Dizajn
6K

Ugradnja parketa: 9 savjeta za odličan izgled novopostavljenog parketa

Planirate ugradnju parketa u vaš dom ili apartman i trebate kvalitetne savjete? Zanima vas kako protječe ugradnja parketa i na što je potrebno obratiti pažnju prije i za vrijeme postavljanja parketa? Kako postići atraktivan izgled parketa i zašto je važna kvalitetna priprema prije ugradnje parketa?

Ugradnja parketa uglavnom je posao kojeg trebate prepustiti stručnjacima jer zahtjeva određeno znanje i vještine. No, unatoč tome, i vi sami možete napraviti određene korake kako bi postavljanje parketa bilo jednostavno, lako i kvalitetno. Želite li da vaš novi parket izgleda fantastično, svakako poduzmite sljedećih nekoliko koraka:


1. Kvalitetno pripremite podlogu za postavljanje parketa

Podloga za postavljanje parketa trebala bi biti ravna i bez ikakvih udubljenja i oštećenja. Naime, parket se postavlja direktno na podlogu i svaka neravnina može predstavljati veliki problem kod samog postavljanja. Želite li da parket izgleda lijepo i ravno nakon ugradnje – svakako kvalitetno pripremite podlogu za parket.

priprema za ugradnju parketa

 

2. Riješite se vlage prije ugradnje parketa

Podloga i prostorija u kojoj se postavlja parket nikako ne smiju biti vlažne. Suha podloga jedan je od osnovnih preduvjeta za kvalitetno i bezbrižno postavljanje parketa. Ako u prostoriji izmjerite previsoku vlažnost, svakako nabavite uređaje koji će prije ugradnje parketa smanjiti vlagu u prostoriji.

 

3. Obavite sve vodoinstalaterske radove prije postavljanja parketa

Parket bi trebao biti jedan od posljednjih koraka uređenja interijera. Kako biste parketaru omogućili bezbrižno i kvalitetno postavljanje parketa, važno je prije ugradnje obaviti sve ostale radove u prostoriji. Dakako, to se odnosi na vodoinstalaterske radove, električne instalacije, grijanje, keramičke radove, farbanje prostorije, itd. Sve radove u prostoriji završite prije postavljanja parketa.

atraktivan parket za apartman

 

4. Pronađite parket po vašem guštu

Prije postavljanja parketa svakako morate pronaći odgovarajući parket kakav želite. Na tržištu danas postoje razne vrste parketa, raznih dizajna, dimenzija, oblika, načina postavljanja, itd. Jedan od popularnijih je hrastov parket, a sve više zaljubljenika ima i atraktivan parket od bambusa. Razmotrite sve opcije i odaberite onu koja vam se najviše sviđa.

 

5. Razmislite o kombiniranju različitih klasa parketa

Parket prve klase uglavnom izgleda savršeno i bez šarenila pa kupce često podsjeća na laminat. Kako biste parketu udahnuli živahnost i jedinstvenost možete kombinirati više različitih klasa parketa. Ovim se trikom služe i mnogi poznati dizajneri interijera koji žele stvoriti jedinstvene parketne strukture koje jasno pokazuju da se radi o parketu, a ne o jednoličnom laminatu.

ugradnja parketa raznih vrsta

 

6. Unesite parket u prostoriju nekoliko dana prije postavljanja

Parket ima svoja raznovrsna svojstva, a jedno od njih svakako je i prilagođavanje temperaturi i vlazi. Želite li spriječiti bilo kakve probleme kod postavljanja, savjet stručnjaka jest da parket u prostoriju unesete barem dan, dva prije same ugradnje parketa. Tako će se parket aklimatizirati na prostor i u konačnici izgledati odlično.

 

7. Odaberite raspored ugradnje parketa

Prije nego započne ugradnja parketa, važno je odraditi još jedan bitan korak. Naime, morate pronaći idealan raspored koji odgovara vašem prostoru. Parketari na raspolaganju imaju različite vrste rasporeda ugradnje parketa, a na vama je da odaberete onu koju želite za vaš dom ili apartman. Prije nego parketar dođe ugrađivati parket, posložite malo parket po podu i pronađite raspored koji želite imati.

atraktivan parket ugradnja majstora

 

8. Nabavite kvalitetnije ljepilo bez mirisa

Ovisno o dogovoru s majstorom parketarom, trebat ćete nabaviti i ljepilo za parket. Dakako, u trgovinama postoje razne vrste ljepila koja uglavnom mogu biti jedno ili dvokomponentna. Pravilo jest da su skuplja ljepila uglavnom kvalitetnija i ne ostavljaju neugodan miris nakon ugradnje parketa. Stoga, želite li izbjeći dugotrajne neugodne mirise u kući, stanu ili apartmanu, birajte kvalitetnija ljepila bez mirisa.

 

9. Pronađite idealne lajsne za parket

Ugradnja parketa završava korakom postavljanja lajsni na zidove. Parketari će uglavnom ostaviti otprilike 1 centimetar prostora između parketa i zida (koji mogu popuniti plutom) kako bi parket mogao djelovati ovisno o uvjetima u prostoru. Navedeni prostor prekriti ćete atraktivnim lajsnama za parket koje mogu biti raznih oblika, boja i dimenzija. Pronađite lajsne koje najviše odgovaraju vašem interijeru i uspješno zaključite proces ugradnje parketa u dom ili apartman.

Spremi

EU ublažava ograničenja putovanja: Bez samoizolacije po povratku u domovinu za turiste iz emitivnih zemalja

Domaća ćakula: `I da smo se sreli u nekim drugim okolnostima, isto bismo postali prijatelji´

Izravan udio turizma u BDP-u je 11,4 posto, uz ukupan utjecaj na gospodarstvo Hrvatske od 16,9 posto

Pravokutni, ovalni ili okrugli blagovaonski stol – koji je najbolji izbor za vas?

​Domaćin na hrvatski način: Kako nazvati apartman?

Uradi sam: Pleteni namještaj neodoljivog šarma

Otočni turizam: Možemo li uskladiti težnju za zaradom i održivi razvoj otoka?

Paušal za privatne iznajmljivače lako može biti 750 kuna po krevetu u 2019. godini

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Uređenje apartmana: Kako urediti apartman na zadovoljstvo svih gostiju?

Postavljanje parketa: Kakav parket trebate postaviti u vašem domu ili apartmanu?

Popularno: