Uradi sam
11.8K

Čišćenje parketa: Kako pravilno čistiti parket i očuvati predivan izgled parketa?

Potrebni su vam savjeti za čišćenje parketa? Zanima vas koliko često trebate usisavati i čistiti parket? Kada koristiti sredstva za čišćenje parketa i kada je vrijeme za uljenje parketa?

Čišćenje parketa važan je zadatak želite li zadržati strukturu i predivan izgled vašeg parketa. Dakako, čišćenje možemo podijeliti na nekoliko koraka – od svakodnevnog usisavanja, preko povremenog čišćenja sredstvima pa sve do ponovnog uljenja parketa. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko savjeta za uspješno čišćenje parketa:


Jednom dnevno usisavajte parket

Redovito usisavanje parketa iznimno je važan zadatak želite li spriječiti bilo kakva oštećenja parketa. Naime, sama površina parketa iznimno je osjetljiva na kamenčiće i može se vrlo brzo oštetiti. Uz to što na sam ulaz u kuću, stan ili apartman možete postaviti otirač kako bi se očistile tenisice ili cipele kod ulaska, možete postaviti tepih i po površinama parketa gdje će se najviše hodati. Svaki oštri kamenčić može uzrokovati oštećenja parketa.


usisavanje parketa zbog održavanja parketa


Kako biste uklonili kamenčiće, prašinu i razne druge prljavštine s parketa, preporučuje se redovito usisavanje parketa. Ako je moguće, usisavanje možete raditi jednom dnevno, no ako ne stignete, onda radite usisavanje prema potrebi. Važno je napomenuti kako usisavanje nemojte raditi usisavačem na paru jer bi para mogla oštetiti strukturu parketa. Također, kod usisavanja obavezno koristite nastavak s metlicom za usisavanje parketa, kako biste spriječili povlačenje kamenčića i ostalih prljavština po parketu.


Svaka dva tjedna koristite sredstvo za čišćenje

Usisavanje parketa dobar je izbor za čišćenje, ali samim usisavanjem neće ukloniti sve prljavštine s poda. Kako biste uklonili prljavštine s parketa, važno je redovito čišćenje parketa sredstvom za čišćenje. Kod odabira sredstva za čišćenje budite iznimno pažljivi i birajte samo ona sredstva koja odgovaraju vašem tipu parketa. U svakom slučaju izbjegavajte jaka abrazivna sredstva koja bi mogla nagristi površinu parketa i tako nepovratno oštetiti vaš parket. Imate li u kući, stanu ili apartmanu uljani parket, onda svakako izbjegavajte sredstva na bazi klora, kiseline i lužine.

čišćenje sredstvima za čišćenje

 

Kod čišćenja parketa odgovarajućim sredstvom za čišćenje, jako je važno pridržavati se pravila i uputstava koje je proizvođač sredstva naveo na ambalaži. Naime, pogrešno korištenje sredstva za čišćenje, moglo bi izazvati velike probleme i u konačnici nepovratno oštetiti vaš parket. Krpe kojima čistite parket moraju biti dobro ocijeđene kako vlaga s krpe ne bi prodrla u sam parket. Važno je naglasiti kako biste, prije čišćenja parketa vodom i sredstvima, parket trebali usisati s ciljem uklanjanja svih kamenčića s parketa. Čišćenje parketa vodom i sredstvima možete prakticirati svaka 2-4 tjedna.


Pažljivo povremeno čišćenje intenzivnih sredstvom za čišćenje parketa

Intenzivna sredstva za čišćenje trebali biste izbjegavati u što većoj mjeri, ali je povremeno čišćenje takvim sredstvima ipak dozvoljeno na nekim vrstama parketa. Prije nabavke intenzivnog sredstva za čišćenje, svakako saznajte koju vrstu parketa imate u svojem domu ili apartmanu te na temelju toga pronađite odgovarajuće sredstvo za čišćenje. Prije kupnje sredstva, raspitajte se kod stručnjaka i prodavača smije li se navedeno sredstvo koristiti na vašem parketu jer nikako ne želite oštetiti površinu parketa.


detaljno čišćenje parketa


Povremenim čišćenjem parketa intenzivnim sredstvom omogućit ćete vašem parketu da zablista u potpunosti, kao onog dana kada je postavljen u vaš dom ili apartman. Čišćenje intenzivnim sredstvima otklonit će sve prljavštine, mikrobe i sitne čestice s parketa pa će vaš parket biti 100% siguran za korištenje od strane djece i kućnih ljubimaca. Dakako, intenzivna će sredstva napraviti i kvalitetnu dezinfekciju parketa pa možete bezbrižno uživati u njemu nekoliko mjeseci. Nikako nemojte pretjerivati s intenzivnim sredstvima jer postoji mogućnost oštećenja površine parketa.


kvalitetno čišćenje parketa u stanu ili apartmanu


Saniranje oštećenja lakiranih i uljenih parketa

Nakon nekoliko godina korištenja vaš parket sasvim sigurno neće više izgledati lijepo kao prvog dana kada ste ga postavili. Srećom, većina parketa ima mogućnost ponovnog brušenja i lakiranja čime starom parketu darujete novi sjaj i predivan izgled. Dakako, brušenje i lakiranje parketa nije nimalo jednostavan i lagan posao pa je najbolje da taj proces ostavite stručnjacima. Kod uljenih parketa površine se mogu obnavljati uljem za održavanje parketa, odnosno reparaturnim uljem koje će takvom parketu pokloniti novi izgled. Bilo kako bilo, saniranje oštećenih parketa nije nimalo jednostavan zadatak pa se radije odlučite za opciju redovitog čišćenja parketa kako biste spriječili potencijalna oštećenja.

Spremi

Savjeti uspješnih domaćina: Jednostavna anketa gostiju je neprocjenjiva

Prijave za online sudjelovanje na Forumu obiteljskog smještaja Grada Zagreba do kraja tjedna

Ljeto bez kraja: U crvenom, ali bez sumnji u uspjeh posezone

​Kako kroz TikTok profil ostvariti povećanje broja rezervacija smještaja?

Veća boravišna pristojba u 2018. godini

​Drveni blagovaonski stolovi: Koji je materijal najbolji za kvalitetan drveni stol?

Više turista s manje noćenja u siječnju 2024. u odnosu na isto razdoblje lani

Zavirili smo u 20 najboljih planinskih kuća za odmor u Hrvatskoj

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako uz pravilno održavanje parketa spriječiti nastanak oštećenja na parketu?

Dekorativni kamini: Kako samostalno napraviti predivan umjetni dekorativni kamin?

Popularno: