Aktualno
7.9K

Hrvatska ima više turističkih ležajeva od Grčke i Portugala, najviše po glavi stanovnika u EU

Broj turističkih ležajeva u Hrvatskoj premašuje milijun, od čega domaćinstva i sličan smještaj nude više od 656 tisuća postelja. Na svaka 3,6 stanovnika dolazi jedan turistički krevet po čemu smo najjače "naoružani" posteljama u čitavoj EU i daleko od prosjeka koji iznosi 19,6 stanovnika po krevetu

28,1 milijuna kreveta je bilo registrirano u 2021. u više od 597 tisuća turističkih smještajnih objekata diljem Europske unije. To pokazuju najnovije statistike Eurostata, objavljene 27. listopada 2022.

Prema tim brojkama, najviše ležajeva nude Italija i Francuska, slijede ih Španjolska, pa Njemačka, potom Nizozemska. Po broju ležajeva, Hrvatska je na 6. mjestu s udjelom od 4%. Trećina svih ležajeva, ukupno 36% leži u prve dvije turističke velesile.

Infografika - udio broja ležajeva po državama EU


Kreveta skoro koliko i ljudi

Francuska i Italija obje bilježe nešto više od 5 milijuna kreveta. Za Italiju to znači jedan krevet na svakih 11,8 stanovnika, a za Francusku na svakih 13,2 stanovnika.
 

Ukupno 1.085.713 kreveta u turističkim smještajnim objektima diljem Hrvatske znači jedan ležaj na svaka 3,6 stanovnika. Hrvatska je uvjerljivo najgušće naseljena turističkim krevetima u usporedbi sa svim ostalim državama članicama EU

Prosjek EU je jedan turistički ležaj na svakih 19,6 stanovnika. Nama je najbliža Austrija s 8,5 stanovnika na jedan ležaj, a najmanji broj kreveta u usporedbi s brojem stanovnika ima Rumunjska s 54,5.

Eurostatovi podaci tvrde da se u hotelskom i sličnom smještaju u Hrvatskoj može unajmiti 165.102 kreveta, u kampovima je 263.961 ležaj, a domaćinstva i slični objekti za kratkoročni najam, kojih je ukupno 101.413, raspolažu sa 656.650 postelja.

 

Visoka popunjenost 

Prosječna popunjenost hotelskih i sličnih ležajeva na razini čitave EU u 2021. je iznosila 34%. Hrvatska je u društvu najpopunjenijih - najefikasniji je Cipar s 50%, Španjolska s 44%, Grčka s 43% pa Hrvatska s 42%.
 

I u 2019. smo bili u vrhu ljestvice popunjenosti. Višu popunjenost od Hrvatske zabilježile su tada samo Španjolska za par postotnih poena i Malta koja raspolaže kapacitetom od samo 48.212 ležaja, što je jedan ležaj na otprilike svakog desetog stanovnika

Uz statsitike HTZ-a za 2021. godinu, objavljene u priopćenju od 3 siječnja ove godine, možemo izračunati prosječnu popunjenost ležajeva u domaćinstvu u 120 dana glavne sezone. S 32,1 milijun noćenja u domaćinstvu, procjena prosječne popunjenosti u 2021 za kućanstva je oko 40,6%.

Veliki broj turističkih ležajeva u Hrvatskoj je još jedan slikoviti pokazatelj dominacije turizma u gospodarskoj aktivnosti građana. S obzirom na popunjenost u usporedbni s ostalim zemljama, brojnost ležajeva sigurno diktira i potražnja. Šteta što je ta potražnja limitirana tek na kraći dio godine dok je u ostalim mjesecima jedan ležaj na svaka 3,6 stanovnika prazan. 

Eurostat broj ležajeva u državama članicama EU

Čitavo izvješće možete pogledati na stranicama Eurostata - Jedna trećina EU turističkih ležajeva u Italiji i Francuskoj
Spremi

eVisitor nadograđen i redizajniran europskim novcem

Kako napraviti Instagram profil za oglašavanje apartmana?

Hrvatski domaćin: Privatni smještaj je naša posebnost - brendirajmo ga

Ako se po jutru dan poznaje, na pragu smo sjajne sezone

Dostava svježe hrane: Gdje i kako naručiti proizvode domaćih poljoprivrednika

Domaćin na hrvatski način: 5 koraka za održivi razvoj ponude smještaja i čuvanje života na našem planetu

Ne ispričavajte se više zbog lošeg vremena! Hotelski LG televizori mogu biti zabava i za goste privatnog smještaja

Skupe plaće uz manjak radne snage i dalje najveći izazov hrvatskom turizmu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Koliko je popularan first minute za 2023. u svijetu u kojem "samo mijena stalna jest"

Europska komisija planira stati na kraj iznajmljivanju turističkog smještaja na crno

Popularno: