Dizajn
16.5K

​Kamin u kući, stanu ili apartmanu: Top 6 razloga za i protiv kamina

Razmišljate o ugradnji kamina? Pitate se koje pogodnosti donosi kamin u kući, stanu ili apartmanu? Zanima vas koje su negativne strane kamina i zašto ponekad nije pametan odabir? Kakav kamin odabrati i što će kamin donijeti vašem domu?

Kamini krase mnogobrojne domove širom svijeta. Popularan su izbor u kućama i stanovima gdje se nastoji izgraditi topla i romantična atmosfera u kojoj će uživati svi ukućani. Dakako, kamin, osim dizajnerske ljepote, donosi i određene mogućnosti grijanja prostorije.

Razmišljate li o ugradnji kamina u vašu kuću, stan ili apartman – svakako nastavite s čitanjem članka. U nastavku vam donosimo čak 6 važnih razloga zašto da ili ne ugraditi kamin u vaš dom.


kamin u kući


Kamin upotpunjuje dizajn interijera

U većini kuća i stanova kamin nije nužna investicija, no mnogobrojni vlasnici domova ipak se odlučuju na ugradnju kamina. Naime, kamin izrađen prema željama vlasnika kuće ili stana može u velikoj mjeri doprinijeti vizualnom utisku kuće ili stana.

Na tržištu postoje mnogobrojna rješenja i odabir idealnog kamina praktički ovisi samo o vama i vašem dizajnu interijera. Birajte kamin koji će se savršeno uklopiti u vaš dom i koji će biti fokusna točka centralnog prostora za zajednička druženja. Kamin je prije svega predivan ukras za kuću i zbog toga svakako trebate razmisliti o ugradnji kamina u svoj dom.


vatra u kaminu


Kamin treba dovoljno prostora za ugradnju

Zbog svoje specifičnosti i emitiranja topline, kamin treba dovoljno mjesta za ugradnju. Ako ste se odlučili za ugradnju kamina, dobro razmislite gdje ćete kamin pozicionirati. Smještanje u kut dnevnog boravka moglo bi biti vizualno neprivlačno, dok je ugradnja u zid pomalo komplicirana. Stoga, mnogi se odlučuju za klasičnu izvedbu – izražen kamin otprilike u sredini zida.

S obzirom na to da će kamin postati jedna od fokusnih točaka interijera, oko kamina trebate ostaviti dovoljno prostora za njegovo isticanje. Ujedno, taj će vam prostor omogućiti da se bezbrižno krećete po dnevnom boravku, ali i da nemate straha od mogućeg zapaljenja namještaja oko kamina. Svakako se prije ugradnje savjetujte sa stručnjacima gdje je idealna pozicija za ugradnju u vašem domu.


kamin na drva


Klasičan kamin na drva za romantičnu atmosferu

Iako danas na tržištu imamo razne vrste kamina, osjećajem ugode inovativni kamini (na struju, plin, bioetanol) baš i ne mogu nadmašiti atmosferu koju pruža kamin na drva. Klasičan kamin na drva i dalje je kralj među kaminima jer korisnicima osigurava predivnu romantičnu atmosferu uz nježno pucketanje drva i vatricu koja se šepuri unutar kamina.

Klasičan kamin na drva definitivno će vam osigurati obilje romantike i veselja, ali će ujedno zahtijevati i nešto više održavanja (u odnosu na ostale vrste kamina). Kamin na drva trebat ćete redovito čistiti od pepela, nabavljati drva i pripremati ih za paljenje, itd. Iako je održavanja puno, romantična atmosfera mogla bi nadmašiti sav taj uloženi trud.


električni kamin u dnevnom boravku


Električni kamin za manje brige i održavanja

Posljednjih su godina iznimno popularni električni kamini koji su praktični za ugradnju, ali i za održavanje. Električni kamin zapravo samo imitira vatru koja nastaje u klasičnom kaminu, uz minimalno grijanje prostora. Kod električnog kamina nema održavanja, ali nema ni romantičnog pucketanja drva te vatra ne izgleda baš realistično.

Uz električni kamin, sve su popularniji i kamini na bioetanol. Kamin na bioetanol nema negativnog utjecaja na ljude i okoliš jer se radi o izgorijevanju obrađenog alkohola, koji nije nimalo opasan. Kamin na bioetanol izgleda realističnije od električnog kamina, ali je bioetanol nešto skuplji za samo korištenje. Dakako, jedna od opcija je i kamin na plin.


Problem oslobađanja manje količine topline

Iako je kamin prije svega odličan "ukras" kući, stanu ili apartmanu, mnogi priželjkuju i kvalitetno grijanje na kamin. Činjenica je da kamin, pogotovo otvoreni, ne može pružiti maksimalnu iskoristivost topline. Dapače, u nekim kaminima iskoristivost topline ide do svega 20%, dok se ostatak topline izgubi u dimnjaku.

Prije kupnje kamina svakako porazgovarajte sa stručnjakom kakav kamin, koje snage i mogućnosti treba vašem prostoru. Činjenica je da kamin sam po sebi neće ugrijati sve prostorije vašeg doma, već uglavnom onu prostoriju u kojoj se nalazi. Dakako, kamin možete koristiti kao centralno grijanje pa će u tom slučaju toplina biti puno bolje iskorištena po čitavoj kući ili stanu.


uživanje uz kamin na drva


Kamin u kući ili stanu za uživanje u romantičnim večerima

Postoje dvije podijeljene strane koje smatraju da kamin treba ili ne treba biti u domu. Iako kamin ima nekoliko mana i nije baš najbolje rješenje za grijanje doma, činjenica je da ćete u kaminu sasvim sigurno i uživati. Romantična atmosfera koju može stvoriti pucketanje drva i razigrani plamen savršeno paše uz zagrljaj omiljene osobe i čašu finog vina.

Prije kupnje i ugradnje kamina detaljno se raspitajte kod stručnjaka kakav bi kamin najbolje odgovarao vašem domu. Saznajte koja snaga kamina odgovara vašem prostoru, koja vrsta kamina će vam uštedjeti najviše vremena i u kakvom kaminu ćete najviše uživati. Jer kada se sve zbroji i oduzme, kamin će biti ukras vašeg doma i prilika za stvaranje romantične atmosfere u dugim zimskim večerima.

Spremi

Što je seoski turizam i kako spojiti poljoprivredu s turizmom u Hrvatskoj?

Domaćin na hrvatski način: Želite ponuditi drugačiji privatni smještaj? Neka bude dostupan "za sve"

Privatni iznajmljivači Splitsko-dalmatinske županije ipak će graditi bazene uz bespovratne potpore

Design District sajam: Od eko namještaja do turističkog smještaja budućnosti

Ko vidi turizam? - druženje uz razgovor o problemima i potencijalima kulturnog turizma u krizi

​Horizontalni ili vertikalni radijatori – kada odabrati koje vrste radijatora?

Kako ljubazno odbiti gosta s instant rezervacijom smještaja?

Dani turizma 2019. na Ekonomskom fakultetu - ulaz slobodan

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Pravokutni, kvadratni, ovalni ili okrugli stolić za dnevni boravak – što odabrati?

​Električni kamin: Koje su prednosti, a koji nedostaci električnog kamina?

Popularno: