Uradi sam
4.1K

Postavljanje tapeta: Kako se kvalitetno pripremiti za ljepljenje tapeta na zid?

Planirate samostalno postaviti nove tapete u vašem stanu ili kući? Zanima vas je li postavljanje tapeta naporan posao i možete li ga obaviti samostalno? Pitate se što vam je sve potrebno za lijepljenje tapeta na zid i kako započeti proces postavljanja novih tapeta?

Postavljanje tapeta na zid može biti lagan posao, ako se adekvatno pripremite za proces lijepljenja. Nažalost, mnogi ljudi naprave određene pogreške i propuste u procesu pripreme pa imaju problema kasnije kod lijepljenja tapeta. Kako biste izbjegli probleme kod lijepljenja tapeta, u nastavku vam donosimo nekoliko važnih savjeta kojih se pametno pridržavati prije postavljanja tapeta:

ljepilo za tapete

 

Nabavite odgovarajuće tapete i ljepilo

Na tržištu postoji vrlo velik izbor tapeta, koje se osim dizajnom uvelike razlikuju i svojim tehničkim svojstvima. Konkretno, postoje lagane papirnate tapete, zatim su tu nešto čvršće tapete od gušćeg materijala, pa imamo vinilne tapete, plastificirane, itd. Dakle, izbora je zaista puno pa možete birati što vam se najviše sviđa i što odgovara tehničkim zahtjevima vaše prostorije.
 

Primjerice, za kupaonicu i kuhinju u kojoj će se pojavljivati veći postotak vlage, postoje posebne tapete prilagođene upotrebi u vlažnim prostorima.

Uz odgovarajuće tapete potrebno je nabaviti i odgovarajuće ljepilo. Savjetujemo vam da se raspitate kod stručnjaka koje ljepilo odgovara tapetama koje ste kupili, kako biste si maksimalno olakšali proces ljepljena tapeta. Pogrešno ljepilo proces postavljanja tapeta učiniti će problematičnim, a rezultate manjkavima.

pribor za stavljanje tapeta

 

Pronađite potreban pribor za postavljanje tapeta

Postavljanje tapeta mogu obavljati i osobe koje nemaju puno iskustva u takvim poslovima, no trebaju nabaviti odgovarajući pribor za tapete. Uz ljepilo i tapete koje smo već prije spomenuli, osnovni alat za rad su metar i škare (ili skalpel). Pomoću metra ćete izmjeriti koja je odgovarajuća dužina tapeta za vašu prostoriju, dok ćete pomoću škara ili skalpela tapete skratiti na odgovarajuću dužinu.

Za nanošenje i pripremu ljepila trebat ćete jedan veliki stol na kojem možete bezbrižno ljepilom premazati tapete. Osim stola, trebat će vam kanta u kojoj ćete izmješati ljepilo s vodom, zatim četka ili valjak za nanošenje ljepila, ali i krpa i spužva kako biste sredili eventualne viškove ljepila. Za planiranje postavljanja tapeta na zid trebat će vam libela i olovka, dok ćete u finalnoj fazi trebati valjak za ravnanje tapeta i rubova – kako bi finalni rezultat izgledao odlično.

obične tapete na zidu

 

Pripremite zid za postavljanje tapeta

Kako biste bili zadovoljni finalnim rezultatom postavljanja tapeta, važno je da kvalitetno odradite korak pripreme zida. Naime, zid na koji ćete postavljati tapete trenutno vjerojatno nije u dobrome stanju i biti će potrebne određene korekcije prije lijepljenja tapeta. Prije svega, ako na zidu imate 3 ili više slojeva tapeta pametno je ukloniti sve te tapete sa zida. Dakako, potrebno je ukloniti i sve druge slojeve zastarjele boje koja se ljušti, dok biste rupice i sitne nedostatke trebali zakrpati žbukom ili nekim drugim materijalom.
 

Važno je naglasiti kako se tapete obavezno moraju lijepiti na potpuno osušeni zid.

Dakle, zid ne smije biti nimalo vlažan pa pričekajte nekoliko dana prije nego zid bude spreman za ljepljenje tapeta. Prije stavljanja tapeta na zidove poželjno je oličiti strop jer kasniji radovi na stropu baš i nisu poželjni zbog mogućnosti kapkanja boje. Površina na koju će se lijepiti tapete trebala bi biti u potpunosti glatka i bez ikakvih sitnih izbočina. Takve bi izbočine mogle stvarati probleme kod postavljanja tapeta pa svakako čitav zid prije lijepljenja tapeta dobro provjerite. Nakon provjere važno je zid očistiti i od sve nakupljene prljavštine, kako bi se u kasnijem koraku tapete dobro priljepile na zid.

dječje tapete za dječju sobu

 

Potražite pomoćnika i krenite s krojenjem tapeta

Postavljanje tapeta nije posao za jednu osobu i obavezno prije samog postavljanja potražite dodatnog pomoćnika. Problem nastaje kada se namazana tapeta sa stola prenosi na zid jer zbog ljepila može doći ili do savijanja ili čak do trganja tapete. Kako bi taj korak prošao bez problema i kako bi se tapeta ravno postavila na zid, dodatni par ruku biti će vam od neizmjerne koristi.
 

Posljednji korak prije samog lijepljenja tapeta na zid, svakako je krojenje tapeta na stolu.

Potrebno je pažljivo izmjeriti visinu prostorije (ako tapete idu na bočne zidove) i same tapete odrezati na potrebnu dužinu. Pri tome savjetujemo da uvijek ostavite 5-10 centimetara viška tapete, što ćete kasnije lagano ukloniti kada tapete budu zaljepljene na zid. Uz samo rezanje na odgovarajuću dužinu, savjetujemo vam da odmah i označite tapete, s ciljem planiranog spajanja određenih geometrijskih uzoraka na tapetama. Dakle, pripremite plan spajanja tapeta – kako biste u finalnoj fazi bezbrižno zalijepili tapete na zid.

Spremi

HTZ u potrazi za novim sloganom i vizualom - Natječaj otvoren do 13. ožujka

Ribafish i RokOtok najljepša su promocija hrvatskog turizma, a nema je na stranicama HTZ-a

iCal - kako ga koristiti za sinkronizaciju kalendara na različitim platformama za rezerviranje smještaja

Ekoturizam - prilika ili opasnost za lokalnog stanovnika?

Ne dolazite na Havaje - turizam je samo podmukla kolonizacija

Uradi sam: Kako montirati novi televizor na zid?

150 bespovratnih eura za financiranje marketinških aktivnosti privatnih iznajmljivača grada Rovinja

Goranski iznajmljivači i poduzetnici ujedinjeni za bolju promociju autohtonih proizvoda i autentičnost turističke ponude

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Sjenila za krovne prozore – zašto ih nabaviti i kako ih uklopiti u dizajn prostora?

Lijepljenje tapeta: 6 koraka za uspješno i brzo lijepljenje tapete na zid

Popularno: