Preporuke i popusti
18.9K

eIznajmljivači aplikacija: Znamo li koje su naše porezne obveze u 2022.?

Ne znate koje su vaše porezne obveze u 2022.? Koje obrasce trebamo podnijeti, kome, kada i za koji period? Kako se snaći s izmjenama propisa i različitim tumačenjima postojećih? eIznajmljivači aplikacija može biti rješenje za mnoge naše nedoumice

Većina iznajmljivača privatnog smještaja pažljivo prati propise koji se odnose na njihovo poslovanje i uspješno izvršava svoje porezne obveze. Legalno poslovanje je najsigurnije poslovanje i toga smo svjesni pa uredno izdajemo račune, vodimo evidenciju o prometu, prijavljujemo goste, itd.

Međutim, radimo u vrlo nesigurnom poslovnom okruženju, u kojem se propisi prečesto mijenjaju, pri čemu nisu dovoljno jasno definirani. Svaki novi pravilnik ili zakon u turizmu donosi nova pitanja, a lokalna nadležna tijela katkad donose i različita tumačenja tih propisa.

(Na ovim stranicama smo se često bavili tim nedoumicama, često u nedoumici i sami. No, dvojbe nikada nije bilo između – objaviti informaciju prvi ili objaviti točnu informaciju – uvijek smo nastojali biti točni. Bez obzira na to, svaka nova godina stiže s novim dvojbama.) Već prva obveza koja nam slijedi u 2022. je izazvala pomutnju - prijava obračuna članarine TZ do 15. siječnja – obračunavamo li ju za prethodnu ili tekuću godinu?  
 

Što kada bi o našim poreznim obvezama brinuo netko drugi?

Iako postoje mjesta na bespućima interneta gdje možemo potražiti točne informacije, što kada te informacije uopće ne bismo trebali pretraživati po internetu, kada bi netko jednostavno mislio umjesto nas i kad bismo mogli nekome povjeriti brigu o svojim poreznim obvezama? Zar to ne bi bilo olakšanje?
 

Uobičajeno je da privatni iznajmljivači svoje „knjige“ vode sami, ali postoji nekoliko načina na koje taj proces možemo automatizirati i izbjeći sve frustracije koje donose postojeći i novi pravilnici i zakoni

Web aplikacija eIznajmljivači je novost u poslovanju obiteljskog smještaja. Dostupna je domaćinima od lipnja 2021., a u njenoj izradi su se okupili mladi domaći stručnjaci – informatičari i porezni savjetnici. Udružili su svoje vještine i iskustva kako bi stvorili izuzetno koristan proizvod koji pomaže iznajmljivačima, fizičkim osobama, u ispunjavanju obveza prema Poreznoj upravi.

eIznajmljivači znači digitalizaciju i automatizaciju mnogih obveza privatnih iznajmljivača i zadovoljavanje propisa kroz aplikaciju, toliko jednostavnu za korištenje da legalno poslovanje više neće biti muka, već zabava. eIznajmljivači štedi naše vrijeme jer više nikada nećemo morati „skočiti“ do FINA-e ili Porezne uprave kako bismo ispunili obrasce i ustanovili koje su naše obveze. 
 

Kako rješava porezne obveze aplikacija e-Iznajmljivači?

Jednostavnom registracijom na eIznajmljivači unosimo svoje osobne podatke i podatke o našim smještajnim jedinicama. Ti podaci ulaze automatski u sustav obrazaca koje smo dužni voditi, kao i u sustav za izdavanje računa gostima.

Kod kreiranja računa na aplikaciji, osobni podaci su već unaprijed popunjeni, a jedine izmjene koje unosimo kod svakog novog računa se odnose na imena gostiju te podatke o usluzi. Na temelju izdanih računa, aplikacija eIznajmljivači automatski generira evidenciju o prometu te se to ne mora više voditi ručno. Također, aplikacija eIznajmljivači automatski generira PDV obrazac i PDV-S obrazac te uplatnicu za plaćanje PDV-a na proviziju koju možemo platiti čak i skeniranjem bar koda putem aplikacije m-bankinga, a sve što iznajmljivač mora je jednom mjesečno unijeti u aplikaciju iznos provizije koju je platio stranim agencijama ili portalima.

Osim izdavanja računa, PDV obračuna i evidencije o prometu, aplikacija eIznajmljivači omogućuje:
 

  • automatsko popunjavanje obrasca RPO za upis u Registar poreznih obveznika, izmjene i brisanje iz Registra;

  • automatsko popunjavanje obrasca za obračun članarine TZ;

  • automatsko izdavanje uplatnice za plaćanje članarine TZ s bar kodom;

  • automatsko popunjavanje obrasca za ishođenje PDV ID broja;

  • automatsko izdavanje uplatnice za plaćanje paušalnog poreza na dohodak s bar kodom;

  • slanje svih obrazaca Poreznoj upravi uz punomoć iznajmljivača;

  • mjesečno slanje podsjetnika o uplati poreza ili prijavi provizije;

  • spremanje i pregled svih izdanih računa u razdoblju od 5 godina;

  • statistiku prometa po godinama ili mjesecima;

  • obavijesti o izmjenama propisa i sl.

 

Koliki je trošak korištenja eIznajmljivači aplikacije?

Velika prednost korištenja eIznajmljivači aplikacije je njena cijena. Tri su različita paketa pretplate koja se plaća godišnje u iznosima od 125,00, 180,00 ili 210,00 kuna. Već osnovni i najpovoljniji paket nam omogućava izdavanje računa i uplatnice za plaćanje PDV-a na proviziju, a svaki sljedeći paket dodaje mogućnosti osnovnom i skida teret brige o poreznim s naših leđa.
 
Aplikacija je za sada dostupna samo na hrvatskom jeziku, ali u planu je i engleska verzija za sve iznajmljivače strane državljane. Već u prvom kvartalu 2022. korisnici će moći uživati u novim funkcionalnostima, poput povezivanja sa sustavom eVisitor i automatske prijave gostiju, a u najavi je i mobilna verzija aplikacije koja će dodatno olakšati iznajmljivačima kontrolu nad svojim obvezama i poslovanje pri iznajmljivanju obiteljskog smještaja. 

Na aplikaciju eIznajmljivači se svaki dan registrira sve veći broj iznajmljivača. Prvih 7 dana su modeli Basic i Pro potpuno besplatni za sve novoregistrirane korisnike. 
 

 

Aplikacija eIznajmljivači - isprobajte i proučite bez obveze!
 

Spremi

7 domišljatih turističkih promotivnih kampanja koje su osvojile svijet

​Cijena montažne kuće: Isplati li se investirati u izgradnju montažne kuće?

​Sportski turizam - zašto se o njemu toliko priča?

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Turističke brojke u porastu, inflacija u padu

Kinezi su najbolji potrošači među turistima iz čitavog svijeta

​Grijanje na pelete: Koje su prednosti i nedostaci grijanja na pelete?

Turistička članarina još 5 % manja?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Manje posla i brige oko neizvjesne sezone, više gostiju i prihoda - moguće je uz usluge full-service agencija

GTP Stolice & Oprema za ugostiteljstvo: Dobar dizajn interijera privlači goste i podiže cijene noćenja

Popularno: