 34 kune mjesečno od svake pojedinačne pretplate odlazi na financiranje četiri TV programa, osam regionalnih TV podružnica, tri radijska programa, devet regionalnih radio podružnica, za orkestre HRT-a (simfonijski, jazz, tamburaški), Zbor HRT-a, te za internetsku i mobilnu platformu. Ovdje ulazi i sufinanciranje regionalnih i lokalnih medija,
  • 7 kuna mjesečno od svake pojedinačne pretplate izdvaja se za usluge Odašiljača i veza (OiV),
  • 8 kuna odlazi za financiranje Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC) i naknade ZAMP-u,
  • 7 kuna se izdvaja za različite poreze,
  • 24 kune odlazi na troškove održavanja HRT-a (režije i slično).

Dakle, bez obzira na to što vi ili vaši gosti ne pratite program nacionalne televizije, RTV pristojba sadrži i naknadu za preko 300 odašiljača bez kojih ne bi bilo ni satelitskog programa u vašim apartmanima.

Registar neporeznih davanja

Početkom rujna, Ministarstvo financija je objavilo Registar neporeznih davanja, prvi takav od 2008. godine. Na toj listi od 161 parafiskalnih nameta se nalazi i Radiotelevizijska pristojba.
 

Još uvijek postoje parafiskalni nameti koji se nisu našli u Registru neporeznih davanja objavljenom u rujnu ove godine, a koje plaćamo, bilo preko računa za režije, bilo putem poreza na dohotke


Parafiskalni nameti su veća omča oko vrata domaćim poduzetnicima nego što su to porezne obveze. Zbog toga postoje specifične preporuke Vijeća Europske komisije, vezane uz nacionalni program reformi, koje inzistiraju na smanjenju i ukidanju većine takvih nameta kako bi se poboljšala poslovna klima u Hrvatskoj. Stav Europske komisije je i kako se smanjenje parafiskalnih obveza odvija presporo. Ova Vlada je, za svog mandata, smanjila ili ukinula tek 58 takvih nameta.

TV pretplata je jedan od tri neporezna nameta Ministarstva kulture koji se temelji na ugovoru HRT-a i vlade RH za razdoblje od 1.1.2013. do 31.12.2017. Teško da se možemo nadati da bi se razmatranje ukidanja TV pretplate moglo očekivati prije isteka navedenog razdoblja.

U međuvremenu, prema Zakonu o radioteleviziji, članak 34., stavak 8., pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, odnosno pružaju usluge smještaja u domaćinstvima, dužne su plaćati pretplatu za jedan TV prijemnik, s tim da na jednu pretplatu mogu koristiti još tri dodatna prijemnika. To znači da, ako plaćate pretplatu kod sebe kući, možete na istu pretplatu imati još tri TV prijemnika u vašim apartmanima. Jednako tako, možete prijavljivati i odjavljivati prijemnike, te plaćati ovaj namet samo u sezoni.

Ako kontrolor na licu mjesta utvrdi da imate prijemnik koji nije prijavljen, može vam odrediti plaćanje pretplate i do 12 mjeseci unatrag te kaznu od 1000 kuna. Velik broj neporeznih naknada rezultira i velikim prihodima od istih. Otud i brojka od 8,4 milijarde kuna koje su građani i poduzetnici izdvojili za njih u prošloj godini, od čega su preko milijarde platili oni koji plaćaju RTV pretplatu.Hoćete li strepiti od zvonjave na ulaznim vratima ili ne, izbor je isključivo vaš. Na svima nama je da se nadamo kako će i ovo parafiskalno davanje otići u povijest s mnogim drugima kojima imena niti ne znamo, a terete naša primanja i teško stečenu zaradu od turizma.
Spremi

`Da bi bili puni čitavu godinu, moramo neprestano pričati priče, utemeljene i iskrene´

World Travel Market 2022.: Nitko ne bi radio u turizmu

Kada treba graditi, a ne prodavati, i zašto je gradnja najlakši put do izravnih rezervacija?

7 korisnih načina na koje privatni iznajmljivači mogu doprinijeti prosperitetu lokalne ekonomije

Lošinj ujedinjen u promociji destinacije - brojni privatni iznajmljivači uključeni u akciju "Ferry free"

10 savjeta za bolji booking i zadovoljne goste

IQM Destinaton Jastrebarsko: Pozivnica svim dionicima u turizmu na uključivanje u sustavan razvoj kvalitete

Turističke statistike: Koliko se jela ispod peke pripremi u srpnju i kolovozu?

8 komentara Uključi se u raspravu
Nadia - Punat 19.10.2015 13:39
Ja sam iznajmljivač. U Rijeci plaćam pretplatu,a na Puntu plaćam za 6,7 i 8 mjesec dodatno.Dali trebam plaćati? Molim odgovor, hvala.
Cimerfraj.hr 19.10.2015 17:02
Poštovana gđo. Borčić, o Vašem problemu se dugo vode polemike. Zakon o HRT-u dopušta plaćanje 1 pretplate za 4 prijemnika u propisanim slučajevima. Pri tome se razlikuju fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i kućanstva, gdje je kod prvih propisano da se radi o prijemnicima u istom objektu, dok kod kućanstava to nije definirano. U praksi se privatni iznajmljivači često poistovjećuju s fizičkim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost iako ne podliježemo istim pravnim obvezama. Privatni iznajmljivači uslugu smještaja pružaju u kućanstvu! Međutim, iz HRT-a su se branili kako `gost-turist, iz bilo koje zemlje da dolazi, nije Kućanstvo´ i s takvim opravdanjima nastavili naplaćivati RTV pristojbu iznajmljivačima kao da se ne radi o pružanju usluga smještaja u KUĆANSTVU. Nadamo da će ova pristojba nestati s ostalim parafiskalnim nametima, a s njom i sve polemike. U međuvremenu, molim Vas da za sva detaljna pojašnjenja, kontaktirate Odjel pretplate HRT-a na pristojba@hrt.hr.
04.09.2019 14:03
Poštovani, može li netko pojasniti dodatno, da li se po novom mora dodatno plaćati TV pretplata za apartmane?! Naime, od 2008. godine, kako sam se počela baviti iznajmljivanjem, plaćam TV pretplatu za preko ljeta, jer inače živim vani. Nedavno mi se na vratima stvorio inkasator tražeći da platim i za apartmane. Kategorizacija je na istu osobu na koju je i prva pretplata, i znam da imam pravo na ukupno 4 televizora... Zašto mi HRTV šalje dodatno uplatnice za apartmane i prijeti ovrhom? Smiju li ono to raditi? Zahvaljujem na odgovoru i ako netko ima iskustvo da mi javi. Srdačan pozdrav Željka
Cimerfraj.hr - Hrvatska 20.09.2019 11:52
Poštovana gđo. Željka, u Zakonu o radioteleviziji, članak 34., stavak 8., stoji da pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost i plaćaju pretplatu na jednak prijemnik, stječu pravo korištenja tri dodatna prijemnika u istom objektu. Prema tome, ako se Vaši apartmani nalaze u istom objektu, nema osnove za naplatu dodatne pristojbe.
Odgovori
Sime - Kali 17.09.2019 11:54
U istoj obiteljskoj kući na donjem katu imam apartman u kome je televizor. Na gornjem katu gdje stanujem imam televizor za koji plaćam TV pristojbu. Kontrola mi nikad nije bila na vratima, a ipak mi je poslana dodatna uplatnica za 3 ljetna mjeseca. Da li je to u skladu sa zakonom i da li treba da plaćam tu pristojbu? Pozdrav
Cimerfraj.hr - Hrvatska 20.09.2019 11:49
Poštovani, kao što je navedeno u tekstu gore, prema Zakonu o radioteleviziji, članak 34., stavak 8., pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, odnosno pružaju usluge smještaja u domaćinstvima, dužne su plaćati pretplatu za jedan TV prijemnik, s tim da na jednu pretplatu mogu koristiti još tri dodatna prijemnika u istom objektu. To bi značilo da Vi, ako već plaćate jednu pretplatu na prijemnik u istom objektu, niste dužni platiti dodatnu pretplatu za TV u apartmanu.
Sime - Kali 23.09.2019 17:08
Dobar dan, hvala vam lijepa na odgovoru. Pozdrav
Odgovori
danica - sveti juraj 02.10.2019 07:37
Dobar dan, kontaktirala sam HRT u vezi pretplate u app, koji se nalazi u istoj kući gdje ja stanujem, navela čl. 34 - Odgovorili su mi da moram plaćati pretplatu ljeti. Kome da vjerujem, ne plaća mi se nešto što ne moram, ali se i ne želim bojati inkasatora? Hvala, Danica.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Vodič kroz porezni sustav za iznajmljivače smještaja u Hrvatskoj

Što sve iznajmljivač mora imati u apartmanu 2016.

Popularno: