Ideje i trendovi
128

Storytelling u turizmu: Nije Pepeljuga uzalud sjela baš u bundevu

PRIČAM TI PRIČU: Bundeva - tema kojom možemo udahnuti život cijeloj jeseni i priči o našem smještaju. Svaka sezona nam daje dinamiku kroz godinu i materijala za igranje s idejama...

Otkud bundeva, tikva ili buča u našem storytelling serijalu? Nije razlog miris narančaste juhe, niti Halloween - baš namjerno o bundevi pišemo nakon 31. listopada. Bundeva je bogati jesenski plod, ona je simbol čitavih ruralnih regija i u Europi i u svijetu, od plodova, ulja, koštica, džemova, niza drugih prehrambenih i dekorativnih proizvoda - kraljica jeseni, čija opojna paleta boja i oblika može biti izvrsna tema za naš serijal!

bundeva
 

Bundeva je super-hrana i super-priča

Bundeva spada u voće, pripada familiji tikvica i krastavaca. Tisućama godina nas prehranjuje: dokazi o tome su pronađeni u Sjevernoj i Srednjoj Americi u obliku posuda za jelo od bučinih kora, neke vrste su podnosile čak i kuhanje u njima! Bundeva je povod mnogim festivalima i druženjima - kod nas je nezaobilazna Bučijada u Ivanićgradu kada cijeli grad postane narančast!

Bučijada u Ivanić-Gradu

Recepti od bundeve su priča za sebe: varivo od bundeve, juhe, pite, čak i torte od bundeve... versatilnost i hranjivost ove namirnice je neosporna! Bundeva je iskoristiva u potpunosti: čak i njeno lišće. Izvrsna je u kombinaciji sa začinima: muškatnim oraščićem, đumbirom, cimetom i kaduljom. Njene koštice spadaju u super-hranu, a ulje je visoko cijenjeno.
 

Bundeva je doživjela zaokret u svom imidžu kada je utjelovljena u Pepeljuzi kao kočija. Otada joj je pridružen simbol promjene, vrlo snažna simbolika koju su doživjele malo koje druge vrste voća i povrća! Možda je to podsjetnik da i bogate plodove jeseni (i drugih sezona) ne doživljavamo zdravo za gotovo: iza njih je mnogo truda i rada (ne samo našeg, nego i pčelinjeg), koji nam možda u jednom prijelomnom trenutku mogu priuštiti "odlazak na bal"


Uprizorenje Pepeljuge bundevama
 

Bundeva je i fotogenična i privlačna

Kad smo za uvod isprofilirali ovu moćnu namirnicu, sad možemo konačno prijeći na stvar. Bundeva (buča) svakako zaslužuje svu pažnju koja joj se pridaje. Njena je tema neiscrpna, pa je tako u ugostiteljstvu i turizmu prava zvijezda. Prizori niza farmi bundeva u nekim europskim državama su zbilja prizor za pamćenje. Neizostavna narančasta boja, prošarane kombinacije, različite vrste i veličine su od bundeva napravili cijeli svijet za sebe.

Austrijanci prilično prednjače u iskorištavanju ovog velikog potencijala. Ideje koje svake jeseni nastaju na obiteljskim imanjima koja se bave uzgojem bundeva ostavljaju bez daha bez imalo pretjerivanja. U istraživanju ove teme smo se pomogli objavama bečke travel bloggerice čiji je zadatak bio pronaći tri najbolje farme bundeva u okolici Beča. Zadatak je zbilja odlično odradila, teško je izabrati najbolji kadar: instalacije i uređenje izgleda nenadmašno i nevjerojatno! Zar nije onda bundeva odličan izvor inspiracije za utjeloviti priču kroz okuse, mirise, boje i maštu?

Bundeva kao izvor inspiracije u turizmu

Instagram: Najbolje farme bundeve u blizini Beča

Tko god još gaji sumnje prema tome kako iznijeti na vidjelo dobru priču, pogotovo ruralne tematike, može malo proguglati količinu izvora koji je prenio izvještaj o farmama bundeva ove mlade Austrijanke - od same turističke zajednice, koja ju je vjerojatno i angažirala, do niza drugih portala koji su gladni kvalitetnog contenta. Bundevi svakako u korist ide njena izvanredna fotogeničnost, a to voli današnji svijet. ;)
 

Kakve veze imaju bundeve s našim poslom?

Možda o bundevi niste dosad ovako razmišljali, ali ako je vaše mjesto sklono njenom uzgoju, ili to samo radite vi u vašem vrtu, onda je bundeva potencijalni heroj vaše jeseni. Osim dekorativne namjene u vrtu, bundeva može doslovno obojati i zamirisati cijelo vaše imanje. Kako se tek slaže s kukuruzom, o tome da niti ne govorimo. S druge strane oceana smo u ovu svrhu pronašli interesantan primjer uređenja interijera koji je od sezone bundeva napravio čitav jedan svijet.

Great Wolf Lodge - sezona bundeve

Great Wolf Lodge je mali američki lanac smještaja za obitelji koji je osmislio sezonu bundeva na način da su osim jelovnika i općeg uređenja, bundevu tj. njene boje, začine i mirise postavili u same sobe i apartmane. Angažirali su dizajnera interijera kojemu je zadatak bio kreirati multi-senzorni doživljaj za svoje goste. Postavljeni su mirisi u prostor, na zidove su postavljene tematske dekoracije, vijenci, suho bilje, i naravno kojekuda i same bundeve, što prave, što od tkanine. Ideja je bila "pobuditi osjećaj ispijanja toplog napitka Pumpkin Spice Latte u toplom jesenskom ugođaju dok promatramo padanje lišća". Gostima je tijekom ove sezone bilo uključeno neograničeno konzumiranje spomenutog napitka, kao i svakodnevna dostava cimet rolica. Zar ovo ne zvuči kao dobra priča?

great wolf lodges

Great Wolf Lodge - Pumpkin Spice Suites


Za kontrast ovom američkom primjeru, pronašli smo nešto skroz drukčije u Švicarskoj. Naime, niti 30 minuta vožnje od Zuricha možete prenoćiti upravo na farmi bundeva Lutzelhof (ali i meda i drugih proizvoda). Obitelj koja ovo imanje vodi je jedan cijeli štagalj pretvorila u iznimno jednostavan smještaj gdje možemo iskusiti čak i nekadašnje spavanje na sijenu. Simplistički, seoski ambijent ogoljen od bilo kojeg pretjerivanja poziva na doslovno upijanje mirisa, jela, i doživljaja ove lokacije koja opet vrvi od plodova vrijednih ruku domaćinske obitelji. Tu su i kućice patuljaka, kamp-parcele, lovačka koliba za boravak, roštilj, a dio prostora ima samo madrace za spavanje.

Luetzelhof

Web stranica farme Lutzelhof


Prepoznajmo svoju bundevu

Svaka sezona ima svoje opojne perjanice, što nam daje dinamiku kroz godinu i materijala za igranje s našim idejama. Bundeva je trenutno na pozornici, pa smo se s njom pozabavili. Možda gajite i vi svoju bundevu, koja može biti i nešto drugo - zar ne? To može biti domaći sir, određeno cvijeće ili bilje, pa čak i pčele, domaće životinje... nešto sasvim deseto.

U pohodu na uspješan storytelling, o čemu smo već govorili, bitno je pronaći srž svoje priče, svoju inspiraciju. Nije uzalud Pepeljuga sjela u bundevu koja ju je nakratko odvela u blještavi, ali lažni svijet, da bi je u ponoć vratila svom jednostavnom životu. Možda je i naša bundeva, naša priča, također upravo pred našim očima, i ne trebamo je stvarati na umjetnim osnovama, nego je prepoznati i iskoristiti na maštovit način.
 

Natalia Krešić je autorica bloga Odmor na zadatku koji se bavi temama turizma, marketinga i održivog razvoja. Savjetnica za brending i promociju manjih subjekata u turizmu, te voditeljica obiteljskog smještaja u Zagrebu.

Spremi

Sve što privatni iznajmljivači trebaju znati o novom porezu na nekretnine

Isušivač vlage: Top 5 savjeta za kvalitetno rješavanje problema vlage u kući ili apartmanu

Dani hrvatskog turizma: Domaćica godine je Vjera Matulić, privatna iznajmljivačica sa srcem

Koje su najpopularnije države svijeta po broju dolazaka turista?

Kada ćemo znati kolike ćemo poreze plaćati u 2025.?

`Da bi bili puni čitavu godinu, moramo neprestano pričati priče, utemeljene i iskrene´

Koje su najgore boje zida za spavaću sobu koje trebate izbjegavati?

Vinski turizam u Hrvatskoj: Zanemareni potencijal u doba sve većeg uvoza i manje domaće proizvodnje vina

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Učenje kroz igru - moćan alat za bolju popunjenost i vidljivost brenda smještaja

Popularno: