Aktualno
12.1K

Dani hrvatskog turizma: Domaćica godine je Vjera Matulić, privatna iznajmljivačica sa srcem

Dani hrvatskog turizma 2017. su u znaku humanitarnosti i afirmacije kontinentalnih destinacija u održivom razvoju turizma u Hrvatskoj. I ovu godinu se dodjeljuju brojna priznanja osobama iz turističkog sektora i pratećih djelatnosti

Dani hrvatskog turizma ili, kako vole naglasiti iz Ministarstva turizma, najveća turistička manifestacija u Hrvatskoj, započeli su 25. listopada 2017. godine u Malom Lošinju. DHT organiziraju Ministarstvo turizma, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska turistička zajednica.

Prilika je to za okupljanje svih domaćih turističkih stručnjaka, predstavnika strukovnih udruga i djelatnika iz turističkog sektora. Uz druženje, stručne skupove i dodjele priznanja za izvrsnost u turizmu, proslavit ćemo još jednu uspješnu sezonu te krenuti ususret novim izazovima u turističkom poslovanju.

Ministar turizma Gari Cappelli ističe kako izazovi nisu veliki broj gostiju i nekontroliran rast turističke potražnje, već nedostatak radne snage i zajedništva što su osnovni preduvjeti za održivi i organizirani razvoj turizma.


Dani hrvatskog turizma u Slavoniji

Puno će se ovdje pričati o razvoju kontinentalnog turizma, u velikoj mjeri i zato što je Goran Rihelj, urednik portala HrTurizam, pokrenuo inicijativu da se idući DHT održe u nekom od slavonskih gradova, kao podrška turističkim djelatnicima na kontinentu koji moraju uložiti puno više energije i kreativnosti kako bi napunili svoje kapacitete i ostvarili prihode od turizma.

Domaćini DHT-a su dosada bili Opatija, Bol, Rovinj, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Poreč, neki od navedenih i više puta. Iako se razvoj kontinentalnog turizma često ističe kao jedan od ključnih ciljeva strategije razvoja turizma u RH te osnovni preduvjet za suzbijanje sezonalnosti domaće turističke ponude, dosadašnja podrška kontinentu je uglavnom - deklarativna. Tako priča Rihelj koji vjeruje da održavanje DHT-a u Slavoniji može potaknuti konkretne akcije u smjeru promocije i razvoja turističke ponude kontinentalne Hrvatske.

Kontinent svakako svoje "konje za utrku" ima, što potvrđuju i priznanja koja je lošinjska južina otpuhala u smjeru kopna. Na dodjeli nagrada u srijedu navečer je bilo zanimljivo vidjeti kako su kontinentalne atrakcije nadmašile one primorske. Najuspješnijom destinacijom ruralnog turizma je tako proglašena Baranja, koja je odnijela pobjedu u kategoriji destinacije godine pred nosom Zagorcima i Dalmatinskoj zagori.

U kategoriji destinacije održivog turizma, pobjeda je otišla u Karlovac. Javna ustanova Aquatika je svoje slatkovodno carstvo promovirala uspješnije od onog vodenog Krapinskih toplica ili kamperskog čuvenog Valamara.

Najuspješnijom destinacijom za ljetni odmorišni turizam je proglašen Rovinj, a najuspješnija urbana destinacija je Split. Zdravstveni turizam je najjači u Crikvenici, premda se među finalistima našao i Daruvar, čija ponuda konstantno raste, a svakako se izdvaja iz standardne ponude primorskih destinacija. Daruvarske toplice su kasnije proglašene najboljim lječilištem u Hrvatskoj.

Maslinica na Šolti se pokazala kao najautentičnija primorska destinacija i ponijela nagradu Malo misto, u konkurenciji s Dugim otokom i Bračom. Osijek je proglašen najuspješnijom destinacijom kontinenta.


Najbolji domaćin je onaj sa srcem

U kategoriji Čovjek-ključ uspjeha, dodijeljene su brojne nagrade turističkim djelatnicima iz različitih turističkih grana i pratećih djelatnosti. Nagrađeni su vatrogasci, vozači, taksisti, policajci pa čak i turistički inspektori.

Nama najzanimljivija nagrada za privatnog iznajmljivača godine je otišla u ruke iznajmljivačice sa srcem Vjere Matulić, iznajmljivačica s Brača, nadaleko poznata po inicijativi Iznajmljivači sa srcem. Jedna od humanijih inicijativa na ovim prostorima s izuzetnim odazivom iznajmljivača koji su nesebično ustupili svoje prazne kapacitete obiteljima s djecom s ograničenjima i tako pokazali kako turizam nije samo utrka za eurima - turizam ima dušu.

Posebno priznanje za doprinos promociji mikro poduzetništva je otišlo u ruke Nedi Pineziću, turističkom stručnjaku, borcu za prava privatnih iznajmljivača i razvoj kvalitete turističke ponude domaćinstava.
Radionice, edukacije, okrugli stolovi i panel rasprave ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma će ugostiti brojne domaće i strane stručnjake, a danas su na rasporedu razni sastanci i tematske prezentacije te paneli s naglaskom na brendiranje i održivi razvoj destinacije.

Večer donosi još jednu dodjelu priznanja Top 10 hrvatskog turizma koju ćete moći pratiti na HRT1 od 20 sati.

Čestitamo vrijednim dobitnicima te želimo još uspješniju 2018. svima.  
Spremi

Kupuj lokalno: 81% Europljana radije troši novac na domaće proizvode lokalnih proizvođača

Usluga prehrane uz smještaj - kako i zašto?

Obiteljski smještaj je sada ključan - priprema za prvu fazu oporavka turizma počinje

Domaćin na hrvatski način: Circle of life privatnog smještaja

Božićni borovi: Kako ukrasiti božićno drvce i stvoriti predivnu blagdansku atmosferu?

Manje posla i brige oko neizvjesne sezone, više gostiju i prihoda - moguće je uz usluge full-service agencija

Rabljeni namještaj u apartmanu ili kući za odmor - gdje ga pronaći i na što pripaziti

Trebaju li se (naši) iznajmljivači pribojavati hotela?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Ima li privatni iznajmljivač pravo tražiti identifikacijske dokumente od gosta?

​Horizontalno povezivanje: Dan otvorenih vrata obiteljskog smještaja Općine Dobrinj

Popularno: