Propisi i Zakoni
12.4K

Kategorizacija apartmana i kuća za odmor - utječe li datum rješenja na naše financijske obveze?

Moramo li platiti paušale turističke pristojbe i poreza na dohodak za čitavu godinu ako smo rješenja o kategorizaciji apartmana, kuća za odmor, soba ili jedinica u kampu u domaćinstvima dobili tijekom godine?

Krajem prošle godine svjedočili smo panici zbog stupanja na snagu Zakon o turizmu. Najave ograničenja kategorizacije novih privatnih smještajnih objekata, potaknule su mnoge na prijavu, kategorizaciju svojih dodatnih kvadrata, bilo da su ranije iznajmljivali "rođacima" ili su planirali nekad registrirati svoje kuće i stanove za kratkoročni najam.

Mnogi su se iznenadili kada su početkom ove godine dobili uplatnice za plaćanje čitavog paušalnog iznosa godišnje turističke pristojbe za 2023., iako su rješenja o kategorizaciji dobili tek u prosincu, na samom kraju te godine, pa nisu ostvarili nijedno noćenje. Kako je to moguće?
 

Datum rješenja ne utječe na iznos pristojbe

O odjavi kategorizacije tijekom godine i kako to utječe na naše daljnje financijske obveze pisali smo ranije. Nismo posebno naglašavali analogiju s prijavom kategorizacije tijekom godine, neke odredbe su se u međuvremenu i promijenile.

“Godišnji paušalni iznos turističke pristojbe plaća se prema kapacitetu smještajnog objekta te na taj iznos ne utječe niti datum izdavanja rješenja u tekućoj godini, niti razdoblje poslovanja iznajmljivača u toj godini”, stoji u priopćenju Hrvatske turističke zajednice od 7. lipnja 2022. koje se može pronaći u eVisitoru pod “Najčešća pitanja”.

U praksi to znači da rješenje može biti ishođeno i posljednjeg dana u godini, ali ćemo svejedno biti zaduženi za plaćanje paušala pristojbe za čitavu tu godinu premda objektivno u njoj nijedan dan nismo poslovali.
 

Porez na dohodak s obzirom na datum prijave

Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu (1/19,1/20, 1/21, 156/22, 1/24) je izmijenjen posljednji puta s primjenom od 3. siječnja ove godine.

Tim Pravilnikom Ministarstvo financija određuje kriterije po kojima predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave propisuje visinu paušalnog poreza na dohodak, način utvrđivanja, rokove plaćanja, itd.

Članak 11. Pravilnika, stavak (4), kaže da “kada se rješenje o odobrenju, odnosno kada se rješenje nadležnog ureda o prestanku odobrenja, donosi tijekom godine, godišnji paušalni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak utvrđuje se razmjerno broju tromjesečja u kojemu je porezni obveznik imao rješenje o odobrenju i to u korist poreznog obveznika”.

To znači, primjerice, da iznajmljivač registriran u prosincu, neće platiti porez na dohodak u godini registracije, već ga ta obveza čeka tek u idućoj, za razliku od paušala turističke pristojbe. Porez na dohodak se ne plaća na pomoćne krevete.
 

Prijava, odjava, pa prijava, pa odjava kategorizacije apartmana - ima li to smisla i štedi li novce?

“Iznajmljujem sezonski”, kaže kolegica, “prijavim se u lipnju pa u rujnu odjavim, tako plaćam manje poreza”. Prema svemu gore navedenom, takva praksa nema baš puno smisla. Prijavimo li se pred sezonu, a odjavimo nakon nje, naše financijske obveze su ponešto olakšane, u smislu manjih godišnjih izdataka po osnovi poreza na dohodak, ali ne smijemo zaboraviti da svako registriranje djelatnosti zahtijeva pokretanje procedure kategorizacije ispočetka, što je veća gnjavaža nego dobit u ovom slučaju.

CF disclaimer

Spremi

Dani turizma 2019. na Ekonomskom fakultetu - ulaz slobodan

Otvorene prijave za nagrade obiteljskom smještaju Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2017.

Uskrsna pogača – recept iz kuharica naših baka

Kako ugradbene pećnice uklopiti u kuhinje apartmana i kuća za odmor

​5 jednostavnih ideja kako iskoristiti Instagram profil za uspješnu promociju smještaja

Sigurnosni sefovi za opuštenije goste u apartmanima i bolje osiguranje našeg poslovanja

Zašto veliki gradovi ograničavaju iznajmljivanje preko Airbnb platforme

GAST PRO 2015. - Konferencija za male iznajmljivače

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Porez na kuće za odmor: Što trebaju znati iznajmljivači u 2024. godini?

Koristite tuđe fotografije bez dozvole autora u oglasima smještaja? Moguće da kršite autorska prava i mogla bi vas iznenaditi novčana kazna

Popularno: