Aktualno
20.4K

Prosječna cijena apartmana: Koliko iznosi i o čemu ovisi cijena najma apartmana?

Koliko iznosi prosječna cijena najma apartmana u Hrvatskoj? O čemu sve ovisi cijena najma apartmana i kako uz malena ulaganja povećati najam za goste? Raste li prosječna cijena apartmana s godinama i jesu li turisti spremni plaćati više cijene najma?

Prosječna cijena najma apartmana u Hrvatskoj se poprilično promijenila u posljednjih 20-ak godina. Danas u Hrvatskoj imamo puno bogatiju i raznovrsniju ponudu apartmana pa samim time u Hrvatsku dolazi i sve više raznih vrsta gostiju. Svi ti gosti imaju neka svoja pravila kod rezerviranja apartmana, a mnogima od njih cijena najma predstavlja važnu stavku.

Iznajmljivači trebaju pratiti kretanja na tržištu pa se svake godine cijenom prilagođavati ponudi i potražnji tržišta. Dakako, valja kod toga imati na pameti i prosječnu cijenu najma apartmana, kao smjernicu koja najviše odgovara svim vrstama turista. Ako vas zanima koliko iznosi prosječna cijena najma apartmana u Hrvatskoj i o čemu sve ovisi, saznajte u nastavku:


cijena najma apartmana značajno varira


Prosječna cijena najma značajno varira

Prosječna cijena najma značajno varira ovisno o destinaciji i tijeku sezone. Primjerice, u predsezoni bez problema možete naći kvalitetan apartman za tročlanu obitelj u raznim mjestima po cijeni od 40 eura, dok je u srcu sezone to puno teže pronaći. Veća i atraktivnija mjesta uglavnom imaju i puno više ponude pa cijene najma apartmana u takvim mjestima mogu varirati od 40 do više od 500 eura po danu.

Prema provedenim istraživanjima, ponuda u Dalmaciji uglavnom je nešto skuplja u odnosu na sjeverni dio Jadrana. Dakako, uz popularna mjesta Dubrovnik, Split i Zadar, nije nimalo čudno da cijene idu nešto više u Dalmaciji. Turistička ponuda je nešto siromašnija izvan srca turističke sezone, ali je poprilično zanimljivo da je ponuda prije i nakon sezone jeftinija za čak 30% u odnosu na period top sezone.

apartman na moru cijena najma


Prosječna cijena apartmana u porastu

Istraživanja jasno pokazuju kako prosječna cijena najma s godinama raste i top poprilično. Zanimljivo, već na uzorku jedne godine može se vidjeti porast od 2 do 8%, a podaci su još jasniji kada pogledamo duži vremenski period. Hrvatska je od jeftine destinacije postala poprilično etablirana kvalitetna destinacija u kojoj su cijene često više nego na ostatku Mediterana. 

Prosječna cijena najma apartmana 2+2 izvan srca sezone (pred i post sezona) kreće se oko 45 eura po noćenju. U ljetnim mjesecima kada je potražnja za apartmanima najveća, prosječna cijena apartmana kreće se oko 75 eura po danu. Dakako, većina ponude vrti se oko nekih 60 eura po noćenju, no pojedini ekskluzivni apartmani visoke cijene znatno dižu prosjek cjelokupne ponude.


cijena najma apartmana


Sjeverni Jadran povoljniji od Dalmacije i otoka

Ponuda i cijene apartmana uglavnom su slične u svim dijelovima priobalne Hrvatske, no nekih manjih razlika ipak ima. Dakako, razlika ponajviše ovisi o prepoznatljivosti destinacije gdje se apartman nalazi. Prema istraživanjima, Sjeverni Jadran trenutno nudi nešto niže cijene u odnosu na ostale regije pa je tako u Crikvenici ili Novom Vinodolskom moguće u srcu sezone pronaći apartman 2+1 za 40+ eura dnevno.

Otoci također nisu pretjerano skupi pa ćete i tamo povremeno pronaći atraktivne apartmane već po 50-ak eura po danu. Najskuplja regija za turiste u ovome je trenutku Dalmacija, posebice gradovi Split i Dubrovnik. Zahvaljujući svojoj prepoznatljivosti i povijesti privlače mnogobrojne turiste iz čitavog svijeta. Strani turisti spremni su za smještaj izdvojiti više novca pa su samim time te destinacije nešto skuplje u odnosu na ostala priobalna područja.

standardna cijena najma apartmana


Cijena najma apartmana ovisi o mnogim faktorima

Iako cijene najma apartmana rastu posljednjih godina, važno je naglasiti kako paralelno tome raste i kvaliteta ponude velikog broja apartmana. Apartmani koji žele privući kvalitetne goste moraju kvalitetom zadovoljiti najviše standarde i omogućiti gostu da se osjeća i više nego zadovoljno svojim odabirom. Možemo reći kako ponuda mora zadovoljiti očekivanja gosta jer u protivnom apartman gubi kredibilitet.

Cijena najma apartmana u prvom planu ovisi o destinaciji gdje se apartman nalazi. No, vrlo je važna i sama ponuda apartmana. Primjerice, apartmani s vanjskim bazenom ili saunom mogu čak i do nekoliko puta skuplje naplatiti noćenje od klasičnih apartmana. Također, moderni apartmani velikih površina i predivnih pogleda mogu bez problema naplatiti veće novčane svote gostima. U konačnici, cijena najma apartmana najmanje ovisi o zvjezdicama i kategorizaciji koja dolazi od strane nadležnih državnih službi.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Dani vina i gastronomije Zadarske županije

Uradi sam: Kako montirati novi televizor na zid?

Konferencija Turizam 365 i u online izdanju s nizom stručnjaka i turističkih djelatnika iz zemlje i inozemstva

Lojalnost gosta u privatnom smještaju - kako podići cijenu i zadržati stare goste

Kopriva - vatrena saveznica u borbi za zdravlje i ljepotu

Ko vidi turizam? - druženje uz razgovor o problemima i potencijalima kulturnog turizma u krizi

Akontacija za smještaj u turizmu – za i protiv

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Snijeg i turizam: Donosi li snijeg mogućnost razvoja novog oblika turizma u Hrvatskoj?

​Iznajmljivanje kuća za odmor: 5 ideja za izgradnju atraktivne kuće za odmor

Popularno: