Ideje i trendovi
5.4K

​Kako se iznajmljivači mogu prilagoditi brzorastućem zelenom turizmu?

Zašto je zeleni turizam u kratkom roku postao jedna od glavnih odrednica uspješnosti budućeg turizma? Zbog čega je važno prihvatiti postulate zelenog turizma? Kako se iznajmljivači mogu prilagoditi zelenom turizmu čija popularnost sve više raste?

Popularnost zelenog turizma iz godine u godinu raste, a narednih će godina naglasak turističkog sektora biti na zelenom i održivom turizmu. Europska unija je krenula u provođenje zelene reforme kojom se nastoji smanjiti štetan utjecaj ljudi na okoliš i klimu. Ekološki turizam odlično se nadovezuje na cijelu priču oko očuvanja budućnosti planete te će sasvim sigurno postati jedan od temelja turizma budućnosti.

Želite li kao iznajmljivač postati dio "zelenog tima", vrijeme je da napravite veliki zaokret u poslovanju. Dobro proanalizirajte kako vaše smještajne jedinice mogu postati zelenije i usklađenije s prirodom te se okrenite u smjeru zelenog turizma. U zelenom turizmu je budućnost. Trebate li pokoji savjet kako krenuti sa zelenim turizmom, svakako pročitajte savjete u nastavku:


drvo u apartmanu


Eliminirajte jednokratnu plastiku iz apartmana i soba

Plastika se već godinama apostrofira kao jedan od najvećih zagađivača prirode. Kako bi se plastika razgradila, potrebno je često i više od 30 godina, a taloženje velikih količina plastike u prirodi definitivno je velik problem. Svjedoci smo velikih problema životinjskog svijeta koji nastaju zbog prevelikog korištenja plastike.
 

Želite li napraviti zeleni zaokret, pravi je trenutak da se riješite gotovo sve plastike iz smještaja. Plastične tanjure, zdjelice i posudice zamijenite staklenima, porculanskim ili drvenima. Uz to što će biti zelenije, stakleno i drveno posuđe izgledati će elegantnije i prestižnije.

Sve plastične elemente i stvari u apartmanu zamijenite drvenima ili metalnima i vaši će gosti to iznimno cijeniti. Eliminiranjem plastike (posebice jednokratne) iz vašeg apartmana nećete samo ostaviti manji negativni trag na prirodu, već ćete vašim gostima pokazati da težite elegantnijem i luksuznijem dizajnu unutrašnjosti apartmana, studija ili sobe.


bicikl dio smještajne ponude


Bicikl kao dio zelene smještajne ponude

Bicikl je jedno od rijetkih prijevoznih sredstava koje ostavlja minimalni utjecaj na okoliš. Zahvaljujući pojačanoj upotrebi bicikala, turisti će u budućnosti smanjiti ovisnost o automobilima i ostalim prijevoznim sredstvima koja ostavljaju velik negativan trag u prirodi. Smanjenjem korištenja automobila na fosilna goriva poboljšat će se i kvaliteta zraka na samom turističkom odredištu, što će postati dodatna vrijednost za turiste.
 

Želite li svojoj trenutnoj ponudi pridodati neke zelene elemente, svakako je vrijeme za nabavku bicikala koje ćete ponuditi turistima kao dodatnu pogodnost smještajnoj ponudi.

Druga opcija je naplata korištenja bicikala, koja vam može donijeti nešto dodatnog novca, ali za iznajmljivanje bicikala morate registrirati tu djelatnost. Danas kada na tržištu možete povoljno nabaviti razne vrste bicikala, dodavanje bicikla u turističku ponudu ne bi trebao biti veliki problem.


zelene destinacije za nove turiste


Preporučite zelene destinacije i prirodne atrakcije

Istraživanja su pokazala kako su turisti više nego ikad okrenuti zelenim destinacijama i uživanju u prirodi. Dakako, razlog tome uvelike počiva u određenom strahu od zaraze korona virusom pa je sve više gostiju koji iz velikih turističkih destinacija bježe u manja mjesta.
 

Želite li turistima pokazati svoje "zelene stavove", svakako ih na početku druženja upoznajte sa zelenim destinacijama koje mogu posjetiti dok odsjedaju kod vas u apartmanu.

Pripremite atraktivne zelene karte koje će turistima pokazati koje su najbolje zelene atrakcije u blizini vašeg smještaja. Označite na karti najpopularnije vidikovce, šume, plaže, itd. Svaka informacija koja će turistima naznačiti priliku za bijeg u zelenu prirodu, biti će cijenjena. Izrada korisnih karti i preporuka zelenih lokacija neće vas koštati puno, a vašim bi turistima mogla jasno ukazati na to da brinete o očuvanju prirode i osigurati vam dobre recenzije smještaja.


štedljivi uređaji za apartman


Birajte uređaje za apartman koji manje štete okolišu

Kod nabavke uređaja za vaš apartman, svakako obratite pažnju na to da uređaji manje zagađuju okoliš. Primjerice, birajte hladnjake koji imaju odlične energetske certifikate te tako minimalno negativno djeluju na okoliš. Također, obratite pozornost da perilica rublja ili suđa, pećnica i svi ostali kućanski aparati imaju certifikat minimalnog zagađenja okoliša. Sve te certifikate s ponosom istaknite u vašem zelenom apartmanu.

Umjesto grijanja na drva, odaberite neki ekološkiji način grijanja. Imate li apartman na moru svakako razmislite o postavljanju solarnih ploča za grijanje na energiju sunca. U kontinentalnom dijelu Hrvatske možete odabrati inovativno grijanje na struju koje dokazano ima povoljniji učinak na atmosferu, u odnosu na ostale vrste grijanja. Svaki pomak u smjeru očuvanja prirode jest pozitivan i vaši će budući gosti to itekako cijeniti.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Više od iznajmljivanja apartmana, isplati se - čistiti ih?! Cijene čišćenja po satu podivljale

Sada je vrijeme za komentiranje - Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti na javnoj raspravi

Konferencija 3T: Što je pametni turizam i kako pametno razvijati turizam u Hrvatskoj?

Ekoturizam - prilika ili opasnost za lokalnog stanovnika?

Zakon o članarinama u turističkim zajednicama: Tko ih plaća i kome idu sredstva?

Bijelo sive kuhinje: Zašto je bijelo-siva kuhinja odličan izbor za sve stilove dizajna interijera?

Tapecirana stolica: Na što sve pripaziti kod kupnje tapeciranih stolica?!

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Najbolje vrste grijanja za apartmane: Top 5 ideja za grijanje u apartmanima i sobama

​Je li centralno na pelete isplativa investicija i na što pripaziti kod ugradnje?

Popularno: