Aktualno
3.1K

Hrvatska među najpopularnijm svjetskim turističkim odredištima u 2023. kao dio Balkana

Nijemci najradije putuju u Tursku, Španjolsku, Grčku, Egipat i Portugal, dok je Hrvatska na Forbesovoj listi najpopularnijih odredišta na svijetu - kao dio Balkana

Inflaciji u inat - putuje se. Očekivani turistički rezultati u 2023. su slični brojkama prije pandemije. Još jednom je potvrđena takva prognoza i na najvećem turističkom sajmu u Europi - ITB Berlin - koji se održao u Njemačkoj od 7. do 9. ožujka 2023. po prvi puta uživo nakon pandemije. Više od 10 tisuća izlagača je pohrlilo u Berlin na turističke susrete, među njima i hrvatske delegacije.

Koje promjene se mogu očekivati u turizmu od ove godine? Kako se kreću cijene? Koje si destinacije najpovoljnije? To su pitanja koja su obilježila ovogodišnji ITB Berlin, a odgovore je pokušalo ponuditi Njemačko putničko udruženje (DRV). Barem što se Nijemaca tiče, Turska, Španjolska, Grčka, Egipat i Portugal su najpopularnije destinacije.
 

Ne traži se nužno najjeftinije, već omjer cijene i vrijednosti ponude. Veliki povratak bilježe daleke avionske destinacije. U prva tri mjeseca 2023., daleke zemlje poput Tajlanda bilježe i do 1500% rasta broja turističkih dolazaka


Tko zasad obara rekorde u 2023.?

Na Forbesovoj listi destinacija koje mogu računati na iznimnu potražnju u 2023. prva je Armenija. Samo u siječnju ove godine bilježi 69% rasta turističkih dolazaka. Turiste najviše privlače planinarske staze dulje od 800 kilometara i ukusna hrana pristupačnih cijena.

Prvo regionalno i drugo globalno mjesto pripada Dubaiju u Ujedinjenim arapskim emiratima. To je peti najposjećeniji grad na svijetu i najomiljeniji grad putnicima po TripAdvisor Travellers Choice rezultatima. Samo u siječnju posjetilo ga je 1,47 milijuna turista.
 

Već u 2022. Gruzija je dostigla pretpandemijske turističke rezultate. Kao poseban gost njemačkog ITB Berlin sajma, predvodnik je trenda popularnosti istočnoeuropskih zemalja

Hong Kong je popularna dalekoistočna šoping destinacija. Popularnost ne mjeri samo brojem turista, već i prodajom skupog nakita i satova. Iako još uvijek otpušta antikorona mjere, Hong Kong već bilježi rast dolazaka dvoznamenkastih postotnih poena.
 

Cijene noćenja u Tajlandu su na povijesno visokim razinama zbog ogromne potražnje. I dalje pristupačnije nego u mnogim drugim destinacijama

Ulaganja u turizam s ciljem diversifikacije gospodarstva, donijela su Saudijskoj Arabiji 93% rasta potrošnje u turizmu u odnosu na 2021. i 16,5 milijuna turista u 2022. U ovoj godini žele dostići brojku od 25 milijuna turističkih dolazaka i na dobroj su putanji da svoje ciljeve ostvare.

Španjolska ne može pobjeći od svoje popularnosti. Uvijek na listama vodećih i poželjnih, zamamna ljepotica, nezaobilazna destinacija. 66% više turista ju je posjetilo u siječnju ove godine nego u istom mjesecu lani. Iako u 2022. nije još dosegla pretpandemijske brojke, s 4,1 milijun turista u siječnju ove godine, može očekivati više nego izvrsne rezultate.
 

Kenija je zaradu od turizma udvostručila prošle godine u odnosu na godinu ranije. Kao vodeći izvor prihoda te zemlje, turizam bilježi rast od 70% dolazaka, a interes samo raste

Meksiko ima novi Cancun - Los Cobos je sljedeća destinacija u ovoj ogromnoj turističkoj sili koju tek trebaju preplaviti turističke horde.

Švicarska je proglašena najsigurnijom zemljom u Europi. Kao destinacija za aktivni turizam, Švicarska promovira biciklizam, skijanje i planinarenje, a poseban naglasak u ponudi su aktivnosti za žensku publiku. Računaju i na organizirane posjete iz Kine - Kinezi koji tek počinju ponovno putovati, nastavljaju grupna putovanja u Europu, počevši od Švicarske i Mađarske.

Čarobne plaže i beskraj utješnog plavetnila privukli su 25% više turista ove godine u odnosu na isto razdoblje lani. Radi se o Maldivima, rajskom vrtu na zemlji, još jednoj destinaciji s Forbesove liste.

A gdje je Hrvatska?


Hrvatska je na jedinstvenom Balkanu

Hrvatska je sve češće dio paketa, jedna od niza zemalja koje valja posjetiti na Balkanu. Balkan je trenutno među najpopularnim odredištima na zemaljskoj kugli, među destinacijama koje mogu računati na snažan rast broja turističkih dolazaka i prihoda od turizma u 2023.
 

"Balkan je jedno od posljednjih jedinstvenih odredišta u Europi - sve više ljudi želi posjetiti regiju zbog njene raznolikosti u kulturi, prirodnih ljepota, plaža i skijališta" - prenose mediji i putnički savjetnici

Moldavija, Rumunjska, Crna Gora, Srbija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Albanija, Bosna i Hercegovina, pa čak i Slovenija, popis je turističkih destinacija u čijem društvu se, na listama želja putnika, nalazi i Hrvatska. Vraćamo se pretpandemijskim navikama turista da u jednom putovanju žele posjetiti što više mjesta, pa čak i država. 

Balkan, kao regija, pruža izvrsnu vrijednost za novac, posebno u državama ne-EU članicama, piše Forbes. Najperspektivnijom se proglašava Albanija koja je u 2022. ostvarila dvostruko više rezervacija nego prethodne godine. Potencijal Albanije je prepoznala i Grčka pa su dvije zemlje potpisale pakt o suradnji na jačanju bilateralnih veza s naglaskom na turistički sektor, sve u cilju bolje promocije i povećanja broja posjetitelja. 
Spremi

​Iznajmljivači nezadovoljni eVisitor mobilnom aplikacijom

Motar - recepti s ljekovitim darom stjenovitih morskih obala

7 domišljatih turističkih promotivnih kampanja koje su osvojile svijet

Praktičan vodič za preživljavanje sezone (kada nam je iznajmljivanje dodatni posao)

Bežični internet za apartmane i usporedba paketa za iznajmljivače

Gljivice na zidu – kako ih se riješiti

Osiguranje gostiju u turizmu

Morska šparoga - nenametljiv prilog jednostavnm jelima i delicija iz jadranskih plićina

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Udruga ruralnog turizma Hrvatske upisuje nove članove "jer - zajedno smo jači"

Rast cijena komunalnih usluga za iznajmljivače: Možemo li ostvariti uštede?

Popularno: