Ideje i trendovi
3K

Od turizma spavanja do modularnog smještaja - 9 novih fenomena iz industrije gostoprimstva

Turizam spavanja ili pospani turizam tek jedan je od fenomena koji bi mogli oblikovati budućnost industrije putovanja. Vraćaju se dugoročna planiranja putovanja, a stižu novi modeli smještaja i plaćanja

Tko vjeruje da je sve već izmišljeno, mogao bi se iznenaditi u godinama pred sobom. Svako razdoblje kao da donosi nove valove popularnih aktivnosti i tema pa tako i industrija putovanja već sada očekuje promjene koje bi sutra mogle postati standard.

AI, odnosno umjetna inteligencija i njena primjena, otvara neslućena polja razvoja turizma i turističke ponude diljem svijeta (i svemira). Pokretač trendova nije samo tehnologija, veliki utjeci imaju geopolitički momenti i ograničenja koje smo iskusili proteklih godina.

Pogledajmo što se to iza brda valja i koje fenomene bismo mogli početi primjećivati već ove godine u industriji putovanja.
 

1. Dugoročno planiranje putovanja

Planiranje putovanja mjesecima unaprijed, pa čak i godinu ranije, ponovno se vraća. Nakon pandemijskih neizvjesnosti i last minute rezervacija, turisti sada žele uživati u iščekivanju svog putovanja.

Rezerviranje puta i smještaja dosta unaprijed, kako bi se imali čemu veseliti, sve češća je praksa turista diljem svijeta. Na ranije rezerviranje navodi ih i činjenica da se putuje mnogo više nego u proteklim godinama pa su povoljnije i kvalitetnije ponude već rezervirane ako se predugo čeka.
 

2. Hibridna putovanja

Sve više turista razmišlja o svom ekološkom otisku prilikom putovanja. Brojne avio kompanije su uvele tzv. karbonske kalkulatore koji putnicima služe za izračun emisije ugljika pojedinih letova. Takva svijest sve češće dovodi do toga da turisti kombiniraju sredstva prijevoza do konačnog odredišta i nazad kući. U 2023. veliku popularnost bilježe međunarodni vlakovi koji imaju najniži karbonski otisak.
 

Među najmanje zagađivače spadaju i trajekti

 


3. Električne ture

Road trips ili auto ture kroz čarobne krajolike Italije, Amerike, Francuske i, zašto ne, Hrvatske, oduvijek su mamile uzdahe. Proputovati neku zemlju na četiri kotača ima okus nezaboravne pustolovine. Međutim, sve veća svijest o štetnom utjecaju vožnje klasičnim automobilima, kao i sve viša cijena goriva, u prvi plan guraju električne automobile. Njihov domet se stalno povećava, a Tesla na tržište lansira i automobil sa solarnim pločama. Sam rub Zemlje je granica!

Solarni auto

Solari na krovu štede lovu?


4. Trans turizam ili transturistički retreatovi

Transturizam nije ono što bi se na prvu moglo pomisliti (asocijacija: Željka Markić), već se odnosi na putovanja koja mijenjaju našu svijest i zbog koji postajemo duhovno bogatiji ljudi. Na neki način je svako putovanje takvo, ali transformacijska putovanja su usmjerena ka izvlačenju naših potencijala s ciljem da nas učine boljim osobama.

Transturistički retreatovi su atraktivne ponude koje često uključuju konzumaciju određenog sadržaja poput plesnih radionica, joga vježbanja, grupnih terapija, sve s ciljem otkrivanja naših afiniteta i osobnog razvoja.
 

4. Set-jetting

Set-jetting bi mnoge znatiželjnike diljem svijeta mogao dovesti i u naše krajeve. Radi se o posjećivanju lokacija na kojima su snimljene popularne TV serije ili filmovi. Širenju ovog trenda doprinijeli su streaming servisi, poput Netflixa gdje je 70% sadržaja snimano na lokacijama u različitim destinacijama.

S obzirom na količinu vremena provedenu pred malim ekranima u doba izolacija i pandemije, nije neobična ta pomama za posjećivanjem lokacija koje su poslužile kao set omiljenim filmovima i serijama.
 

U Hrvatskoj su snimljene mnoge serije, najpopularnija je, naravno, Igra prijestolja   

 


5. Modularni smještaj

Trenutno su u pitanju hoteli, tko kaže da se ovaj fenomen neće preliti na ostale objekte za smještaj? Ovi smještajni objekti su zapravo isprintani. Doslovno. 3D printer se sve češće koristi u arhitekturi, posebno “vani”. Modularni hoteli niču kao gljive poslije kiše, između ostalog, i zato što su održivi.

Cijena izgradnje je manja od tradicionalne, nisu potrebni temelji, a dizajn se formira oko drveća, stijena i drugih karakteristika krajobraza. Stilski jednostavni, isprintani smještajnu objekti se vrlo brzo mogu staviti u funkciju, a naglasak kojeg pri tom daju okolišu oduševljava turiste već u Meksiku, Maroku, Kostariki, Saudijskoj Arabiji.

Habitas’ hotels

Modularni Habitas’ hoteli se nalaze u Meksiku i Saudijskoj Arabiji


6. Plaćanje u kriptovalutama

Iako je kod nas to još uvijek nezamislivo, u SAD-u 13% odraslih posjeduje barem jednu vrstu kriptovalute. U početku se kripto kupovao samo radi ulaganja i štednje, sve su raširenije kripto kartice pa tako i korištenje ovih valuta za plaćanje različitih roba i usluga.

Broj agencija i tvrtki u turizmu koje prihvaćaju kriptovalute sve više raste, a širenju upotrebe su posvećene i brojne tehnološke inovacije. Previše je već novca u kripto tržište uloženo, da se ono ne bi raširilo i konkretiziralo. 
 

7. Turizam spavanja

Pospani turizam ili turizam spavanja, sviđa nam se jako ova nova turistička niša, mogli bismo lako postati pospani turisti bilo kada. Veliki je broj turista, posebno onih koji putuju isključivo radi odmors, sunca i mora, koji se na putovanju žele dobro naspavati. No, dosad je to bio samo bonus na putovanjima, izgleda da će nam ubuduće stizati pospani turisti koji se isključivo dolaze naspavati.

To znači da moramo osigurati kvalitetne madrace. Ako ste slučajno i posumnjali, naravno da postoje pametni madraci, oni koji osiguravaju inteligentno spavanje. Oni koriste AI za prilagodbu tijelu i održavanje sobne temperature kako bismo ostali što dulje u dubokom snu i tako se kvalitetno naspavali. Neki su otišli i korak dalje pa su za spavalice i ljubitelje postelje otvoreni i hoteli. U takvim hotelima je prilagođeno sve - akustika, knjige za spavanje i madraci od hipoalergene konjske dlake. Gostima su na raspolaganju stručnjaci za spavanje i hipnoterapeuti. Slatko snivanje!
 

8. Psihodelična opuštanja

Ako vam ni savršeno dubok san ne pomaže, možda se odlučite na psihodelično opuštanje. Naime, sve brojniji su dokazi da psihodelične droge kao što su čarobne gljive, LSD ili meskalin, imaju blagotvoran učinak na mentalno zdravlje. Iako većini to može izgledati odbojno, male količine halucinogena se koriste za liječenje u mnogim zemljama, a od prošle godine London ima i svoju prvu kliniku za psihodeličnu psihoterapiju.

Psilocibinske (aktivan sastojak gljiva) seanse se održavaju već diljem Europe, a poznate su takve ture Južne Amerike. Možda se i kod nas masovno počnu uzgajati lude gljive?
 

9. Adaptogeno ugostiteljstvo

Zbogom vegetarijanstvo, veganstvo ili makrobiotika! Stiže nam adaptogeno ugostiteljstvo. Hrana kao lijek nije novina niti zaboravljena vještina. Adaptogena svojstva hrane su zapravo svojstva pojedinih namirnica da povećaju otpornost našeg organizma i izbalansiraju ga uslijed poremećaja normalnog funkcioniranja uzrokovanih stresom. Adaptogeni nemaju štetan utjecaj na organizam.

To su najčešće različiti začini i druge biljke koje će se posluživati u restoranima prezentirani na adaptogenim menijima kao jela za podizanje raspoloženja, za bistrinu uma ili jačanje imuniteta. Na naša (mala) vrata su se probili već hranjivi smoothieji, čekamo adaptogene koktele. Živjeli!

(*Tekst inspiriran sadržajem s CNTraveler.)
Spremi

Pozeleni! Ne od muke, već kao dio European Tourism Going Green 2030 projekta

World Travel Market 2022.: Nitko ne bi radio u turizmu

​Iznajmljivači nezadovoljni eVisitor mobilnom aplikacijom

Kulturne konferencije – kulturne težnje hrvatskog turizma

SK3 Septik - ekološki prihvatljivo sredstvo za eliminaciju neugodnih mirisa, bolju razgradnju i rjeđe pražnjenje septičkih jama

Smart TV za apartmane - investicija za kišne dane

Paket turističkih zakona usvojen, turistička pristojba u nadležnosti regija i županija

Dolce far niente: Kada idem na odmor, samo želim jesti, piti i ležati (na suncu)

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Besplatno preuzimanje pravila za korištenje bazena u smještajnom objektu

5 aplikacija za iznajmljivače koje poboljšavaju iskustvo boravka u našim objektima

Popularno: