Pristupačnost osobama s invaliditetom kod privatnog smještaja u Hrvatskoj je relativno niska. Koja je oprema apartmana za osobe s invaliditetom i što je pristupačan smještaj? Koliko smo svjesni što znači pristupačan turizam i kako postati dio pokreta `turizam za sve´?

Akcija Iznajmljivači sa srcem je pokrenula Hrvatsku i lavinu reakcija iznajmljivača koji bi ustupili svoje apartmane, sobe i kuće za odmor obiteljima djece s različitim zdravstvenim poteškoćama bez ikakve naknade. Prilika je to za obitelji slabijeg imovinskog stanja, koje se bore s uključivanjem svojih mališana u svakodnevni život, da predahnu, opuste se i pruže svome djetetu nesvakidašnje iskustvo.

`Prilike ne poznaju razlike`, slogan je jedne domaće tvrtke sa sličnom akcijom namijenjenom osobama s poteškoćama. Međutim, u ovom slučaju se pokazalo da prilike ipak poznaju razlike, ponajviše zbog toga što većina smještajnih kapaciteta nije prilagođena pristupu osobama s invaliditetom.
 

Nedostatak prilagođenih smještajnih kapaciteta, posebno u cjenovno pristupačnijem obiteljskom smještaju, se navodi kao jedan od ključnih problema turista s invaliditetom jer nisu svi financijski sposobni da bi podmirili cijene noćenja koje naplaćuju hoteli za osobe s invaliditetom.

Naravno, prilagodba specifičnostima pristupačnog turizma obuhvaća i turističke aranžmane, pristup putničkim agencijama, kulturnim i rekreacijskim sadržajima, plažama, a najveći problem je prijevoz svake vrste te dostupnost otoka i brdskih područja.

Kad govorimo o privatnom smještaju za osobe s posebnim potrebama, nisu u pitanju samo stepenice, niti otežan pristupu objektu, apartman za osobe s invaliditetom mora zadovoljiti mnoge tehničke pojedinosti kako bi bio pogodan, odnosno `mora sadržavati elemente neovisnog življenja´ kako je to navedeno u Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (N.N. br. 76/07, 38/09, 55/11, 90/11 i 50/12) Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.
 

Tek kada zadovolji uvjete propisane navedenim Pravilnikom, vlasnik može istaknuti oznaku pristupačnosti, ali nije nužno posjedovati takvu oznaku da bi prihvatili osobe s tjelesnim poteškoćama u naše apartmane, sobe ili kuće za odmor.

S obzirom na to da smo i mi u Zajednici iznajmljivača imali nekoliko upita o tehničkim karakteristikama koje turistički smještaj mora zadovoljiti za prilagodbu osobama s invaliditetom, donosimo dio propisa vezanih uz opremanje apartmana za osobe s invaliditetom.


Apartmani za osobe s invaliditetom

Apartman za osobe s invaliditetom mora biti u prizemlju objekta ili na etaži koja ima jednostavan pristup izlazu, odnosno sigurnom prostoru u slučaju opasnosti. Ako to nije slučaj, prema članku 9. navedenog Zakona, za savladavanje visinskih razlika se koriste elementi pristupačnosti: rampa, stubište, dizalo, vertikalna podizna i koso podizna sklopiva platforma. Tehničke karakteristike elemenata pristupačnosti su opisane člancima od 10. do 14. navedenog Zakona.  

Propisana širina vrata iznosi 110 cm za ulazna vrata, a za ostala vrata unutar smještajne jedinice najmanje 80 cm, osim za WC, gdje je propisana širina od 90 cm. Pragovi unutar stana moraju biti zaobljeni i ne viši od 2 cm, dok je najbolje da su podovi svih prostorija u istoj ravnini. Hodnik mora biti širok najmanje 150 cm.
 

Slobodan prostor unutar WC-a i kuhinje mora biti promjera od najmanje 150 cm kako bi se slobodno mogla okretati invalidska kolica, dok prostor za kretanje oko namještaja u WC-u mora biti širok najmanje 90 cm, a u kuhinji 120 cm.


WC

 • Vrata WC-a moraju biti široka najmanje 90 cm s otvorom prema van s mehanizmom za otvaranje vrata izvana u slučaju poziva upomoć.
 • WC školjka mora biti visoka od 45 do 50 cm s držačima za ruke 90 cm dugačkim, postavljenima na zid 80 do 90 cm iznad poda. Od dva držača, najmanje jedan mora biti preklopni. Prostor između ruba WC školjke i nasuprotnog zida mora biti najmanje 65 cm.
 • Vodokotlić mora biti postavljen na visinu od 70 cm od površine poda ili mora imati senzorsko puštanje vode u školjku.
 • Umivaonik mora biti širok najmanje 50 cm postavljen na visinu od 80 cm.
 • Donji rub ogledala mora biti na visini od 100 cm, a vješalica za odjeću na 120 cm. Na visini od 60 cm se mora nalaziti alarm s prekidačem ili vrpcom za povlačenje.
 • Slavina mora biti s jednoručnom miješalicom ili senzorska.
 • Od ulaznih vrata objekta do WC-a mora voditi taktilna traka s perforacijama u smjeru vođenja široka najmanje 40 cm.


Kupaonica

 • Prostor za tuširanje bez pregrade s držačima za ruke na visini od 75 cm i preklopnim vodootpornim sjedalom na visini od 45 do 50 cm.
 • Prostor za tuširanje je jednostavnijih zahtjeva od postavljanja kade u čijem slučaju osim dimenzijskih propozicija, morate imati i dizalo za kadu.
 • Od ostale opreme, u kupaonici se moraju nalaziti umivaonik, ogledalo, slavinu, vješalicu, alarm, WC školjku, vodokotlić prema ranije navedenim uputama.


Kuhinja

 • Mora imati slobodnu radnu plohu dugu najmanje 90 cm.
 • Radna ploha, sudoper i površina šporeta moraju biti izvedeni konzolno s dubinom pristupa od najmanje 50 cm, gornjom plohom na visini od najviše 85 cm i podgledom na visini od najmanje 70 cm.
 • Donji elementi moraju biti na izvlačenje, dok gornji viseći moraju biti postavljeni s donjim rubom na visinu od 120 cm od poda.
 

Spavaća soba

 • Širina vrata mora biti najmanje 80 cm.
 • Slobodan prostor unutar kuhinje mora biti promjera 150 cm kako bi se slobodno mogla okretati invalidska kolica, dok prostor za kretanje oko namještaja mora biti širok najmanje 90 cm.
 • Radni stol mora biti s dubinom pristupa od najmanje 50 cm, gornjom plohom na visini od najviše 85 cm i podgledom na visini od najmanje 70 cm.
 

Sve navedene prostorije moraju imati vrata i prostore s istaknutim kvakama za jednostavno rukovanje na visinama od 90 cm za vrata, a za prozore u rasponu od 90 do 120 cm.


Električne instalacije

 • parlafon - na visini od 110 do 120 cm sa svjetlosnom oznakom
 • prekidači za svjetlo, zvonce i utičnice - na visini od 90 do 120 cm
 • obvezna utičnica u kuhinji odmah iznad radne plohe
 • sva oprema električnih instalacija izvedena u kontrastu za bojom zidova
 • razvodna ploča mora biti postavljena s gornjim rubom na visinu od 90 do 120 cm

Navedeni tehnički uvjeti su grafički prikazani na slikama 14., 15., 16., 17., 18., 19., 22., 23., 26., i 30. priloga Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (N.N. br. 76/07, 38/09, 55/11, 90/11 i 50/12) - Slikovni prikaz oznaka pristupačnosti, uvjeta uporabe pomagala i elemenata pristupačnosti.
 

`Pristupačnost´ nije samo uklanjanje fizičkih prepreka

Iako se na prvi pogled može činiti da su tehnički zahtjevi brojni, radi se zapravo tek o sitnim preinakama i montaži namještaja i uređaja na propisane pozicije koje bi olakšale korištenje apartmana osobama s invaliditetom.
 

Bez obzira na to što se Hrvatska penje na ljestvici svjetskih turističkih destinacija, u smislu pristupačnosti turističkih sadržaja osobama s tjelesnim poteškoćama, još uvijek smo dosta nerazvijeni.

Prema nekim statistikama svijetom putuje 650 milijuna turista s invaliditetom, i to uglavnom u pratnji, što je veliki potencijal i za domaću smještajnu ponudu u privatnim apartmanima, sobama i kućama za odmor.

Iako se navedene smjernice i pojam "pristupačnosti" u ovom članku odnosi uglavnom na fizička ograničenja, definicija "pristupačnosti" u širem smislu sadržava i pristupačnost informacija i komunikacije za gluhe i slijepe osobe te osobe s intelektualnim i psihičkim poteškoćama, bez obzira na dob. Takvi elementi pristupačnosti nisu jasno definirani, kao ni pravila humanosti, ali se prepoznaju i cijene jedinicama daleko vrjednijim od onih novčanih.
 


Na naslovnoj fotografiji se nalazi interijer apartmana Batimat u Ljubaču, iz okolice Zadra, koji je prilagođen osobama s invaliditetom. Ante Barjašić, vlasnik apartmana Batimat, odgovorio je na par pitanja vezanih uz prilagođavanje smještaja osobama s fizičkim poteškoćama.

1. Na što je posebno potrebno obratiti pozornost prilikom uređenja apartmana za osobe s invaliditetom?
Važno je udovoljiti standardima propisanima za smještaj osoba s invaliditetom: pristup objektu - rampa za kolica s rukohvatima, promjer ulaznih i ostalih vrata u stanu prilagođen širini invalidskih kolica, pod bez barijera (stepenice, povišeni pragovi), prilagođeno kupatilo (tuš kabina dovoljnoi široka za ulaz osobe, ako je na kolicima, ili uz pomoć druge osobe - obvezni rukohvati u kabini, te kod wc školjke) te dnevni boravak i kuhinjski dio prilagođen za osobu s kolicima da može kuhati.

2. Jesu li troškovi takvog opremanja apartmana veći od uobičajenih?
Općenito, troškovi nisu posebno veći u odnosu na standardno uređenje i opremanje stana.

3. Kolika je, prema Vašem iskustvu, potražnja za pristupačnom vrstom smještaja?
Individualna potražnja, u principu, nije izrazito visoka u odnosu na standardan smještaj.
Direktna potražnja od gostiju, ugrubo rečeno, bila je maksimalno 5 na 80 do 100 upita. Veća je potražnja od strane turoperatora, od kojih su neki specijalizirani baš za taj tip smještaja. 
 

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Pripreme apartmana za zimu – selidba kućnih biljaka

Uputa za popunjavanje obrasca TZ 2 s rokom predaje do 15. siječnja 2022.

9 savjeta uspješnih domaćina: Kakav dizajn apartmana je privlačan gostima?

​Posteljina za smještaj: 7 savjeta za odabir najbolje posteljine za apartmane i kuće za odmor

I Grčka pokušava obuzdati tržište privatnog smještaja

Srebrna i zlatna dekoracija u kući, stanu ili apartmanu: 5 važnih savjeta za ljepši interijer

Neuništive biljke za apartmane - 6 ljepotica koje neće zamjeriti odsutnost domaćina

2 komentara Uključi se u raspravu
Irena - Samobor 29.06.2017 13:20
Prostor se može prilagoditi, ja sam to morala, zbog osobe u kolicima. Ostao je problem pristupa moru koji je rijetko gdje prilagođen. Tu gdje se mi nalazimo postoje tri betonske rampe na plaži, ali niti jedna ne služi svrsi dvije završavaju u plićaku, a ako je oseka onda na suhom, a treća je u moru kvrgava. Uz to sve budu klizave od algi. Najčešće iznajmljivači ne shvaćaju koje su sve prepreke i problemi, pa na upit za smještaj kažu npr. da na ulazu ima samo tri stepenice, da je plaža šljunčana pred kućom i sl. Nije potrebno baš sve imati kao u propisima, jer za teške slučajeve sigurno s osobom ide pratnja, ali se osnovne stvari moraju imati. Ja sam morala izbaciti iz kupaonice tuš kabinu i napraviti odvod u razini poda, proširiti vrata-prolaz je 80 cm, iznad kreveta montirati trokut za lakše prebacivanje, podignuti garnituru za sjedenje na nivo visine kolica, napraviti malu lift-platformu za savladavanje 5 stepenica. Troškovi preinake nisu mali.
Ivana 29.10.2020 19:36
Mene samo zanima prema kojim to statistikama putuje 650 milijuna turista s invaliditetom?
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Obveze privatnih iznajmljivača u 2017. godini

Iznajmljivanje apartmana preko agencije: Kako izdati račun i smije li biti izražen u eurima?

Popularno: