Ideje i trendovi
6.1K

10 najbizarnijih turističkih atrakcija na svijetu

Od kupanja u vinu i rakiji u Japanu do vjenčanja u staklenoj crkvi u obliku cipele na Tajvanu - koja su to najluđa mjesta koja privlače turiste i spadaju među najbizarnije turističke atrakcije na svijetu?

“Znatiželja je ubila mačku”, stara je poslovica, ali da nije te iste fatalne znatiželje, bi li bilo turizma u ovolikoj mjeri u kojoj je danas ta aktivnost popularna među svim ljudima na svijetu? Možda znatiželja nije osnovni motiv svim turistima, posebno našim gostima u sezoni koji dolaze opustiti um i tijelo. Međutim, mnoge na put nagoni (znati)želja, a putovanje im je isključivo prilika da vide i dožive nešto sasvim novo.

Znatiželja je zajednička svim ljudima na svijetu, bez obzira na kulturu u kojoj su odrasli i žive. A mnoge kulture i zajednice njeguju ponešto različite običaje, koje se nama mogu činiti bizarnima, a njima posve uobičajenima. I eto prilike za zadovoljavanje znatiželje i nesvakidašnje doživljaje.
 

Najbizarnije turističke atrakcije na svijetu


1. Karni Mata hram u Indiji - hram štakora

Imate li musofobiju, odnosno, paničan strah od štakora, onda ovo mjesto nije za vas. Ili možda baš je, kao prilika da se tog straha riješite. U Karni Mata hramu u Deshnoke, Rajasthan u Indiji, obitava oko 25 tisuća štakora koji se ovdje štuju kao svete životinje, kao reinkarnacija predaka kaste u kojoj je rođena i Karni Mata, žena ratnik kojoj je posvećen ovaj hram. Među tisućama štakora, ima i par bijelih primjeraka. Oni su posebno sveti i smatra se da utjelovljuju Karni Matu samu. Mnogi hrle sa svih strana svijeta da bi odali počast - svetim štakorima. 

Hram štakora u Indiji
 

2. Zatvor Inveraray u Škotskoj

Inveraray nije jedini zatvor kojeg mogu posjetiti turisti, ali ovdje se zbilja može doživjeti sva okrutnost zatvorskog sustava u škotskoj povijesti. Zatvor je u istoimenog gradiću na sjeverozapadu Škotske, 100-tinjak kilometara od Glasgowa. Nekada je ovo bio zatvor za sve - muškarce, žene i djecu, a sada je radno mjesto za vodiče, glumce i animatore koji su obučeni i odjeveni kako bi posjetiteljima pružili autentično iskustvo.  

Zatvor kao turistička atrakcija
 

3. Crkva u staklenoj cipeli na Tajvanu

Ako još niste pronašli svog princa, a cipela koju ste izgubili nikada nije pronašla put do vas, možda ćete sve to otkriti na putovanju u Tajvan gdje je 2016. podignuta crkva visoka 10 metara izrađena od stakla. Ništa čudno, mogli bismo reći, da nije njenog neobičnog oblika - crkva je u obliku cipele s visokom potpeticom. Izgrađena je u turističkoj oblasti pa sve Pepeljuge ovoga svijeta mogu isprobati ovu cipelu i - ako pristaje - dogovoriti vjenčanje iz bajke u njoj. 

tajvan crkva u obliku cipele
 

4. Najveća komoda na svijetu

Grad se zove High Point, a njegovi stanovnici su se još od 17. stoljeća bavili proizvodnjom funkcionalnog kućnog namještaja. Da se ne zaboravi tradicija, 1929. je napravljena divovska komoda, najveća ikada, visine 10-ak metara. 1996. je napravljena još veća pa nova komoda od kojih 25, 26 metara krasi ulaz highpointške trgovine namještaja

Najveća komoda na svijetu
 

5. Naopaka kuća u Maleziji

Nitko nije sasvim siguran čamu, ali tu je i privlači turiste koji obožavaju selfije ispred naopake kuće. Fotografiranje kuće iznutra nisu dozvoljene, ali navodno je i ondje sve naopačke. Rumah Terbalik znači izvrnuta kuća na malezijskom. Prva je sagrađena u Sabahu, da bi kasnije po čitavoj Maleziji niknule mnoge “izvrnute” kuće, uz njih i izvrnute garaže. Svašta. 

Rumah Terbalik
 

6. Rezervat vrtnih patuljaka u Engleskoj

Izgleda da su bajke inspiracija mnogim turističkim atrakcijama. Rezervat vrtnih patuljaka se nalazi na jugozapadu Engleske u Sjevernom Devonu, u blizini Nacionalnog parka Dartmor. Radi se o obiteljskom gospodarstvu i vrtnom centru gdje su patuljci pronašli svoj dom. Ima ih preko 2000, posjet je besplatan, a patuljci uvijek raspoloženi za veselo druženje u zelenom vrtu Engleske. 

Vrtni patuljak
 

7.  Otok lutaka u Meksiku

Ne znamo jesu li za to krivi horoci iz 90-ih, ali malo što je strašnije od staklenog pogleda lutke. Ako se ne slažete s tom tvrdnjom ili želite iskušati svoje živce ili jednostavno otkidate na jezive stvari i situacije, vaše iduće odredište bi svakako trebao biti Otok (mrtvih) lutaka. Nije u pitanju pravi otok, već turistička atrakcija koja je od Meksiko Cityja udaljena 20-ak kilometara vožnje ka jugu. Priča o postanku otoka lutaka je još jezivija od fotografija koje privlače turiste iz čitavoga svijeta, ali ju nećemo ispričati. Zanima li vas, odite…

Otok lutaka
 

8. Kuća od papira

Ništa u prenesenom smislu kao kod La Case de Papel, čuvene španjolske serije. Ovdje se zaista radi o kući koja je u potpunosti napravljena od papira, skupa s namještajem kojim je opremljena. Nalazi se u američkoj saveznoj državi Massachusetts, sjeverno od Bostona. Sagradio ju je stanoviti Stenman kao vikendicu za svoju obitelj 20-ih godina prošlog stoljeća. Trebalo mu je više od 20 godina i 100.000 primjeraka novina.

Kuća od papira
 

9. Yunessun Spa u Japanu

Manje je bizarno, a više poput odmora iz sna. Kako vam zvuči kupanje u omiljenom napitku? Ovaj resort je smješten manje od 100 km od Tokija u području poznatom po toplim kupeljima onsen. Uz klasična kupališta i termalne bazene, ovdje se možemo bućkati u zelenom čaju, crvenom vinu, sakeu, kavi ili ramen juhi s noodlima. Nije u pitanju boja i imitator okusa. Sve je pravo, ljekovito - i zabavno, kažu gosti resorta. 

Yunessun spa
 

10. Falološki muzej na Islandu

Iz jestivog i pitkog bazena, načas ćemo skoknuti do jednog od najčudnijih muzeja na svijetu. Nije baš ukusno, ali ovo mjesto ne možemo preskočiti. Kolokvijalno nazvan muzej penisa, ovaj muzej je jedino mjesto na čitavom svijetu koje ima zbirku svih faličkih primjeraka različitih vrsta životinja jedne zemlje, u ovom slučaju naravno Islanda. Ima ih oko 200. Ako ste se ikada pitali kako izgleda penis kita, odgovor leži u muzeju falusa koji je turistička atrakcija Reykjavika. Doslovno leži u formalinu. Fotografija ove atrakcije, vjerujemo, nije potrebna. 

 


Na naslovnoj fotografiji je plešuća kuća (češki - Tančící dům) u Pragu. Neki ju nazivaju i pijana kuća. Poznata je to atrakcija glavnog grada Češke i arhitektonska zanimljivost sagrađena 1996. godine. Ne bismo ju mogli okarakterizirati kao bizarnu turističku atrakciju, ali za nas ona krije jedan kuriozitet. Naime, jedan od projektanata kuće, koja je izvorno nazvana Fred i Ginger po čuvenom američkom plesnom paru, bio je češki arhitekt hrvatskog podrijetla - Vlado Milunić
 

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Otkazivanje rezervacija gostima: Je li neprofesionalonst pojedinaca iskorištena u novoj hajci na domaćine i kampanji inozemnih posrednika?

Želite li saznati kako će umjetna inteligencija utjecati na našu budućnost i turizam?

Pozeleni! Ne od muke, već kao dio European Tourism Going Green 2030 projekta

Bijelo sive kuhinje: Zašto je bijelo-siva kuhinja odličan izbor za sve stilove dizajna interijera?

Hrvatska ima više turističkih ležajeva od Grčke i Portugala, najviše po glavi stanovnika u EU

Prihodi od turizma: Top 10 država u svijetu koje zarađuju najviše novca od turizma

Horoskop za 2019. godinu za privatne iznajmljivače

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako biti viđen? 5 popularnih marketinških alata za učinkovito oglašavanje smještaja

7 ključnih elemenata web stranica za apartmane i kuće za odmor koje ostvaruju rezervacije

Popularno: