Aktualno
3 21.2K

Upoznajmo svoje goste (2) - Slovenci

Slovenci vole putovati, a sve češći gosti na Jadranu su mladi Slovenci u dobi od 18 do 29 godina koji putuju s prijateljima i vole potrošiti novac na zabavu i aktivan odmor

Prema podacima eVisitora, Hrvatska je u prvih 8 mjeseci ove godine ugostila čak 13 milijuna turista s preko 75 milijuna noćenja. Već znamo da su Nijemci naši najbolji gosti. Ostaju najduže, pa je broj noćenja Nijemaca u 2016. godini prešao 14 milijuna, dok su drugi naši susjedi, Slovenci, s 8,4 milijuna ostvarenih noćenja.

Analize tvrde, Slovenci odmor planiraju tek nešto kraće od Nijemaca, 8,1 dana naspram njemačkih 8,6. No prema brošuri HTZ-a "Ključne odlike turističkog prometa na značajnijim emitivnim tržištima", Slovenci vole i duge i kratke odmore. 49 % Slovenaca će kod nas ostati tek 1 do 3 dana, dok će 51 % planirati dulji odmor i za takav odmor smještaj početi tražiti 70-ak dana ranije.
 

Putuju zbog odmora

Slovenci vole putovati. Prema popisu stanovništva iz 2009. godine, u Sloveniji živi 2.053.014 stanovnika, a 2014. godine su Slovenci putovali čak 2,2 milijuna puta. Čak 83 % ispitanika je potvrdilo da je osnovni motiv njihovih putovanja odmor, 16 % Slovenaca je putovalo u posjet rodbini i prijateljima, a tek 1 % je navelo neki drugi razlog za izlet van granica Slovenije.
 

Hrvatska najbliža i najpopularnija

Hrvatska je Slovencima uvjerljivo najpopularnija destinacija.

Slovenci - omiljene destinacije

Od 2.249.720 putovanja Slovenaca izvan granica svoje domovine, čak 65 % slovenskih turista putuje u Hrvatsku. Slijede Italija i Austrija sa značajno manjim udjelom iako su i one susjedne zemlje. Mediteranske destinacije poput Francuske, Španjolske i Grčke, malo su privlačne Slovencima te u ukupnim slovenskim putovanjima sudjeluju tek s 2, odnosno, 1 %.

Kakav odmor Slovenci najviše vole?

Blizina odmorišne destinacije kakva je Hrvatska zacijelo ima presudan faktor pri takvoj popularnosti Hrvatske kod Slovenaca. Slovenci najradije putuju na more i to kopnom. Čak 82 % slovenskih putovanja je osobnim automobilima. Kad tomu dodamo 7 % autobusnog prometa i 2 % željezničkog, ispada da naši susjedi vole čvrsto biti na zemlji, jer jednostavna računica dovodi do 91 % udjela kopnenog prometa u ukupnom prometovanju Slovenaca. Ostatak od 9 % otpada na putovanja zrakom, dok brodska putovanja ne prakticiraju često.
 

Slovenskih turista najviše u srpnju u obiteljskom smještaju

Sezonalnost putovanja slovenskih turista u Hrvatskoj

Prema podacima iz istraživanja HTZ-a, Slovence nam donosi lijepo vrijeme. S prvim lastama, stižu i izletnici iz susjedne države da bi ih bilo najviše u srpnju, a nešto manje u kolovozu. Slovenci ne vole putovati zimi pa ih je, očekivano, najmanje u prosincu i siječnju.

Noćenja Slovenaca prema vrstama smještaja i klasterima u Hrvatskoj

Putuju u najbližu im Istru i Kvarner, a vole i destinacije Zadarske županije. Na začelju omiljenih hrvatskih regija se očekivano nalazi Slavonija, ali iznenađuje da Slovenci ne vole posjete Zagrebu i okolici. Češće posjećuju Liku, nego Zagreb.

Kada su u Istri, rado će odsjesti u hotelu ili sličnom smještaju dok po ostalim regijama češće biraju obiteljski smještaj.
 

Vole putovati s prijateljima

Kada kažemo da Slovenci radije biraju obiteljski smještaj, to ne znači da najčešće putuju s obitelji. Slovenci često putuju s prijateljima. Tada su to najčešće mladi u dobi od 18 do 29 godina s višim primanjima, bez djece i iz urbanih sredina. Oni vode aktivan društveni život, prirodu, kupovinu te odlaske na koncerte, u kino i u noćne klubove. Rezerviraju smještaj putem interneta te sve informacije o destinacijama saznaju preko pametnih telefona ili računala.

Slovenski parovi su turisti različite dobi od 30 godina naviše. Oni vole degustacije domaće hrane, rekreaciju u prirodi, skloni su kratkim izletima i aktivnom odmoru. Također rezerviraju putem interneta, ali za informiranje o destinaciji koriste različite izvore, od preporuka do upita putem e-mail pošte.
 

Slovenci vole aktivan odmor i imaju mnoštvo interesa

Slovenske obitelji putuju s djecom i u potrazi su za različitim sadržajima kojima bi popunili odmor. Oni ne vole samo ležati na plaži i brčkati se u moru, već slobodno vrijeme okupiraju mnoštvom interesa. Rezerviraju smještaj putem interneta, a destinaciju biraju na temelju dodatne ponude, mogućnosti izleta i ponude kulturnih sadržaja.
 

Što o Hrvatskoj najviše zanima Slovence?

Google kaže da Slovenci pojam "Hrvaška" u tražilicu najviše ukucavaju u lipnju. Poznato je da rezerviranje smještaja iz godine u godinu počinje sve kasnije, a stalno raste i popularnost last minute ponuda. Slovenci u potragu za smještajem kreću poslije Uskrsa, a rezervacije kulminiraju krajem svibnja i početkom lipnja.

Google trends pretraga pojma Hrvaška - Slovenci

Najčešće upisivani pojmovi u tražilice su:
  1. hrvaška apartmaji poceni
  2. hrvaška apartmaji last minute
  3. hrvaška apartmaji privat
  4. hrvaška apartmaji 2016
  5. hrvaška apartmaji tik ob morju
  6. hrvaška apartmaji z bazenom
  7. hrvaška apartmaji
  8. hrvaška apartmaji ob plaži
  9. hrvaška apartmaji na samem
  10. hrvaška apartmaji na moru

Ako je suditi prema google pretragama, najviše Slovenaca u Hrvatsku dolazi iz Novog Mesta, a zatim slijede Celje, Maribor i Ljubljana.
 

Praznici u Sloveniji

Državni i školski praznici u Sloveniji

Prvo veće spajanje praznika u Sloveniji je 27. travnja kada Slovenci slave Dan ustanka protiv okupatora koji se spaja s 1. svibnja, Praznikom rada. Školski praznici su otprilike kao i kod nas, ali zimske praznike Slovenci provode na skijanju te ih zato i nema u Hrvatskoj u hladnim mjesecima.

Sudeći po statistikama, Slovence ne treba puno nagovarati da se spuste južnije na Jadran. Teže ćemo ih nagovoriti da konzumiraju čari ruralnog turizma u Hrvatskoj jer više vole aktivni odmor na moru. Hotelsko osoblje voli Slovence, navodeći njihovu urednost kao glavnu vrlinu. Većina Slovenaca poznaje hrvatski jezik što je svakako prednost kada se sporazumijevamo s gostom Slovencem. Upoznajmo svoje goste i podijelimo vlastita iskustva s gostima iz Slovenije. Kakva su iskustva iznajmljivača privatnog smještaja s turistima iz Slovenije?
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Skuplje ćemo plaćati komunalne usluge, a rast će i paušali za privatne iznajmljivače od 2022.

Sve popularnija modularna putovanja potiču last minute rezervacije smještaja

​Centralno grijanje na drva: Je li grijanje na drva pametno i isplativo rješenje?

Ruža Zagrebačke županije - otvorene prijave za nagradu najboljima u turizmu u 6 kategorija, uključujući i smještaj

Kome uplatiti, a kome prijaviti obračun članarine TZ?

Best Stay 2023. u Zagreb dovodi turističke stručnjake iz 17 zemalja

7 koraka do bolje sezone koji ne uključuju sjedenje s natpisom uz cestu

3 komentara Uključi se u raspravu
27.09.2016 19:47
Ove godine sam imala popriličan broj slovenskih gostiju. Najviše iz Celja, Maribora i Ljubljane. Izuzetno sam zadovoljna sa njima. Odlično se razumijemo, oni su uredni, fer i nezahtjevni gosti. Naravno i mi smo takodjer bili puno puta u Sloveniji i stekli smo dobre prijatelje. Nadam se da ću u idućoj sezoni imati još više slovenskih gostiju i s radošću dočekujemo istu.
Diana - Zagreb 30.09.2016 21:13
Ove godine prvi put primala goste i bile su dvije obitelji iz Slovenije, iz Maribora. Jako sam zadovoljna. Naravno, i oni također.
Vives - Jadranovo 03.10.2016 19:41
Sve najbolje za goste iz Slovenije.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Upoznajmo svoje goste (1) - Nijemci

Kakvim gostima se nadati izvan glavne sezone?

Popularno: