Uradi sam
7.8K

Dekoracije za Halloween: Kako ukrasiti kuću, stan ili apartman za noć vještica?

Želite ukrasiti unutrašnjost kuće, stana ili apartmana povodom Noći vještica? Potrebne su vam ideje za dekoracije za Halloween? Koje boje koristiti u dekoriranju prostora i što će prostoru udahnuti uzbudljivu atmosferu Noći vještica?

Halloween ili Noć vještica popularna je manifestacija koja svoje korijenje vuče iz zapadnjačke kulture. Danas je Halloween itekako rasprostranjen i u našoj regiji, a mnogobrojni obožavatelji uživaju u zabavama pod maskama dan prije Svih svetih. Tražite li ideje za dekoracije za Halloween, svakako nastavite s čitanjem ovog članka jer vam donosimo mnoštvo kreativnih ideja:

izrezbarene bundeve simbol Noći vještica


Izrezbarene bundeve kao simbol Noći vještica

Rezbarenje bundeva već je desetljećima ukorijenjeno u naše podneblje, a svake godine ova aktivnost ima sve više simpatizera. Popularne izrezbarene bundeve možemo nazvati i svojevrsnim simbolom Noći vještica jer ih možemo vidjeti na svakom koraku. Bundeve su doduše odličan jesenski dekorativni element i mogu se uklopiti svojim žarkim bojama u dizajn gotovo svakog doma. Želite li dočarati Halloween raspoloženje u vašem domu – svakako izrezbarite pokoju strašnu ili manje strašnu bundevu.

 


Otkud Halloween?

Mnogi od nas vjeruju da je Noć vještica uvezena u Europu iz Amerike, ali povijest Halloween običaja je sasvim suprotna. Rezbarenje bundeva i maskiranje u posljednjoj noći listopada su u SAD uvezli irski doseljenici sredinom 19. stoljeća. Jedna je razlika između Noći vještica u Irskoj i SAD-u - Irci su rezbarili repe kojih je u Irskoj bilo u izobilju, dok su Amerikanci imali obilje bundeva. Sam čin rezbarenja bundeva (ili repa) dugujemo Keltima koji su strašne grimase izrezbarenog povrća osvjetljavali iznutra ne bi li otjerali duše mrtvih i nadnaravna bića jer, prema njihovom vjerovanju, u noći 31. listopada lutaju zemljom.

Zašto baš na taj datum? Tada je počinjao keltski Samhain, festival koji obilježava kraj žetve i spremanja zimnice - ujedno i kraj ljeta, a početak zime. Kelti su vjerovali da se na Samhain brišu granice između svijeta živih i mrtvih i da duše mrtvih treba otjerati kako bi preživjeli dugo mračno razdoblje zime.

Noć vještica danas više nema religijsko značenje i pripada pop kulturi pa je prihvaćena diljem svijeta kao zabavan običaj i prilika za druženje svih uzrasta. Ipak, najčvršće je urezana u sjevernoameričku kulturu. Prema procjenama i ovu godinu će na Halloween, oko 150 milijuna Amerikanaca potrošiti oko 707 milijardi dolara na bundeve. Samo u SAD-u potroši se 68 tisuća tona bundeva pri čemu nastaju ogromne količine otpada. Većina i ne zna da se meso izrezbarenog povrća može iskoristiti u ukusnim jelima od bundeve. Ako ćete rezbariti bundevu za Noć vještica, ostavite što manje otpada i iskoristite ovu priliku za otkrivanje novih recepata za pripremu ukusnih jela od bundeve

 crna i narančasta boja povodom noći vještica


Dominantna crna i narančasta boja

Halloween možemo okarakterizirati s dvije dominantne boje – crnom i narančastom. Želite li svojem domu pružiti mističnu atmosferu Noći vještica, za uređenje doma odaberite crnu i narančastu boju. Crne tkanine, svijeće, slike ili ostali dekorativni elementi – pružit će prostoru intrigantnu mističnost. S druge strane, narančasta boja naglasit će određenu živahnost i prelomiti tmurnu atmosferu.


Strašni šišmiši kao jednostavna dekoracija za Halloween

Šišmiši su mnogima među nama poprilično mistične životinje uz koje uglavnom vežemo neke loše predrasude. Istina jest da šišmiši žive noću i vole tamne i tmurne prostore, ali su s druge strane vrlo plahe životinje koje nagovještaju kvalitetu životnih uvjeta. Ipak, za Noć vještica šišmiši postaju jedan od glavnih simbola vještičjih proslava te su kao takvi idealan element za dekoriranje prostora. Povoljne papirnate ili plastične šišmiše možete pronaći u raznim trgovinama, a super stvar jest što ih možete jednostavno objesiti na rasvjetu i u svega nekoliko sekundi stvoriti Halloween atmosferu.

pauci umjetni za halloween


Pauci i mreže u kutevima prostora

Veliki crni pauci također su odličan dekorativni element za razdoblje oko Noći vještica. Crne pauke koji izgledaju poprilično realno možete nabaviti u raznim trgovinama po povoljnim cijenama. Što se tiče mreža, možete se poslužiti tankim pokrivalima za vrt koja uz pažljivo postavljanje mogu izgledati upravo kao paučje mreže. Pauke i mreže možete zalijepiti u nekoliko kuteva vašeg doma i postići ćete intrigantnu Halloween atmosferu.


Dekoracije za Halloween kroz slike na zidu

Slike na zidu mogu biti odličan način da prostoru udahnete jedan potpuno novi doživljaj u svega nekoliko sekundi. Jednostavno maknite nekoliko trenutnih slika sa zida i postavite nove slike s motivima Halloweena. Što se tiče slika s Halloween motivima, uglavnom se radi o slikama koje sadržavaju crne i mistične dvorce oko kojih nadlijeću šišmiši, a može se vidjeti i pokoja bundeva, osušeno drvo te svijeće. U svakom slučaju, slike moraju biti pomalo tmurne kako bi se u potpunosti uklopile u dekoraciju za Halloween.

popularne dekoracije za halloween


Svijeće i lubanje za pojačavanje mističnosti

Svijeće su odličan dekorativni element u prostoru, a mogu se lako prilagođavati ovisno o godišnjim dobima i dekorativnim rješenjima. Svijeće povodom Noći vještica trebale bi biti tanke i visoke, uglavnom nekih tamnijih boja (npr. crne) – kako bi se postigao efekt mističnosti. Taj efekt dodatno će naglasiti keramičke lubanje u koje se također mogu staviti male svjećice. Paljenjem svih tih svijeća stvorit ćete mističnu atmosferu, ali i svoj dom oplemeniti ugodnim mirisima. Naglašavamo, pripazite s korištenjem svijeća jer ne želite zapaliti stan ili kuću.

halloween pribor za jelo i šalice tikvice


Halloween pribor za jelo i šalice u obliku bundeva

Cijelu priču oko dekoracije za Halloween možete zaokružiti nabavkom intrigantnog pribora za jelo i zabavnih šalica. U trgovinama ćete pronaći mnoštvo različitih šalica, a posebno su zabavne šalice u obliku bundeva u kojima ćete zasigurno uživati. U ponudi su dakako i razni Halloween tanjuri, dodaci za žlice, vilice, ali i razna druga rješenja. Novi pribor za jelo ili atraktivna šalica u obliku bundeve zasigurno će vas koštati ponešto novca, no za odličan Halloween ugođaj u kući, stanu ili apartmanu – valja potrošiti.
Spremi

​Ideje za vrt i uređenje dvorišta za lakše održavanje i neodoljive Instagram fotografije gostiju

Proljetno pospremanje – 7 trikova do savršene okućnice

Adaptacija stana i uređenje za turistički najam - otkud krenuti i na što paziti?

Potvrda o uplaćenoj rezervaciji smještaja u lockdownu – propusnica preko županijskih granica?

Skupe plaće uz manjak radne snage i dalje najveći izazov hrvatskom turizmu

Energetski certifikati za iznajmljivače apartmana - Zašto, kako i gdje?

Niste još popunili svoje smještajne kapacitete? Osvježite oglase uz 15% popusta na profesionalne fotografije

Veličina (ni)je bitna: Najmanji apartmani i kuće za odmor na svijetu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Tapete na tapete: Smijemo li lijepiti nove tapete na stare tapete?

​Vrste kamina na struju: Kako ugraditi električni kamin u svoj dom?

Popularno: