Uradi sam
35K

Lijepljenje tapeta: 6 koraka za uspješno i brzo lijepljenje tapete na zid

Želite postaviti tapete u svojem domu i potrebni su vam kvalitetni savjeti za lijepljenje tapeta na zid? Zanima vas kako bez puno znanja i muke uspješno zalijepiti tapete na zid? Na koji način pripremiti zid i tapete za ljepljenje te kako pravilno završiti proces lijepljenja tapeta?

Odlučite li se za postavljanje tapeta u vašem domu, neće vam nužno biti potrebni majstori za obavljanje tog posla. Uz malo truda i spremnosti te pokoji dobar savjet – tapete možete i sami uspješno zalijepiti na zid. U nastavku vam donosimo 6 važnih koraka za uspješno i brzo ljepljenje tapeta na zid:

popravljanje zida prije ljepljenja tapeta


1. Popravite zidove prije ljepljenja novih tapeta

Kako bi nove tapete lijepo izgledale na zidu, potrebno je zid prije stavljanja tapeta detaljno srediti. Konkretno, potrebno je ukloniti sve ostatke boje koja se ljušti, skinuti stare tapete koje su se odljepile, ali i popuniti sve sitne rupice koje se eventualno nalaze na zidu. Zid na koji ćete lijepiti tapete mora biti gladak i suh prije ljepljenja.

Valja spomenuti kako nove tapete možete lijepiti na stare tapete, ako na zidu već nisu 3 sloja tapeta. Ako su se stare tapete djelomično odlijepile, te je tapete potrebno odstraniti. Eventualne izbočine na starim tapetama potrebno je ukloniti te prema potrebi popraviti žbukom ili nekim drugim materijalom. U svakom slučaju, zid mora biti potpuno suh i ravan prije ljepljenja novih tapeta

skinite stare tapete sa zida

 

2. Izrežite tapete na približnu dužinu i označite vrhove

Standardne tapete uglavnom su dužine oko 10 metara i širine oko 50 centimetara. Prije nego što krenete s postavljanjem tapeta na zid, potrebno je sve tapete izrezati na potrebnu dužinu. Proces rezanja tapeta još se naziva i krojenje tapeta, a ideja je pripremiti sve – kako biste u konačnici lakše, brže i kvalitetnije mogli tapete zalijepiti na zid.
 

Prilikom krojenja tapeta valja se pridržavati nekoliko pravila. Prije svega, tapete izrežite na dužinu za 5-10 centimetara dulju od stvarno potrebne dužine.

Viškove tapete ćete kasnije lako ukloniti, nakon što tapete budu zaljepljene na zid. Preporuka jest proanalizirati strukturu tapeta te jasno označiti gdje je vrh tapete, kako vas kod postavljanja to ne bi zbunjivalo. Dizajn (uzorak) tapeta trebao bi se u konačnici lijepo preklapati, kako bi zid izgledao vizualno privlačno.

tapete u prostoriji

 

3. Nanesite ljepilo na tapete

Prije nanošenja ljepila, tapete je potrebno okrenuti licem prema dolje na nekom glatkom stolu ili podu. Velikim kistom ili četkom nanesite ljepilo na tapetu na način da dobro premažete svaki djelić tapete. Dio koji nećete premazati ljepilom će vam kasnije stvarati probleme, posebice zbog zračnih mjehurića koji bi se mogli pojaviti. Nakon što tapete detaljno premažete, bočne strane presavijete na način da se gotovo dodiruju u sredini – čime ćete postići da tapeta dodatno omekša.
 

Vrlo je važno da pri kupnji odaberete odgovarajuće ljepilo za vašu vrstu tapeta, kako bi posao lijepljenja tapeta bio jednostavan i brz.

Ljepilo dolazi u prahu te se miješa s vodom, a ovisno o vrsti tapeta određeuje se omjer (prašak:voda) i dodaju eventualni dodaci u ljepilo. Površina na kojoj ćete mazati ljepilo treba biti ravna i glatka (preporuka je veliki stol) kako bi se uspješno premazao svaki dio tapete te kako bi se eventualni višak ljepila kasnije lako mogao ukloniti.

tapete na zidu izrada priprema

 

4. Krenite s postavljanjem tapeta na zid

S obzirom da su zidovi u stanovima i kućama uglavnom barem djelomično nepravilni, potrebno je odrediti neku okomitu liniju koje ćete se pridržavati tijekom postavljanja tapeta. Viskom (ili vagom) odredite okomitu ravninu te olovkom zacrtajte liniju za prvu tapetu.
 

Pravilo je da se prva tapeta postavlja odmah desno od prozora, kako bi se smanjila vidljivost eventualnih linija preklapanja tapeta.

Nemojte preskočiti taj prvi korak crtanja ravne okomite linije jer u slučaju pogreške kod prve – svaka sljedeća tapeta izgledati će vizualno sve gore.

Tapete se lijepe od vrha prema dnu, dakako u skladu s okomito nacrtanom linijom. Nakon što omekšanu tapetu uzmete u ruke, označeni vrh tapete stavite nekoliko centimetara (npr. 3 cm) više od gornjeg ruba zida. S obzirom da je tapeta još uvijek mokra od ljepila, moguće je tapetu poravnati na zidu pomicanjem u određenom smjeru.

 

5. Istisnite nabore i mjehuriće zraka ispod tapete

Nakon što ste tapetu smjestili u odgovarajući položaj na zidu, vrijeme je da krene s istiskivanjem eventualnih ostataka zraka ispod tapete. To ćete uraditi na način da uzmete u ruke tapetarsku traku ili valjak te pažljivo prijeđete preko svih dijelova tapete. Pravilo je da četkom ili valjkom zrak istjerujete od sredine prema bočnim stranama, odnosno od gore prema dolje.
 

Eventualne mjehuriće zraka koji ostanu ispod tapete, morate ukloniti pažljivim pritiskanjem tapete. Možete se poslužiti i skalpelom kojim ćete napraviti sitni rez i u taj rez upustiti malo ljepila, nakon čega čete dio "ispeglati" četkom ili valjkom.

U konačnici, ispod tapete ne bi smjeli ostati nikakvi mjehurići zraka jer će oni s vremenom negativno djelovati na tapetu. Odnosno, velika je vjerojatnost da će se tapeta na tom mjestu u budućnosti oštetiti ili čak odlijepiti. 

moderne tapete na zidu sobe

 

6. Pažljivo odrežite viškove tapete i očistite prostor

Proces postavljanja tapeta završavate na način da viškove tapete odrežete skalpelom ili škarama. Dakako, rezanje škarama moglo bi biti problematično ako se radi o teško dostupnim mjestima pa je preporuka koristiti oštar skalpel. Ako ste proces lijepljenja tapete odradili prema uputama, na vrhu ćete imati za ukloniti približno 3 cm tapete, dok će na dnu višak biti cca 5 centimetara. U svakom slučaju, te je viškove potrebno pažljivo ukloniti.

Finalni korak lijepljenja tapeta na zid jest čišćenje prostorije. Vrlo vjerojatno će ljepila biti na raznim mjestima pa sve to trebate temeljito ukloniti prije nego se zasuši. Ne brinite, ljepilo tapeta ne suši se ekstremno brzo, ali svakako je savjet što prije ukloniti nastale mrlje, baš kao i sve viškove tapeta koji vam smetaju. Sretno s ljepljenjem tapeta na zid.

Spremi

​Kad započinje sezona rezervacija smještaja i kako se kvalitetno pripremiti?

Kako odabrati tepih: 5 grešaka koje trebate izbjeći kod odabira tepiha

Prijava i odjava gostiju - gdje i kako?

Najbolja vrata za tuš kabinu: Klizna, okretna ili harmonika vrata?

8 koraka za uspješan online booking (svake sezone)

`Kod jačanja brenda destinacije, iznajmljivači imaju najveći potencijal za zaradu´

Vitamin D – jača imunitet i pomaže u promociji turističkog smještaja

Kolač bez šećera, brašna i pečenja: Zdrave i slatke kuglice od mrkve i datulja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Postavljanje tapeta: Kako se kvalitetno pripremiti za ljepljenje tapeta na zid?

Tapete na tapete: Smijemo li lijepiti nove tapete na stare tapete?

Popularno: