Uradi sam
5.3K

Kako odabrati radijator: 5 koraka za odabir idealnog radijatora

Planirate nabavku novog radijatora za dnevni boravak, spavaću sobu, kupaonicu, kuhinju ili hodnik? Niste sigurni kako odabrati idealan radijator za potrebe vašeg prostora? Potrebne su vam smjernice za nabavku radijatora?

Kupnja radijatora može biti naporan posao, posebice za osobe koje nisu u branši vodoinstalacija. No, kako je radijator važan dio svačijeg doma ili apartmana, važno je odabrati ono što odgovara dizajnerskim rješenjima u prostoru. Ako vas zanima kako odabrati radijator za vaše prostore – svakako pogledajte sljedećih 5 savjeta:


izračunajte potrebna snaga radijatora


1. Izračunajte potrebnu snagu radijatora

Osnovna svrha radijatora jest zagrijavanje prostorije i radijator kao takav mora biti dovoljno velik i snažan kako bi uspješno zagrijao čitavu prostoriju. Kupnjom premalenog radijatora nećete dobiti željenu toplinu u prostoru i morat ćete ga vrlo brzo zamijeniti. Za izračun snage radijatora potrebno je pomnožiti visinu, širinu i duljinu prostorije (u metrima). Nakon toga taj umnožak pomnožite s 80 i dobit ćete približno potrebnu vrijednost snage radijatora u W.


2. Odaberite položaj radijatora

Radijatori se uglavnom postavljaju ispod prozora pa razmislite da i vi postavite radijator negdje ispod ili barem u blizini prozora. Razlog postavljanja radijatora ispod prozora počiva u tome što se kod prozora zrak najbrže hladi pa je potrebno dodatno zagrijavanje tog dijela prostora. U svakom slučaju, pronađite idealnu poziciju za radijator na nekom od zidova prostorije. Svakako pripazite da u tom dijelu zida nema električnih instalacija, ali postoji priključak za radijator.


odaberite poziciju radijatora  kupaonici


3. Odredite željene dimenzije radijatora

Nakon što ste u prvom koraku izračunali potrebnu snagu, sada na temelju te snage možete donijeti odluku o dimenzijama radijatora. Izmjerite metrom koliko prostora imate na raspolaganju za radijator i svakako računajte na to da oko radijatora ostavite 5 ili više centimetara slobodnog prostora. Možete odabrati širi i niži radijator ili uži i viši – ovisno o potrebnoj snazi radijatora.


4. Pronađite idealnu vrstu radijatora

Na tržištu postoji ogroman izbor radijatora i na vama je da odaberete ono što vam se najviše sviđa. U dnevnom boravku i spavaćoj sobi najpopularniji su horizontalni radijatori, dok se u kupaonicama i hodnicima sve češće postavljaju vertikalni radijatori. Velike funkcionalne razlike između tih vrsta radijatora i nema pa odaberite ono što najviše odgovara vašem interijeru.


savršen dizajn radijatora za dnevni boravak


5. Odaberite savršen dizajn za vaš prostor

Finalni korak kod odabira radijatora svakako je odabir boje i dizajna. Boja i dizajn mogu biti potpuno nenametljivi ili možete radijator postaviti kao fokusnu točku prostora. Inovativni vertikalni radijatori modernog dizajna sve se češće mogu pronaći kao ukrasni element modernih kuća i stanova. Ako ste skloniji tradicionalnijem odabiru, onda svakako birajte bijele radijatore koji nisu nametljivi u prostoru.

Spremi

Energetski certifikati za iznajmljivače apartmana - Zašto, kako i gdje?

Objavljen Poziv za dodjelu bespovratnih sredstva za zelenu i digitalnu tranziciju malih iznajmljivača

17 dokumentaraca o turizmu koje moramo pogledati: Utjecaji turističkih migracija na okoliš i lokalnu zajednicu

​Stolice za blagovaonicu: Top 5 savjeta za odabir idealnih stolica za blagovaonu

e-Visitor preplašio iznajmljivače smještaja na crno?

Praktičan vodič za preživljavanje sezone (kada nam je iznajmljivanje dodatni posao)

Ukrasni kamin na struju: Zašto je pametno odabrati dekorativni kamin na struju?

9 strahova iznajmljivača obiteljskog smještaja i kako ih otkloniti

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako izračunati snagu radijatora – brza i jednostavna formula za proračun radijatora

​Koja je idealna sobna temperatura u stanu, kući ili apartmanu?

Popularno: