Dizajn
11.8K

Krovni prozor: Koje su prednosti i nedostaci krovnog prozora?

Razmišljate o ugradnji krovnog prozora? Niste sigurni je li krovni prozor pametno rješenje za vas? Zanima vas koje sve prednosti i nedostatke donosi krovni prozor? Isplati li se ugradnja krovnog prozora i kakav prozor ugraditi?

Krovni prozori su već desetljećima popularni izbor kod uređenja mnogobrojnih domova, posebice onih koji oskudijevaju prirodnim svjetlom. Relativno jednostavna ugradnja koja zahtjeva minimalne intervencije na krovu i mnoštvo dnevne svjetlosti koju krovni prozor osigurava – definitivno su preporuka za ugradnju.

No, donose li krovni prozori još kakvih drugih prednosti, ali i nedostataka? O svemu tome možete saznati više u nastavku ovog teksta:


popularni krovni prozori doma


Više dnevnog svjetla uz krovni prozor

Krovni prozor vašem će domu pružiti jednu novu energiju i ambijentalnost. Zrake sunca i dnevne svjetlosti dopirati će kroz krovni prozor u vašu kuću ili stan, što će prostor učiniti vizualno većim, svježijim i ugodnijim.

Zahvaljujući krovnom prozoru prostorija u kojoj boravite pružiti će vam više zadovoljstva. Pogotovo se to odnosi na dnevnu sobu kojoj je uvijek potrebna dovoljna količina svjetlosti, za što ugodnije i zabavnije druženje članova kućanstva.


dobri drveni krovni prozor


Veća prostranost sobe i bolji vizualni dojam

Krovni prozor koji planirate ugraditi neće samo postati dio prostora, već će postati jedna od fokusnih točaka toga prostora. Kroz krovni prozor dobivate predivan pogled prema nebu, suncu i oblacima te će vjerojatno svatko prije ili kasnije barem nakratko zaviriti kroz taj krovni prozor.

Uz to što prostorija poprima bolji vizualni dojam, krovni prozor će i fizički dodati par centimetara vašoj sobi. Naime, krovni prozor se smješta na sam vrh konstrukcije krova (u ravnini s pločama) pa će vam pružiti dodatnih 10 ili više centimetara prostora (koliko iznosi visina drvene građe krova). Taj dodatni prostor posebice je poželjan u malenim potkrovnim stanovima, gdje svaki centimetar igra važnu ulogu.


ugradnja krovnog prozora gips


Lakše i bolje prozračivanje prostora

Krovni prozori imaju vrlo jednostavan sustav otvaranja i zatvaranja, što će vam omogućiti da bez problema u svega nekoliko sekundi omogućite bolju prozračnost prostora. Posljednjih smo godina naučili kako je prozračivanje iznimno važno za održavanje zdravlja ukućana i stanara pa je samim time krovni prozor odlično rješenje.

Postoji nekoliko različitih sustava otvaranja krovnih prozora. Najpopularniji su krovni prozori gdje se mehanizam otvaranja nalazi u sredini pa korisniku omogućuje polovično otvaranje. Također, vrlo su popularni prozori s mehanizmom na samom vrhu prozora, gdje zapravo dobivate mogućnost otvaranja cjelokupnog prozora, jedino što je održavanje takvih prozora malo zahtjevnije.


top najbolji krovni prozori


Male intervencije na krovu zbog krovnog prozora

Postavljanje krovnog prozora nije nimalo jednostavan zadatak, ali u rukama pravog majstora biti će obavljen kvalitetno i brzo. Potrebno je odstraniti/izrezati dio krova gdje će krovni prozor biti postavljen. Pri tome mislimo i na gornji dio krovišta gdje se nalazi crijep ili lim, ali i na donji dio krovišta, odnosno unutrašnjost sobe (gdje su vjerojatno gipsane ploče ili brodski pod).

Iako će izrezivanje dijela krova donijeti mnoštvo prljavštine i nerada, činjenica je da se radi o manjoj intervenciji na krovu. Kada biste primjerice odlučili raditi novi dio krova s vertikalnim prozorima, tada bi majstori imali puno više posla. S druge strane, nakon što krovni prozor bude postavljen trebat ćete srediti unutarnji dio prostorije (vjerojatno bočnim postavljanjem gips ploča) i samo počistiti nered koji je nastao.


drveni i pvc krovni prozori


Strah od kiše u stanu

Mnogi ljudi koji se prvi puta susreću s krovnim prozorima strahuju od vremenskih nepogoda jer smatraju kako će one naštetiti krovnome prozoru i tako uzrokovati poplavu u kući. No, stvari baš i nisu toliko alarmantne jer moderna tehnologija omogućuje izradu iznimno izdržljivih krovnih prozora. Moderni prozori otporni su na tuču (grad) u istoj ili čak i boljoj mjeri od limenog pokrova ili crijepa.
 

Jedini problem kojeg se trebate pribojavati jest zaboravnost zatvaranja krovnog prozora. Naime, zaboravite li zatvoriti krovni prozor, a vani se pojavi veliki pljusak kiše – vaš će stan vjerojatno djelomično poplaviti.

Ovo će se zapravo dogoditi samo u slučaju da je prozor poprilično otvoren i da je pljusak kiše relativno jak. Za vrijeme slabije kiše krovni prozori zapravo mogu biti i djelomično otvoreni i kiša neće prodrijeti u vašu kuću.


Višak svjetlosti i sunca u unutrašnjosti doma

Iako je pozitivna strana krovnog prozora što u dom donosi više svjetlosti i sunčevih zraka, u ljetnim danima to može predstavljati i svojevrsni problem. Naime, kada zrake sunca prodru duboko u vaš dom, boravak u prostoriji više baš i nije ugodan.

Srećom, rješenje za taj problem je vrlo jednostavno jer u mnogim trgovinama možete nabaviti sjenila za krovne prozore. Radi se o jednostavnim platnenim roletnama koje se mogu spustiti na određenu visinu prozora i samim time zakrivaju prodor sunčevih zraka. Zahvaljujući sjenilu možete u potpunosti zamračiti dom, sprječavanjem prodora bilo kakve svjetlosti kroz krovni prozor.


kvalitetan krovni prozor


Krovni prozori propadaju s vremenom

Na tržištu postoji nekoliko vrsta krovnih prozora, a najpopularniji su svakako drveni i pvc krovni prozori. Od popularnih proizvođača u Hrvatskoj najviše pažnje kupaca dobivaju Velux i Fakro krovni prozori. Razvoj tehnologije omogućio je stvaranje poprilično izdržljivih krovnih prozora, no s obzirom na stalnu izloženost vremenskim promjenama i neprilikama – krovni prozori ipak ne mogu trajati vječno.

Razloga za pretjeranu brigu nemate jer uz adekvatno održavanje i čišćenje, krovni će prozori bez problema izdržati i 20-ak godina na vašem krovu. Eventualni problem može se javiti s drvenim prozorima koji su izloženi velikoj vlazi (npr. u kupaonicama), no nagrizanje materijala nije značajno. Bez obzira na mogućnost propadanja s godinama, krovni prozor se i dalje čini kao vrlo pametna investicija koja će pružiti više prostora i svjetlosti vašem domu.

Spremi

Recept za sirup od bazge - vitaminsku bombu protiv proljetnog umora i alergije

Humanitarna akcija More ljubavi: Istarski iznajmljivači za potrebitu djecu

21 top mjesto za fotografiranje u Hrvatskoj

Prijevare u turizmu: Lažno predstavljanje i iznajmljivanje tuđeg smještaja

Prihodi od turizma: Top 10 država u svijetu koje zarađuju najviše novca od turizma

Brendiranje privatnog smještaja

`Ako je ikada bila dobra prilika za razvoj obiteljskog mikropoduzetništva, onda je to sada´

`Domaćin je neophodan, agencije koje gostima samo prosljeđuju ključ nisu obiteljski smještaj´

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Drveni ili PVC krovni prozori: Kakva je razlika i koje odabrati?

Kaktus u apartmanu: Gdje posaditi kaktus i donosi li zaista negativnu energiju?

Popularno: