Aktualno
16 55.1K

Pomoćni kreveti više nisu oslobođeni plaćanja paušala turističke pristojbe

Što kad prijedlog zakona, koji je bio dostupan javnosti, ne sadrži odredbu da se pomoćni kreveti uključuju u obračun paušala turističke pristojbe, a izglasani zakon da? Pitali smo nadležna javna tijela...

Ministarstvo turizma RH
Prisavlje 14
10000 Zagreb

Antonia Dobrota
urednica Cimerfraj.hr
Do-bra d.o.o.

Štefanićeva 5
10000 Zagreb

 

Zahtjev za pristup informacijama
u vezi Zakona o turističkoj pristojbi (NN 52/19)
Poštovani,

od 30. svibnja 2019. godine, na snazi je Zakon o turističkoj pristojbi (NN 52/19). Prijedlog navedenog Zakona Ministarstva turizma je bio na javnoj raspravi od 19.09. do 18.10.2018. godine, a "isti" je izglasan na 12. sjednici Hrvatskoga sabora 9. svibnja 2019.

No, Prijedlog Zakona o turističkoj pristojbi, koji je bio dostupan javnosti i komentarima građana, i Konačni prijedlog zakona o turističkoj pristojbi, a koji je Hrvatskom saboru predstavljen 10. travnja 2019., značajno se razlikuju - po strukturi, ali i odredbi koja će značajno utjecati na pružanje usluge smještaja na OPG-ovima i u domaćinstvima.

Prijedlog Zakona o turističkog pristojbi s javne rasprave iz rujna i listopada 2018. sadrži sljedeće:

Članak 11. Prijedloga Zakona o turističkoj pristojbi (rujan 2018.)

Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, plaćaju godišnji paušalni iznos turističke pristojbe za svaki krevet i smještajnu jedinicu u kampu koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Obrazloženje uz članak 11.:
Ovim člankom propisuje se da osobe koje pružaju ugostiteljsku uslugu smještaja u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu plaćaju turističku pristojbu isključivo u godišnjem paušalnom iznosu i to za svaki krevet i smještajnu jedinicu u kampu koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno propisu o pružanju usluga smještaja. Godišnji paušalni iznos turističke pristojbe je umnožak broja kreveta, odnosno broja smještajnih jedinica u kampu i visine boravišne pristojbe.

U Konačnom prijedlogu Zakona o turističkoj pristojbi, od 10. travnja 2019. i Zakonu o turističkoj pristojbi (NN 52/19) koji je usvojen i stupio na snagu 30. svibnja 2019., članak 11. postaje članak 12. pa glasi:

Članak 12. Konačnog prijedloga Zakona o turističkoj pristojbi (4. travnja 2019.)

Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu plaćaju godišnji paušalni iznos turističke pristojbe za svaki krevet (glavni i pomoćni) i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Dosadašnji zakonski akti i podakti su, kao parametar za paušalno oporezivanje iznajmljivača fizičkih osoba, bilo da se radi o paušalu poreza na dohodak ili paušalu boravišne pristojbe, propisivali samo broj stalnih kreveta.

Najčešći korisnici pomoćnih kreveta u obiteljskom turizmu jesu djeca do 12 ili od 12 do 18 godina koji, sukladno aktualnom Zakonu o turističkoj pristojbi, ne plaćaju boravišnu pristojbu, odnosno umanjenu za 50 %.

Kako je, dakle, moguće da iznajmljivači fizičke osobe plaćaju jednaki paušal za stalne i pomoćne krevete a u skladu s člankom 12. aktualnog Zakona o turističkoj pristojbi? Kako je moguće da Prijedlog Zakona koji je bio predstavljen javnosti i nudio mogućnost komentiranja njegovih odredbi, nije sadržavao sporan članak 12., a članak 11. je nudio nejasnu formulaciju u pogledu parametara na temelju kojih će se obračunavati turistička pristojba na OPG-ovima i u domaćinstvima?

Sukladno važećem Zakonu o pravu na pristup informacijama, članak 20., očekujemo očitovanje od nadležnog tijela u roku od 15 dana i pristup informaciji pisanim putem te uvid u dokumente i preslike dokumenata koji sadrže informacije o tijeku postupka donošenja Konačnog prijedloga Zakona o turističkoj pristojbi (4. travnja 2019.) i nadležnom tijelu koje je predložilo izmjene vezane uz navedeni Članak 11. Prijedloga, odnosno Članak 12. izglasanog Zakona o turističkoj pristojbi (NN 52/19). Također, molimo obrazloženje Članka 12. Zakona o turističkoj pristojbi (NN 52/19).

​Sa štovanjem. 


U Zagrebu, 29. kolovoza 2019.


Ako javnost nije upoznata s konkretnim prijedlozima zakona i propisa, već se oni donose iza zatvorenih vrata, bez mogućnosti očitovanja i na štetu građana, tko nam jamči da u nekim sljedećim izmjenama i dopunama, primjerice, Zakona o porezu na dohodak nećemo biti obavezni platiti i taj paušalni porez na stalne i pomoćne krevete?! Tko nam jamči sigurnost i planiranje poslovanja u uvjetima u kojima se krše osnovna demokratska prava građana?

Odluke o visini godišnjeg paušala turističke pristojbe za 2020. godinu će donositi županijske skupštine za područje svojih općina i gradova, uz mišljenje lokalnih TZ-ova, a u rasponu od 350 do 1000 kuna, kako je propisano Pravilnikom o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe. Rok za donošenje odluka je 15. rujna. 

Spremi

7 elemenata uspješne promotivne ponude koja će povećati broj rezervacija

​Horizontalni ili vertikalni radijatori – kada odabrati koje vrste radijatora?

7. nacionalni Forum obiteljskog smještaja održat će se u zagrebačkom Westin hotelu

Konferencija 3T 2021.: Kako preživjeti pandemiju?

5 aplikacija za iznajmljivače koje poboljšavaju iskustvo boravka u našim objektima

Nijemci ocijenili Hrvatsku kao četvrtu najpopularniju destinaciju, trećina već točno zna gdje će ljetovati

5 razloga zbog kojih gosti rezerviraju privatne apartmane kad idu na mora, oceane

World Travel Market 2022.: Nitko ne bi radio u turizmu

16 komentara Uključi se u raspravu
Biserka 30.08.2019 17:29
Korisnici pomoćnih ležaja su gotovo isključivo djeca do 12 godina, nema osnove za plaćanje turističke paušalne takse kao da je glavni ležaj.
Darko 30.08.2019 20:44
Obzirom da se svi turisti prijavljuju preko E-visitora, u kojemu se lako prepoznaju i odrasli i djeca i dani boravka, čemu uopće paušalna turistička pristojba. Nek se vrati turistička pristojba po stvarno ostvarenim noćenjima i osobama jer E-visitor to lako registrira i zaduži svakog iznajmljivača.
24.09.2020 21:44
Prijedlog nije dobar, jer bi mnogi počeli sa manipulacijom i ne prijavljivanjem gostiju.
Odgovori
Branimir 30.08.2019 21:08
Apsolutno bi bilo ispravno plaćati BP po ostvarenim noćenjima i osobama.
Ivanka - Rovinj 31.08.2019 05:35
Potpuno se slažem da se plaća po broju gostiju!
Zvonko i Vesna - Metajna 31.08.2019 20:13
Nekonkretnost zakonodavca glede propisa, rezultiralo je u raznolikosti tumačenja i diskriminatorne sprovedbe istih. Tako se apartman 2+2 može smatrati kao i 1+4. Cjenovno i posteljno su jednaki, ali dosad je 1+4 plaćao paušal na sve 4 osobe bez obzira, imao jedno ili dvoje djece! Kod 2+2, plaća se samo za dvoje odraslih bez obzira na još dvoje, bili djeca ili odrasli. Mnogo je apartmana izgrađeno na bazi takvog zakona. Na preklopnim kaučima dnevne sobe, kao, spavaju djeca, ali jednako tako i odrasli, na koje se ne plaća boravišna, najčešće uredno naplaćena od iznajmljivača. Za pomoćni ležaj, treba se smatrati putni-preklopni, 0.90 x 2.00 m željezno -drveni ili samo spužvani ležaj koji se koristi iznimno i nije u regularnoj ponudi za određeni tip apartmana. Tada stvarno nije bitno ko spava na njemu, dijete ili odrasli, možda i s naplaćenom boravišnom. U mjestima jake omladinske zabave, kao Novalja, Hvar itd. malo je djece na pomoćnim ležajima.
Željka 03.12.2020 11:40
Gospodine Metajna, kako može biti isti ležaj kategoriziran u primaćoj, sklopivi kauč sa krevetom fiksnim u sobi. Primaća je za boravak i jelo preko dana, ako itko tu spava, ne može se nikako poistovjetiti sa spavaćom sobom. Treba e visitor očitati djecu do 18 god od odraslih i tako naplatiti boravišnu pristojbu. Sve ostalo nije u redu.
Odgovori
Željko - Pitomača 01.09.2019 10:01
Ja sam mišljenja ako bi se već naplaćivala boravišna za pomoćne ležajeve, da se naplaćuju samo onoliko koliko su iskorišteni. Odnosno da li je na njemu bilo dijete do 12 god ili od 12 god ili punoljetna osoba i tako naplatiti od iznajmljivača.
Marinela - Pula 16.09.2019 21:29
Pozdrav, zanima me da li su vam odgovorili iz Ministarstva turizma? Da li mislite da će iznajmljivači nanovo kategorizirati svoje objekte i iz kategorizacije zahtijevati da im se skinu pomoćni ležajevi?
Cimerfraj.hr - Hrvatska 20.09.2019 12:37
Poštovana gđo. Marinela, da, stigao je odgovor iz MINT-a, naravno bez traženih informacija. Teško nam je predvidjeti kako će iznajmljivači postupiti, ali je izvjesno da će se u 2020.-oj obračunavati turistička pristojba i na pomoćne krevete. Pitanje je koliko se isplati ukidanje pomoćnih ležajeva onim iznajmljivačima u čijim su objektima te ležajeve koristila djeca pa su, recimo, apartman s jednim bračnim krevetom i kaučem na razvlačenje mogli iznajmljivati obiteljima s dvoje djece. Ukoliko bi ukidali pomoćne ležajeve, utoliko više ne bi smjeli iznajmiti apartman četveročlanoj obitelji, eventualnoj onoj s manjim djetetom, kao što je navedeno u tekstu Jesmo li u prekršaju ako primimo gosta više kada se radi o djetetu sa skrbnicima?, a kojeg možete pronaći na našim stranicama. Odricanje od pomoćnih kreveta, dakle, značajno otežava poslovanje domaćinima koji pretežno iznajmljuju postelje višečlanim obiteljima. Sužava broj korisnika, a moglo bi i sniziti cijenu takvog smještaja.
Odgovori
Vlatka - Zagreb 12.02.2020 11:39
Kao i sve drugo kod nas, i ovo je doneseno na brzinu i bez ikakvog uključivanja struke, jer takvu glupost može donijeti samo netko kome je stalo samo do punjenja kasa. Pitala sam u svojoj TZ šta sada raditi? Već je pola sezone rezervirano... oni POJMA nemaju... Dalje, pitala sam u Turističkom uredu, oni koji izdaju kategorije... POJMA nemaju. Nisu ni oni krivi jer nisu dobili nikakve upute. Konkretno, imam novu kategoriju od 2017. jer smo potpuno preuređivali apartman i ne pada mi na pamet ponovno nešto raditi jer i to košta i vremena i novaca,a i zašto bi? Nije normalno da se na fiksne krevete plaća kao na pomoćne jer malo iznajmljivača tu ima financijsku korist. To su obitelji s malom djecom i tu više od 5e nitko ne naplaćuje, a neki ni to. Prema tome, to je samo punjenje blagajni općinama i inima. To se vidi i po tur. članarini, to im je premalo. Sa svim tim nametima će samo ponovno ojačati crno tržište. A dokle će iznajmljivači šutke osim na portalima prihvaćati sve ovo? Pa pobunimo se!
marko - Pirovac 16.02.2020 00:53
Slažem se s vama da pomoćni ležajevi donose malu korist iznajmljivaču ili uopće ne donose jer se koriste možda u 30% slučajeva, npr. kao peti ili treći ležaj, a naplaćuju se minimalno, većinom 5 eura ili se uopće ne naplaćuju. Ne bi se složio s vama da su zakon donijele neznalice kojima je jedini cilj bio napuniti blagajnu. Kreatori toga zakona su perfidno htjeli jednim udarcem ubiti dvije muhe. Napuniti blagajnu i izvršiti udar na iznajmljivače i pripremiti teren za njihovo postepeno ukidanje, slušajući naputke i pritiske izvana.
Odgovori
marko - Pirovac 16.02.2020 00:04
Ovo je složena problematika. Prvo, pravno je upitno može li se ukidati rješenja koja je donijelo tijelo državne uprave, a s time i stečena prava iznajmljivača. To će imati i široke reperkusije na status mnogih iznajmljivača jer prema važećem zakonu svakom iznajmljivaču dozvoljen je maksimum od 20 kreveta + pomoćni ležajevi. Ako iznajmljivač želi zadržati pomoćne ležajeve, on prelazi granicu od 20 kreveta i prestaje biti iznajmljivač, a postaje poduzetnik s puno većim financijskim opterećenjima i obvezama što mu se nimalo ne isplati. Ako se pak odrekne pomoćnih ležajeva, smanjuje se kapacitet njegovih apartmana, a time i ukupni godišnji prihod od iznajmljivanja plus što će imati problema naći goste i popuniti tako okrnjene apartmane. To su sve imali na umu i kreatori ovog ciljanog i sramotnog zakona koji su u službi krupnog kapitala i vjetrova koji pušu sa zapada a kojima strašno smetaju iznajmljivači kao ostaci groznog socijalizma. Nažalost, prodane duše na ovome neće stati.
Božo - Maslenica 21.02.2020 09:20
Pozdrav svim iznajmljivačima. Ja sam novi u ovoj prašumi zakona i propisa. Ali vidim da se svake godine donese par propisa koji ne idu na ruku iznajmljivačima. Da bacimo malo računicu. Znači, tko ima dva manja apartmana sa 2 stalna i 1 na razvlačenje tj, 2+2, imat će godišnji paušal turističke pristojbe 100% veći nego do sada. Ako će se pomoćni računati kao stalni a hoće. I da ste ta dva apartmana iznajmili po 2 x 50€ noć x 60 dana dva mjeseca = 6000€ = 45000 kn, ako ste puni 2 mjeseca. Na to je do sada bila članarina turističkoj zajednici 45000 x 0.12920 = 58.14 kn. Sada će biti članarina 55 kn x 8 kreveti stalni i pomoćni = 440 k,n to je poskupljenje za 700% i više. Tako nas potiču da ulažemo u kvalitetu smještaja i ako možemo malo smanjiti cijenu noćenja da budemo konkurentniji. Pozdrav svim iznajmljivačima, izdržite do sljedećih propisa i uredbi.
24.09.2020 22:00
Uvođenjem paušala i podizanjem visine kvote za ulazak u PDV, doveo je do toga da uglavnom više nema razloga goste ne prijavljivati i izdavati stvarne račune. Kada se radi o apartmanima, tada je apartman uglavnom 90% i vise predviđen za dvoje ili više osoba. Pri ovome je cijena apartmana za jednu i dvije osobe u 99% slučajeva ista. Pored dva osnovna ležaja, bolje je reći dva gosta, veliki dio apartmana ima mogućnost smještaja dodatno 1 ili 2 gosta na pomoćne krevete. Iz eVisitora lako je utvrditi koji je odnos popunjenosti glavnih i pomoćnih ležaja. Pomoćni ležaji su uglavnom zanimljivi od 15.06 do 15.08 kada su ljetni praznici. Ukratko, popunjenost pomoćnih ležaja je cca 10% godišnje, pa bi i paušal trebalo obračunati u tom omjeru. Pored toga, ako u apartman dolazi dvoje ili troje ili četvero, cijena je gotovo ista ili neznatno veća za pokriće troškova. Nitko me neće uvjeriti da će gost u apartmanu čija je cijena 50 € za dvije osobe platiti dvostruku cijenu, ako je u apartmanu još dvoje
Željka 03.12.2020 11:51
Nikako se ne slazem da nas, koji imamo prijavljene dj. krevete godinama po rješenju, stave u kat. naplate dj. kreveta sklopivih u primaćim sobama u sklopu kuhinje. Šta sa onima koji to nemaju, a imaju krevete plus u spavaćim sobama? Slažem se da E Visitor prepozna gosta plus koji prelazi 12 i 18 god. i tako naplati bor. pristojbu po danu za odraslog gosta plus. Sve drugo nije u redu jer nije u redu isto plaćanje di sezona traje jedva 50 dana i ili 150 dana. Zašto plaćamo svi isto?
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Domaćin na hrvatski način: Kliše doživljajnog turizma polako prolazi - traži se transformacijski turizam

Noćenja u kolovozu 2019.: Zašto volimo turističke statistike?

Popularno: