Ideje i trendovi
9K

7 ključnih elemenata web stranica za apartmane i kuće za odmor koje ostvaruju rezervacije

Što treba sadržavati dobra web stranica za apartmane i druge smještajne objekte? Koje greške moramo izbjeći ako želimo graditi vjerodostojnost svoje smještajne ponude vlastitim webom i ostvariti direktne rezervacije?

Kažu da je sve već izmišljeno i da nema smisla pokušavati napraviti nešto drugačije. Kažu da samo treba slijediti uspješne i kopirati njihove akcije. Kažu i da se preko vlastite web stranice teško ostvaruju rezervacije.

Međutim, web stranica za apartmane, sobe ili kuće za odmor može biti izvrsna stvar jer mnogi gosti nakon pretraživanja stranica internetskih oglašivača smještaja, pretražuju intrenet dalje, u potrazi za direktnim kontaktima. Jasno je svima da izravan kontakt štedi novac jer direktne rezervacije idu bez provizija. Osim toga, web objekta i direktan kontakt daju vjerodostojnost domaćinu i ponudi smještaja - svjedočili smo brojnim pokušajima internetskih prijevara preko globalnih posrednika pri punjenju kapaciteta. 

Možda je zbilja sve već izmišljeno, ali zašto ne bismo potražili inspiraciju za vlastitu web stranicu među onima najuspješnijima. Možda baš pregledavanjem uspješnih turističkih web stranica, uspijemo biti drugačiji od bilo koga. Kako web stranicom ispričati našu priču i koje to ključne elemente ima neka web stranica koja je privlačna?


1. Moćne fotografije

Riskirajući da postanemo dosadni i banalni, ipak ćemo napisati - da, fotografije smještaja su najvažnije. Turizam je u pitanju, halo... Nema privlačnijeg elementa od vrhunske fotografije koja vjerno prenosi atmosferu smještaja ili destinacije. Fotografije s današnjih pametnih uređaja koji su opremljeni kvalitetnim lećama i kamerama, bez problema mogu opremiti dobar website. Ali, samo pod uvjetom da vlasnik ili korisnik mobitela “ima oko” i da zna uhvatiti kadar, u trenutku savršenog osvjetljenja. U suprotnom, angažirajte profesionalca. Nemojte “posuđivati” fotografije s interneta, sjetite se hrvatske kune i eura i pazite na autorska prava fotografa.

A kako izgleda turistička stranica s hrpom moćnih fotografija…?

Web stranica s moćnim fotografijama

https://velanordic.com


2. Hipnotizirajući tekstovi

Opis smještaja je važan. Prva stvar koju će turist primijetiti nakon moćne fotografije je tekst uz nju. Bilo da se radi o sloganu koji upada u oči na naslovnoj stranici, kao što je to slučaj kod prethodnog i idućeg primjera ili je u pitanju dobar copy (copywriting - kreativno pisanje promotivnig tekstova) stranice sa SEO tekstovima koji prenose impresije i mame na čitanje svojim zanimnljivim sadržajem, tekstu treba posvetiti pažnje.

Dobar slogan web stranice za apartmane

https://www.beechwoodcottagedc.com


3. Razumljiv CTA

CTA je kratica pojma na engleskom jeziku koji se često koristi u domeni internetske prodaje - Call To Action. Džaba moćne fotografije i opojne slike koje nam prenose riječi na stranici ako nismo jasno istaknuli gdje i kako rezervirati smještaj.

Da bismo što jasnije pokazali gostima kako nas kontaktirati i rezervirati smještaj, zamislimo da naš gost ne poznaje nijedan jezik osim materinjeg. Kako na stranici istaknuti tražilicu slobodnih datuma i opciju za kontaktiranje pa da gostu u potrazi za smještajem bude odmah jasno gdje je što na sajtu bez da poznaje jezik?

CTA na web stranici apartmana
 

https://www.housegallery10.com


4. Jednostavan dizajn web stranice apartmana

Jednostavno poput bjeline prvog snijega. Zakomplicirati web stranicu s puno različitih elemenata i nepotrebnih izbornika, samo će zakoplicirati CTA (vidi pod točkom 3.), zakomplicirati snalaženje na našem web mjestu gostu i zakomplicirati naš put do direktnih rezervacija. Osim jednostavne i privlačne naslovne stranice, dovoljno je ponuditi izbornik s par kategorija - galerija fotografija, ocjene i iskustva prošlih gostiju, kalendar raspoloživosti, kontakt i - koju zanimljivost o destinaciji. 

jednostavan dizajn web stranice

https://www.yllasvillas.com


5. Ugodna paleta boja

Bojama također možemo ispričati priču. Čak i ako su odabrane boje neutralne i ni počemu ne upadaju u oko. Ako u svom smještaju imamo detalje u određenoj boji ili bojama obilježavamo različite smještajne jedinice, zašto ne bismo isti kolorit prenijeli i na naše web mjesto? Ponekad je moguće uskladiti boje odabrane za grafičke elemente na webu s bojama koje dominiraju na fotografijama smještaja, kao na primjeru niže. Ta skladnost i suradnja boja umiruje i opušta poput odmora pod našim krovovima…

Kolorit web stranice

https://storyscapetravel.co.za


6. Čitljiva tipografija

Čak i ako iznajmljujemo smještaj za parove, sav u srcima i cvijeću, odaberimo tipografiju (font, vrstu slova) koja je čitka, radije nego slova koja oponašaju starinski rukopis, puna vitica i zavijutaka. Ili, ako nam je teško odustati od takve tipografije, neka ostane u logotipu ili kod slogana, kao na primjeru niže, a ostatak teksta na stranici neka bude u nekom jednostavnom čitljivom fontu bez serifa (serif = dekorativni element, krivulja na krajevima slova). 

Tipografija web stranice

https://www.the-shippen.com


7. Dobra komunikacijska strategija

Ako smo usvojili sve gore navedeno, već imamo zacrtan put ka izvrsnoj komunikaciji s gostom koji bi mogao rezervirati na našoj stranici. Komunikaciju možemo učvrstiti postavljenjem nekog pitanja posjetitelju stranice ili chat ikone, kao na primjeru niže. Ako na stranici dopustimo mogućnost da smo dostupni za chat, onda se moramo na isti odazvati u svakom trenutku. Pokuša li nas gost kontaktirati, a nas ne bude, zaboravimo na tu rezervaciju. Neka na našoj web stranici budi vidljivi oni kanali komunikacije na kojima nas se može dobiti - to je dobra komunkacijsaka strategija.
 
Komunikacija putem web stranice
https://www.madeirahappytours.com


Greške koje bi trebala izbjeći web stranica za apartmane

Dakle, sukladno svemu nabrojenom gore, želite li baciti novac i potjerati goste prije nego što rezerviraju smještaj uopće, web stranica za apartman će imati:
 

1. loše fotografije bez opisa;

2. manjak informacija o nama kao domaćinima, lokaciji smještaja i destinaciji;

3. malene ili prevelike fotografije koje nisu optimizirane za web pa se jako sporo učitavaju;

4. neorganiziran i pretrpan sadržaj;

5. kaotičan izbor boja bez kontrasta;

6. nejasan ili nikakav CTA;

7. neuspjelu komunikaciju s potencijalnim gostima i nedostatak vjerodostojnosti.


Imate li već vlastitu web stranicu, nemojte ju zapustiti. To je naša internetska kuća i virtualni smještajni objekt. Neodržavanje se vidi, kao i loša higijena smještaja. Budimo prisutni i iskoristimo vlastitu web stranicu za pričanje priče o svom gostoprimstvu i direktnu promociju smještajne ponude.

Spremi

Dekoracije za Halloween: Kako ukrasiti kuću, stan ili apartman za noć vještica?

38 posto noćenja ostvareno u obiteljskom smještaju, 22 posto u hotelima

HBOR i MINT: Krediti za privatne iznajmljivače s kamatom od 2 posto

​Kupnja božićnog drvca: Na što sve pripaziti kod kupnje drvca za stan ili apartman?

Globalni turizam će se udvostručiti do 2050., a s njim i štetne emisije koje vode klimatskoj katastrofi

Ugljični monoksid - kako se zaštititi od trovanja i otkriti nevidljivog ubojicu prije pojave fatalnih simptoma

Kako napraviti QR kod da bismo goste kvalitetno informirali o detaljima smještajne ponude

Eklektika u apartmanu - stil bez stila za zavodljivu i drugačiju smještajnu ponudu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

10 najbizarnijih turističkih atrakcija na svijetu

Life on Mars na Pagu - najatraktivnija planinarska i trail staza na Mediteranu

Popularno: