Uradi sam
8.1K

Sjenila za krovne prozore – zašto ih nabaviti i kako ih uklopiti u dizajn prostora?

Zašto su sjenila za krovne prozore zapravo neizostavan dio opreme za krovne prozore? Kakve vrste sjenila postoje i kako ih kvalitetno uklopiti u ostatak dizajna prostora? Na koji se način montiraju sjenila za prozore i možete li taj dio odraditi samostalno?

Sjenila za krovne prozore imaju itekako važnu ulogu u stvaranju ugodne atmosfere u kući tijekom čitavog dana. Naime, tijekom velikog dijela godine sunce će nemilosrdno slati svoje zrake kroz prozor pa ćete prije ili kasnije poželjeti malo zamračiti prostoriju. Osim sprječavanja direktnog prodora sunca, sjenilo će vam omogućiti bolju kontrolu temperature u prostoriji i osigurati kvalitetne uvjete tijekom čitavog dana.

Razmišljate li o kupnji sjenila za krovni prozor, svakako nastavite s čitanjem članka. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako sjenilo uklopiti u dizajn stana, kako samostalno montirati sjenilo, itd.

sjenilo za prodor sunca

 

Sjenilo sprječava prodiranje sunca i omogućuje regulaciju topline

Krovni prozor je predivan element kuće jer omogućava prodiranje velike količine dnevne svjetlosti i uživanje u predivnom nebu, oblacima ili zvijezdama. No, za vrijeme sunčanih dana, ljepota uživanja u promatranju sunca može se pretvoriti u veliki problem. Naime, prevelika količina sunca smetat će vam u unutrašnjosti vašeg doma, a ujedno će prouzročiti i dodatno zagrijavanje prostora.

Sjenila su odlično rješenje za sve navedene probleme. Prije svega, kvalitetno sjenilo će spriječiti prodor direktnih sunčevih zraka u prostor, čime ćete omogućiti uvijek ugodan ambijent u prostoru. Također, sjenilo će odbiti dio sunčevih zraka, što će spriječiti povećanje temperature u prostoru

krovni prozor na kući sa sjenilom

 

Jednostavna sjenila s mogućnošću podešavanja duljine

Iako u trgovinama možete nabaviti različite vrste sjenila, najpopularnija su ona sjenila koja imaju rotirajući mehanizam i roletnu. U svojoj osnovni, sjenila za krovne prozore su zapravo poprilično jednostavna i sastoje se od mehanizma za uvlačenje i nekoliko kvačica za ručno podešavanje duljine.
 

Sjenilo se montira na gornji dio prozora, dok se kvačice (dolaze u paru) montiraju na određenoj duljini bočnih stranica prozora.

Cijeli sustav funkcionira tako da povučete roletnu s gornje strane prozora i zakvačite je za prethodno montirane fiksne kvačice. Samim time, možete regulirati količinu svjetlosti koja prodire u prostor, ovisno o tome gdje postavite fiksne kvačice.

 

Sjenila za krovne prozore u nijansama prostora i namještaja

Sjenila za krovne prozore dolaze u raznim veličinama, oblicima i bojama. I dok se veličinom i oblikom trebate prilagoditi prozoru koji imate u svojem domu, boje su tu kako biste sjenilo prilagodili dizajnu svojeg doma. Možete birati među raznim nijansama boja, a svakako pripazite da materijal sjenila bude što gušći kako bi zaustavljao što više sunčevih zraka.
 

Kada pričamo o uparivanju boje sjenila s dizajnom interijera, možete se voditi dvjema osnovnim smjernicama.

Prvo, boju sjenila možete uskladiti s bojom zidova. Drugo, boju sjenila možete uskladiti s bojom namještaja. Želite li da se sjenilo prirodno uklopi u prostor onda svakako odaberite nijansu sličnu zidovima, a ako želite da krovni prozor bude u fokusu onda se radije odlučite za boju sličnu vašem namještaju.

krovni prozor bez sjenila

 

Kako samostalno montirati sjenilo za krovni prozor?

Montiranje sjenila za krovni prozor zapravo i nije neki specijalno težak zadatak. Potrebno je prije svega nabaviti odgovarajuće sjenilo koje dimenzijama i oblikom odgovara vašem krovnom prozoru. Zatim to sjenilo raspakirate, pročitate upute, nabavite potreban odvijač, eventualno ljestve (ako je prozor visoko od poda) i spremni ste za montiranje sjenila.

Iako se dizajn sjenila razlikuje, većina sjenila montira se na način da se bazično postolje (mehanizam uvlačenja) montira sa donje ili gornje strane prozora. Za pričvrščivanje mehanizma biti će vam dovoljno zašarafiti 2 ili više vijaka u prozor i stvar je riješena. Dakako, potrebno je zašarafiti i prije spomenute kvačice za spuštanje sjenila. Prije nego krenete s pričvršćivanjem kvačica, svakako izmjerite duljinu na koju postavljate kvačice – kako bi s obje strane prozora kvačice bile na istome mjestu.
 Ako ste uspješno odradili sve prije navedene korake, sada je vrijeme da isprobate koristiti sjenilo. Vjerujemo da ćete biti zadovoljni obavljenim poslom, kao i odabirom adekvatnog sjenila. Ako još uvijek razmišljajte o nabavci, svakako vam savjetujemo da se odlučite za nabavku jer sjenila za krovne prozore pružaju puno pogodnosti.

Spremi

Kako odabrati idealan stolić za dnevnu sobu?

DOMOS Rent: Koja je cijena jedinstvenog osiguranja za vaš apartman?

Zaštitne maske - kako ih možemo izraditi sami?

​Iznajmljivači nezadovoljni eVisitor mobilnom aplikacijom

Mračni turizam u Hrvatskoj - od istarskih vampira do duhova Sljemena

Isušivač vlage: Top 5 savjeta za kvalitetno rješavanje problema vlage u kući ili apartmanu

Obby - inovacija iz domaće tvrtke MyRent koja svaku klimu može pretvoriti u pametan uređaj

Iskustva s gostima - šaljiva strana iznajmljivanja privatnog smještaja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Uradi sam: Kako montirati novi televizor na zid?

Postavljanje tapeta: Kako se kvalitetno pripremiti za ljepljenje tapeta na zid?

Popularno: