Uradi sam
5.2K

Kako uz pravilno održavanje parketa spriječiti nastanak oštećenja na parketu?

Želite zaštititi vaš parket od potencijalnih oštećenja i ogrebotina? Zanima vas kako uz pravilno održavanje parketa sačuvati njegovu dugotrajnost? Na što pripaziti kod svakodnevnog hodnja po parketu i kako se ponašati u doticaju parketa s vodom?

Održavanje parketa može biti jednostavan posao, ako svakodnevno pazite na parket. Nakon postavljanja parketa, možete poduzeti nekoliko važnih koraka kako biste spriječili eventualna oštećenja parketa, a postoji i nekoliko osnovnih pravila za održavanje parketa. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako spriječiti oštećenja na parketu:

 

Izbjegavajte postavljanje tepiha odmah nakon ugradnje parketa

Početni period nakon ugradnje parketa vrlo je osjetljivo razdoblje u kojem je potrebno pripaziti na nekoliko važnih stvari. Posebice se to odnosi na izbjegavanje postavljanja tepiha ubrzo nakon ugradnje parketa. Naime, prerano postavljen tepih mogao bi prouzročiti određene probleme s promjenom boje parketa pa izbjegavajte preprano postavljanje tepiha. Dakako, nakon početne faze preporučljivo je postaviti tepihe na najfrekventnije površine po kojima će se hodati, kako bi se izbjeglo oštećenje samog parketa.

čišćenje parketa u domu ili apartmanu

 

Održavajte povoljnu vlažnost zraka za očuvanje parketa

Iako je parket izrađen od relativno debelog drva, činjenica je da na parket itekako djeluju promjene u temperaturi i vlazi u zraku. Dakle, osjetljivost parketa na promjene vlage i temperature je velika pa pripazite na to u kući, stanu ili apartmanu. Idealna temperatura za prostorije s parketom iznosi od 16 do 25 ºC, što je ujedno i nekakva idealna temperature za sobe u kući ili stanu. Nadalje, relativna vlažnost zraka trebala bi iznositi od 45 do 60%, a dođe li do velikih odstupanja svakako se poslužite uređajima za reguliranje vlažnosti zraka.

 

Postavite zaštitu od filca na namještaj

Parket je iznimno osjetljiv na oštećenja, posebice ako se radi o povlačenju teškog glomaznog namještaja. Kako biste spriječili oštećenje parketa zbog pomicanja namještaja, nogice namještaja oblijepite filcom. Namještaj nemojte navlačiti po parketu, već ga dignite kako biste spriječili direktan pritisak namještaja na parket. Dakako, zaštitu od filca dodajte i na nogice od stolica kako biste spriječili oštećenje parketa prilikom povlačenja stolica.

parket u apartmanu za goste

 

Stavite otirač pred ulazna vrata

Kako biste spriječili unošenje mikro prljavština i kamenčića u kuću, stan ili apartman ispred ulaznih vrata postavite kvalitetan otirač. Zahvaljujući otiraču u velikoj ćete mjeri spriječiti unos prljavštine i nečistoća preko tenisica i cipela koje bi mogle oštetiti površinu parketa. Dakako, otirače i tepihe možete postaviti i po svim ostalim površinama gdje očekujete šetnju ljudi u obući izvana. 

 

Izbjegavajte hodanje po parketu u obući za vani

Kada god je to moguće, izbjegavajte hodanje po parketu u obući koju koristite vani. Tenisice i cipele koje koristiti vani trebali biste izuti odmah po ulasku u kuću, stan ili apartman kako biste spriječili sva potencijalna oštećenja parketa. Također, žene koje koriste cipele na potpetice trebale bi se suzdržavati od hodanja u takvim cipelama po parketu jer može doći do primjetnih udubljenja u parketu.

izbjegavanje hodanja po parketu

 

Prolivenu tekućinu odmah izbrišite

Parket i tekućina su dva oprečna pojma i svako prolijevanje tekućine po parketu moglo bi biti kobno za izgled i strukturu parketa. Stoga, kada se tekućina prolije po parketu trebali biste je odmah u isti čas obrisati nekom kvalitetnom krpom za brisanje podova. Dakako, ako krpe za brisanje nemate pri ruci, pod obrišite maramicom ili bilo čime što vam se nađe u blizini. Brza reakcija brisanja parketa sprijećiti će prodiranje tekućine te ćete sačuvati vaš parket od propadanja.

 

Parket usisavajte s posebnim nastavkom za parkete

Prilikom usisavanja parketa svakako trebate pripaziti da dijelovima usisavača ne oštetite predivan parket. Kako biste spriječili oštećenja parketa možete se služiti nastavkom s metlicom koji je namijenjen upravo usisavanju osjetljivih parketa. Važno je naglasiti kako parkete ne smijete usisavati parnim usisavačem jer voda i para mogu nanijeti ogromnu štetu vašem lijepom parketu.

čišćenje parketa u apartmanu i stanu

 

Brišite parket dobro ocijeđenom krpom

Brisanje suhom krpom sasvim sigurno neće donijeti zadovoljavajuće rezultate pa biste parket trebali brisati vlažnom krpom. No, prilikom toga dobro pripazite da je krpa dobro ocijeđena jer previše vlažna krpa može nanijeti nepopravljiva oštećenja parketu. Dakle, želite li spriječiti deformaciju parketa, održavanje parketa obavljajte kvalitetno ocijeđenom krpom. Također, pripazite da kod održavanja koristite samo blaga sredstva koja su namijenjena upravo za održavanje osjetljivog parketa.

Spremi

Protuepidemijske mjere: Smještajni objekti u domaćinstvima ipak smiju nastaviti s radom

Uradi sam: Adventski kalendar sa slatkom dobrodošlicom gostima

Sigurnost na internetu u 9 koraka - zaštitimo se od krađe osobnih podataka

Uradi sam: Kako riješiti problem (pre)kratke zavjese za prozor?

Novinarski dom u Zagrebu domaćin konferencije o turizmu u organizaciji Veleposlanstva Italije

Budućnost turizma i najvrjednijih resursa u Hrvatskoj su u našim rukama

Check-in gostiju i kako dolazak u smještaj učiniti pamtljivim

Prijave za online sudjelovanje na Forumu obiteljskog smještaja Grada Zagreba do kraja tjedna

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Božićni borovi: Kako ukrasiti božićno drvce i stvoriti predivnu blagdansku atmosferu?

Čišćenje parketa: Kako pravilno čistiti parket i očuvati predivan izgled parketa?

Popularno: