Ideje i trendovi
5K

​Najbolje vrste grijanja za apartmane: Top 5 ideja za grijanje u apartmanima i sobama

Želite produžiti turističku sezonu i na hladnije dane pa razmišljate o ugradnji grijanja u apartman? Koje su najbolje vrste grijanja za apartmane? Kako odabrati najpovoljniji način grijanja i turistima maksimalno olakšati boravak u apartmanu u hladnijim danima?

Iako se glavnina turističke sezone u Hrvatskoj odvija tijekom toplih ljetnih dana, činjenica je da sve više iznajmljivača želi produžiti turističku sezonu i na nešto hladnije dane. U hladnijim danima turistima će uz cjelokupnu ponudu iz ljetnih mjeseci, sasvim sigurno zatrebati i grijanje apartmana ili studija. Želite li produžiti turističku sezonu, trebali biste osigurati mogućnost grijanja apartmana.

U nastavku teksta donosimo vam 5 vrlo popularnih način grijanja za apartmane. Pronađite ono što najviše odgovara vašim potrebama i ugodite vašim budućim turistima. Evo koje su najbolje vrste grijanja za apartmane:


top grijanje na struju


1. Grijanje apartmana na struju

Grijanje na struju veliki je trend u skandinavskim zemljama, a polako pristiže i u naše krajeve. Prednost ovog grijanja svakako je njegova jednostavnost korištenja te izostanak potrebe za održavanjem sustava grijanja. Sve što vam treba za električno grijanje jest radijator na struju i priključak električne energije (koji ionako trebate imati u apartmanu).

Postoje razne vrste grijanja na struju, a na vama je da odlučite koje grijanje najviše odgovara vašim potrebama. Želite li ugrijati samo kupaonicu, na raspolaganju vam je klasični ljestve radijator kojeg možete upariti s električnim grijačem. Za grijanje dnevne sobe ili čitavog apartmana, možete koristiti radijatore na struju koji se zasebno mogu podešavati na željenu temperaturu. Grijanje na struju nije jeftino, ali je definitivno najjednostavniji način grijanja za apartmane.


top grijanje na drva uz kamin


2. Grijanje uz kamin na drva

Kamin ili peć na drva mogu biti sjajno rješenje za grijanje manjih apartmana i studija. Postavljanjem peći ili kamina u dnevni boravak, stvara se dovoljno energije i topline koja može zagrijati čitav apartman. Dakako, grijanje na drva zahtjeva punu pozornost gostiju, što će nekim gostima možda predstavljati neželjeni dodatni napor.

Grijanje na drva definitivno može biti vrlo romantično, pogotovo ako vašim turistima ponudite čašu vina i idiličnu atmosferu ispred kamina. S druge strane, grijanje na drva baš i nije ekološki prihvatljiv način grijanja te možda neće odgovarati eko turistima koji su okrenuti zelenom turizmu. Ipak, drva su još uvijek najrasprostranjeniji energent za grijanje pa samim time donose i povoljnu cijenu grijanja.


3. Grijanje na pelete za jednostavnost korištenja

Grijanje na pelete je posljednjih desetak i više godina uzelo maha u našim krajevima. Peći na pelete sve su povoljnije i naprednije pa korisnicima osiguravaju maksimalno iskorištenje peleta uz minimalno brige oko grijanja. Peleti su energent nastao od ostataka drva i uglavnom se sastoje od kombinacije mekog i tvrdog drva.

Peći na palete mogu se postaviti u dnevni boravak u apartmanu i tako osigurati ravnomjerno zagrijavanje svih prostorija apartmana. Dakako, peći na pelete mogu se spojiti i na sustav centralnog grijanja. Korištenje peći na pelete je u velikoj mjeri automatizirano i vaši gosti neće trebati brinuti o dodavanju peleta i uključivanju peći. Pelete je potrebno dodavati u spremnik jednom tjedno (ponekad i češće), a sama cijena varira o kvaliteti peleta i nabavci peleta u većim količinama.


grijanje apartmana na plin u kući ili stanu


4. Grijanje apartmana na plin

Grijanje na plin posebno je popularno u razvijenim krajevima, odnosno u velikim gradskim sredinama. Iako se uz plin često vežu neke nepovoljne priče zbog ugljičnog monoksida, činjenica jest da je grijanje na plin poprilično sigurno i relativno povoljno. Posljednjih se mjeseci sve više priča o porastu cijene plina pa je tako poprilično izvjesno da će cijena grijanja na plin u narednim periodima rasti.

Plinsko grijanje je gotovo potpuno automatizirani sustav kojim se lako upravlja. Plin ne stvara nikakve nečistoće i samim time ne postoji nikakva potreba za održavanjem sustava od strane korisnika. Dakako, redoviti pregled plinskih instalacija je iznimno važan izvan sezone kada nema gostiju u apartmanu.


solarno grijanje apartmana


5. Solarno grijanje kao ekološki prihvatljivo grijanje

Solarno grijanje definitivno je odličan izbor za grijanje vode u primorskim mjestima. U Kontinentalnoj Hrvatskoj solarno grijanje može biti problematično u zimskim mjesecima kada nema dovoljno sunca i vedrih dana. Ipak, solarno grijanje može se implementirati kao odličan i povoljan način grijanja svugdje u Hrvatskoj.

Kako bi solarno grijanje ispunilo svoju svrhu, važno je pravilno montirati sustav grijanja. Od postavljanja na povoljnoj strani krova, preko optimiziranja sustava pohrane energije i topline pa sve do maksimalnog iskorištavanja sunčanih dana. Sustav solarne energije pružiti će odlične rezultate ako se kombinira sa spremnicima za dugotrajno održavanje temperature vode. Solarni je sustav pogodan za apartmane zbog jednostavnosti korištenja i ekološki prihvatljivog pristupa.

Spremi

Kako pospremiti božićne ukrase i sačuvati ih za iduću godinu?

Zašto veliki gradovi ograničavaju iznajmljivanje preko Airbnb platforme

​Akontacija u turizmu - kada se može bez, a kada je pametno naplatiti polog za rezervaciju smještaja

Ljeto za pamćenje: Sezona sve bolja, obaraju se i neki rekordi

Potvrda o uplaćenoj rezervaciji smještaja u lockdownu – propusnica preko županijskih granica?

4 razloga zašto trebate tepih u kuhinji

Izračun minimalne cijene noćenja i isplativosti najma apartmana i kuća za odmor

Pozitivna komunikacija – učinkovito odgovaranje na upite gostiju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Centralno grijanje na plin: Kako funkcionira i donosi li uštede u grijanju?

​Kako se iznajmljivači mogu prilagoditi brzorastućem zelenom turizmu?

Popularno: