Ideje i trendovi
23.4K

Veličina (ni)je bitna: Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu

Je li kvadratura smještaja važna? Dolaze li luksuz i kvaliteta isključivo u velikom pakiranju? Popunjenost nekih od najmanjih apartmana i kuća za odmor na svijetu odgovara niječno na ova pitanja i pokazuje trend minimalizma u svijetu iznajmljivanja turističkog smještaja

Dok domaćini strepe od novih Pravilnika o kategorizaciji, trend koji se širi svijetom posljednjih godina ne jenjava - trend na kojeg bi domaći Pravilnici namrgođeno odmahnuli glavom uz odlučno "ne". Osnovna pravila su nužna kako bi domaća ponuda apartmana, soba i kuća za odmor zadovoljila standarde kvalitete, ali previše "paragrafa" ne voli kreativnost koja je čuvena po kršenju pravila i "preskakanju" ograničenja.

Turisti sve češće traže nešto drugačije, čak i bizarno, nešto što nije dostupno svugdje, onako kako je danas sve dostupnija svaka turistička destinacija na svijetu. I spremni su platiti kreativnost, ne bi li "okinuli selfie" na nekom neobičnom mjestu.

Veličina (ni)je bitna: Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu Kategorizacija

Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, pored svog dugačkog i neizgovorljivog naziva, sadrži i čuvene "module", što bi trebala biti smještajna jedinica točno navedenih dimenzija za dodjelu određene oznake kvalitete (vidi sliku gore). 


Je li veličina apartmana bitna?

Mnogi traže dozu luksuza kada unajmljuju smještaj za svoj sljedeći odmor. S druge strane, sve je više onih koji tvrde da veličina ne znači luksuz. Vlasnici objekata za najam koji se takmiče u minimalizmu kvadratima, tvrde da manje kvadrata pomaže pri opuštanju od stresa i bijegu od svakodnevice.
 

Skromno i minimalističko novi je "đir" u opremanju turističkih objekata, savršeno okruženje za fokusiranje na bitno i čišćenje uma, kažu.

Malene kuće za odmor i apartmani su česta ponuda tematskog smještaja, poput hobitskih kuća ili kuće za odmor UFOgel u Austriji koja oponaša svemirski brod. Cijena noćenja u svemirskom šatlu je 200-tinjak eura, ali ne jurite rezervirati jer je UFO rasprodan do kraja iduće godine.

Veličina (ni)je bitna - Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu Ufogel Austrija
Ufogel u Austriji je rezerviran do kraja 2019. godine

Još prošle godine, za 55 američkih dolara smo mogli odsjesti u najmanjoj kući na svijetu koja je bila dostupna na Airbnb-u i koju je projektirao kipar Jeff Smith u obliku futurističkog lijesa. Navodno je kuća-lijes vrlo pogodna jer ju doslovno možete vući svugdje za sobom. Nema ni grijanje ni klima-uređaj, možda zato što ne bi stali u 2,3 metra kvadratna koliko je kuća velika. Danas više kuća nije izlistana na poznatom svjetskoj internetskoj stranici za oglašavanje smještaja, vjerojatno zato što je toliko poznata da ne treba posredništvo kako bi popunila svoj minijaturni kapacitet.

Veličina (ni)je bitna - Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu Najmanja kuća za odmor
Najmanja kuća na svijetu od samo 2,3 metra četvorna se seli od lokacije do lokacije u Bostonu, SAD

I Grci su pustili mašti na volju pa su sada već čuvene ville na Santoriniju u preuređenim starim mlinovima. Mlinovi se nalaze na mjestu s fascinantnim pogledom i okruženi su bazenima, ali je unutrašnjost jednostavna i ta jednostavnost je doprinos luksuzu kojim odišu.

Veličina (ni)je bitna - Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu Windmills villa Santorini
Luksuzne kuće za odmor u starim mlinovima na otoku Santoriniju u Grčkoj

Svaka villa ima jedan king-size krevet i dvije kupaonice, a noćenje je dostupno za nešto više od 300 dolara. Prava sitnica. Treba li uopće napominjati da su sve ville već rezervirane i u 2019. godini?

Šveđanin Kent je jedan od onih koji su htjeli ponuditi nešto što ne postoji nigdje drugdje na svijetu. Tako je nastao Mirrorcube u sklopu Treehotela, što je zapravo kućica na stablu ostakljene fasade, gotovo stopljene s okolišem. Svaka kućica u Treehotelu je različita, posebna, i ne slijedi nikakva pravila osim ona o praktičnosti i gostoljubivosti.

Veličina (ni)je bitna - Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu Treehotel Švedska
 Mirrorcube u sklopu Treehotela u Švedskoj

Amerikanci jako vole sićušne kuće za odmor pa ćemo diljem te ogromne zemlje pronaći mnoštvo kampera u doseljeničkom stilu, najmanjih kućica na plaži, minijaturnih koliba u šumama Idaha, čak i teretnih kontejnera preuređenih u udobne apartmane s cijenom od 175 dolara za noć. 

Veličina (ni)je bitna - Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu Flophouze hotel
Flophouze hotel, Round Top, SAD - apartmani u preuređenim teretnim kontejnerima

Za 143 kune možemo prespavati u najmanjem apartmanu u Krakowu. "Jako mali apartman, ali ogromno iskustvo", piše među recenzijama gostiju koji su redom oduševljeni apartmanom od 2,5 metra četvorna. "Pawelov apartman je najmanji kojeg sam ikada vidjela. Prva pomisao mi je bila kako je moguće ostati i prespavati u njemu."

Veličina (ni)je bitna - Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu najmanji apartman Poljska
Najmanji apartman na svijetu s 2,5 metara četvornih površine u Krakowu, Poljaska

Pawelov apartman je registriran kao studio apartman za jednu osobu dok u Hrvatskoj, usporedbe radi, ne bi mogao registrirati niti jednokrevetnu sobu s kupaonicom za dvije zvjezdice s tom kvadraturom.

Veličina (ni)je bitna - Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu Usporedba kvadrature

Najmanji smještaj u Hrvatskoj

Da kod nas nije sve tako jednolično i nemaštovito, pokazuje primjer iz Gorskog Kotara gdje možete prenoćiti u kućici na stablu. Ona je dio ponude Gorskih Laza i robinzonskog turizma - nema struju, ali zato koristi solarnu energiju, ima vodu, internet, plinski štednjak i roštilj te komfor kakav nudi svaki apartman ili kuća za odmor. U 8 metara četvornih komotno stanu 4 osobe i rasprodana je do daljnjega.

Veličina (ni)je bitna - Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu Gorski Lazi kućica na stablu
Gorski Lazi s kućicom na drvetu, Gorski Kotar

U šibenskom Razvođu, u blizini Nacionalnog parka Krka, obitelj Duvančić već dva desetljeća vodi seosko domaćinstvo čuveno po finim kapljicama vina. Ako i niste čuli za njihovo vino, čuli ste za neobičan smještaj kojeg nude. Njihovi gosti su se, nakon vrhunske spize i još boljeg vina, često žalili što se ovdje ne može počinuti pa je Duvančićima na pamet pala izuzetna ideja. Bačve Dalmacijavina, stare 115 godina, pretvorili su u luksuzne sobe.

Veličina (ni)je bitna - Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu Agroturizam Duvančić sobe-bačve
Spavanje u bačvama vina stari je razvođanski običaj od davnina ;-)

Sobe su uređene u rustikalnom stilu, ali s LCD televizorom i moderno opremljenom kupaonicom. Kao dio ponude ugostiteljskog objekta Konoba dida Marka, bačve su se zakotrljale turističkim tržištem ovu godinu, a već postižu cijenu noćenja od gotovo 1000 kuna. Jedna bačva je za dvije osobe, a uživati se može i na bazenu u sklopu imanja. S kvadraturom od 22 metra četvorna zadovoljavaju propise.
 

Primjeri pokazuju kako kreativnost pronalazi načine da ispoštuje propise, posluje legalno i privuče goste koji žele nešto posebno. Mnogo gostiju. 

Naravno, osnovni preduvjet za korštenje sićušnih apartmana je da nismo klaustrofobični, bilo da ih rezerviramo ili iznajmljujemo - minijaturne apartmane treba čistiti i održavati jednako kao i one prostrane, ali bi troškovi lako mogli biti manji. I zato, brinimo manje o kvadratima i veličini, a fokusirajmo se na ono bitno, na funkcionalnost, poštovanje i gostoljubivost koji čine osnovu kvalitete turističke usluge.
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Zašto koristiti Instagram za oglašavanje smještaja?

Paušal za privatne iznajmljivače lako može biti 750 kuna po krevetu u 2019. godini

21 top mjesto za fotografiranje u Hrvatskoj

HGK "osvježava" Posebne uzance u ugostiteljstvu iz 1995. koje sadrže smjernice za pružanje usluga smještaja

Najbolji doručak je doručak kod domaćina

Suradnja poduzetnika u turizmu: Promocija drugih kao dodatak vlastitoj ponudi smještaja

Facebook stranica za iznajmljivače: Kako iskoristiti puni potencijal za povećanje rezervacija?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Lov na upite gostiju: Kako izgleda dobar oglas za smještaj?

Zašto turisti rezerviraju privatni smještaj i koje dodatne pogodnosti cijene?

Popularno: