Propisi i Zakoni
2 47.1K

Boravišna pristojba – što iznajmljivači apartmana imaju s tim?

Iznajmljivači apartmana dužni su za svoje goste turističkoj zajednici uplaćivati boravišnu pristojbu. Iz prikupljenih sredstava financira se rad turističkih zajednica, od čeka najveći dio novca odlazi na promociju destinacije

Što boravišna pristojba znači za iznajmljivače apartmana? Može li mi netko objasniti zbog čega se naplaćuje boravišna pristojba? Kako se boravišna taksa učinkovito brani pred notornom činjenicom da Ustav svim Homo Sapiensima jamči slobodu kretanja? Plaćaju li boravišnu psi lutalice ili ptice selice?
To su tek neka od pitanja koja se mogu čuti o boravišnoj pristojbi. Boravišna taksa služi za financiranje turističkih zajednica koje iskorištavaju ovakav priljev novca za obavljanje svojih djelatnosti, prije svega za promociju destinacije kojima pripadaju. Za iznajmljivače apartmana, pogotovo one koji s poslom tek počinju, boravišna pristojba je često izvor nedoumica i glavobolje.

Paušalno plaćanje

Iznajmljivači apartmana, fizičke osobe, s više od četiri ležaja u dvije smještajne jedinice, plaćaju boravišnu pristojbu paušalno. Godišnji paušalni iznos ovisi o razredu turističkog mjesta s najvišim iznosima za A razred, a najnižim za D i ostala nerazvrstana mjesta. Taksa se plaća posebno za svaki ležaj. Pomoćni ležajevi se ne naplaćuju! Iznos se uplaćuje do 31. srpnja tekuće godine odjednom ili u tri obroka sa zadnjim rokom otplate 30. rujna. Obroci se uplaćuju uplatnicama izdanim u turističkom uredu.
 

Kod paušalnog plaćanja boravišne pristojbe nije potrebno navoditi stope u službenom cjeniku. Dovoljno je samo navesti da je boravišna pristojba uračunata u cijenu. Nije nužno ni isticanje takse u računu, mada je preporučljivo navesti da je ista uračunata.

Plaćanje po noćenju

Pravne osobe iznajmljivači, a to su svi oni koji uslugu iznajmljivanja obavljaju kao tvrtka ili obrt, plaćaju pristojbu po ostvarenom noćenju i taj iznos također ovisi o kategorizaciji destinacije te ovisno o tome naplaćuje li se u sezoni, pred/post sezoni ili izvan sezone. Iznajmljivači s četiri ili manje ležajeva koji su raspoređeni u maksimalno dvije smještajene jedinice (sobe) mogu birati da li će pristojbu plaćati paušalno ili po ostvarenom noćenju.
 

Kod ovakvog načina plaćanja nužno je u službenom cjeniku navesti stope boravišne pristojbe koje su dodijeljene destinaciji sukladno turističkom razredu kojem pripada. Isto je obavezno istaknuti i na računu kojeg izdajete gostu.

Tablice s vrijednostima naplate boravišne pristojbe možete skinuti ovdje, a razred destinacije provjerite u lokalnom turističkom uredu.

Da je boravišna pristojba najizdašniji izvor prihoda turističkih zajednica jasno potvrđuje i činjenica da je u 2014. na ovaj način prikupljeno preko 384 milijuna kuna. Posebno se naplaćuje i boravišna pristojba u nautici koja je donijela preko 26 milijuna kuna prihoda iste godine. Trenutna raspodjela prihoda od boravišne takse je slijedeća:
  • 1% - Crveni križ
  • 2,5% - programi i projekti na turistički nerazvijenim područjima
  • 24,1% - HTZ
  • 9,7% - turističke zajednice županija
  • 43,9% - turističke zajednice općina/gradova/mjesta
  • 18,8% - općine i gradovi
Izrađen je i novi prijedlog izmjene zakona o turističkim zajednicama i raspodjeli sredstava. No, što bi novi Zakon mogao donijeti saznat ćemo tek u rujnu. Za sada je gotovo sigurno da se iznosi koje je iznajmljivač dužan platiti neće mijenjati.

Tko plaća boravišnu pristojbu?

Pristojbu u punom iznosu plaćaju sve odrasle osobe s više od 18 godina starosti koje koriste uslugu smještaja u smještajnom objektu gdje se obavlja turistička djelatnost, a nemaju stalno mjesto boravka.
Za iznajmljivače je važno znati da djeca od 12 do 18 godina plaćaju 50% iznosa boravišne pristojbe dok su slijedeće osobe izuzete od plaćanja boravišnje pristojbe:
  • djeca do 12 godina
  • sezonski radnici
  • osobe sa 70%-tnim invaliditetom i jedan njihov pratitelj
  • strani državljani na studijskom (školskom) putovanju
I da, naravno da životinje ne plaćaju boravišnu pristojbu bilo da su lutalice ili selice. Ali možete dodatno naplaćivati prihvaćanje kućnih ljubimaca u vašem apartmanu.
Spremi

10 savjeta za bolji booking i zadovoljne goste

Privatnost kao turistički proizvod i prilika za uzlet manje poznatih destinacija

Anketa za iznajmljivače: Kakva je popunjenost obiteljskog smještaja u 2019.?

Državljani trećih zemalja više ne moraju imati potvrdu o uplati, dovoljna je rezervacija smještaja

PLACE2GO 2023. - Posljednji vikend ožujka rezerviran za maštanje o putovanjima

Koliko su važne recenzije gostiju i kako upravljati komentarima na smještaj

HTZ provodi analizu karakteristika obiteljskog smještaja

Kućni ljubimci u apartmanima - za i protiv

2 komentara Uključi se u raspravu
Suzana - Punat, Otok Krk 08.12.2016 08:59
Molim vas savjet, pomoć oko moje situacije. Mama se bavi iznajmljivanjem u privatnoj kući 16 god. Nažalost, u 5 mj. ove godine je umrla. Za sezonu smo imali već nekoliko rezervacija i, prema uputama iz odjela za gospodarstvo, iznajmljivali smo i prijavljivali goste preko njezinog e-visitora. Platili paušal poreza i platili paušal boravišne pristojbe u cijelosti. Zbog procedure ostavinske rasprave, zahtjev za izdavanjem novog rješenja o iznajmljivanju na oca, podnesli smo 1.8. a dobili smo rješenje 8.9. Porezna nam je prihvatila sve uplate na mamino ime i po prebacivanju na oca, na njega izdala nastavak samo zadnju ratu uplate. Kod boravišne pristojbe mi nije jasna situacija. Turistička je tražila da se plati u cijelosti, za cijelu sezonu paušal na ime majke, što smo platili, a onda su nam još poslali i zadnju uplatnicu, paušalno plaćamo 3 x 400 kn na ime oca, da li moramo i na njegovo ime platiti zadnju ratu paušala? Za isti smještaj prema HTZ-u moramo platiti na osnovi mame i tate?
Cimerfraj.hr 09.12.2016 13:36
Poštovana gđo. Vukušić, savjetujemo Vam da se obratite Vašoj područnoj turističkoj zajednici. Ako Vam na novom rješenju na očevo ima piše nastavak djelatnosti, onda Vam je sporna uplatnica izdana jer je rješenje evidentirano prije 1.10., tj. prije novog obračunskog razdoblja za plaćanje boravišne pristojbe. Sigurni smo da Vam djelatnici turističke zajednice mogu pomoći, možda novim rješenjem s datumom od listopada, kako ne biste morali plaćati ono što ste već platili.
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Službeni cjenik za iznajmljivače apartmana - kako mora izgledati?

Kućni ljubimci u apartmanima - za i protiv

Popularno: