Aktualno
10.6K

Češće internetske prijevare privatnih iznajmljivača u turističkoj sezoni

Sezona dovodi goste i posao raste, ali raste i broj kaznenih djela. Češće su krađe i računalne prijevare. Prevaranatima nisu privlačni samo turisti, već i privatni iznajmljivači. Kome se obratiti u slučaju sumnje na internetsku prijevaru?

Kada smo pisali tekst Što iznajmljivač smještaja mora znati i koje vještine posjedovati?, zaboravili smo navesti da domaćin ponekad mora biti i policajac. Naravno, ovo ne smijemo shvatiti doslovno i uvijek se moramo obratiti profesionalcima u rješavanju sukoba i sprječavanju kriminalnih radnji. No, instinkt i iskustvo policajca bi nam dobro došli da se obranimo od pokušaja internetskih prijevara koje su sve češće u turističkoj sezoni, ali i tijekom ostatka godine.

Srećom, Policijska uprava Zagrebačka ima Službu za kriminalističko obavještajnu analitiku, u sklopu koje je i Odjel za kibernetičku i računalnu forenziku.

Djelatnici spomenutog Odjela imaju pune ruke posla ovih dana. Najčešće su prijevare kod kojih prevaranti raspolažu fotografijama tuđih apartmana, soba i kuća za odmor, a koje promoviraju na različitim stranicama pri čemu uzimaju akontaciju za rezervaciju. Potom gost stiže u smještajni objekt, čiji stvarni vlasnik i iznajmljivač nema pojma da je osobi pod tim imenom naplatio akontaciju i smještaj je već pun. Događa se i da gosti uopće ne pronađu smještajni objekt, kao ni ulicu u mjestu, jer ni objekt ni adresa uopće ne postoje.


Privatni znajmljivači - omiljena meta internetskih prevaranata

Međutim, nisu samo gosti meta prevaranata - plodno tlo za različite muljaže su i privatni iznajmljivači, kojima se nude različite usluge oglašavanja, izrade web stranica i druge prateće usluge u turizmu. Prevaranti obožavaju telefonske pozive iz inozemstva i e-poštu s adresa koje su slične onima koje svi znamo i kojima vjerujemo.
 

Pozivi i obećanja punjenja smještajnih kapaciteta izvan sezone - zvuči odlično, ali, budimo realni, koliko je to realno?

Europol je kriminalistička obavještajna agencija Europske unije. Na stranicama Europola se mogu pronaći pažljive upute za zaštitu od računalnih prijevara. Opći napuci su:
 
  1. Redovita provjera svih online računa (na društvenim mrežama i slično.

  2. Redovita provjera bankovnih računa. Ako primijetite neke sumnjive aktivnosti na svojem računu, prijavite ih odmah svojoj banci.

  3. Online plaćanja provodite isključivo na provjerenim web stranicama (pažljivo provjerite URL, lokot i https).

  4. Uvijek koristite sigurnu internetsku mrežu, ne provodite novčane transakcije putem interneta dok ste spojeni na javni ili otvoreni WiFi.

  5. Zapamtite: Vaš stalni partner ili banka nikada neće tražiti od vas osobne podatke telefonom ili e-mailom!

  6. Ako ponuda zvuči predobro, vrlo vjerojatno je prijevara!

  7. Pazite kome dajete svoje osobne podatke!

  8. Pazite koje osobne podatke dijelite na društvenim mrežama! Prevaranti lako preuzimaju tuđe identitete krađom osobnih podataka i fotografija.

  9. Prijavite svaku sumnju u računalnu prijevaru pa i onda kada sami niste postali žrtvom!


Točka 9. je ključna u zaštiti od online prijevara. Svaku prijevaru, pa i sumnju, moramo prijaviti, čak i tada kada se radi o malim iznosima. Danas smo na meti mi s malim iznosom, sutra će nastradati netko, a šteta će biti puno veća.


Internetska prijevara se prijavljuje u najbližoj policijskoj postaji

Prijava računalne prijevare i sumnjivih internetskih aktivnosti se obavlja u vašoj najbližoj policijskoj postaji. Svaka prijava računalnog kriminala stiže u gore navedeni Odjel za kibernetičku i računalnu forenziku čija je dužnost istražiti slučaj.

U travnju ove godine, MUP je izdao priopćenje o pojačanoj aktivnosti internetskih prevaranata. Ovdje možete provjeriti detalje o vrstama internetskih prijevara.


Računalne prijevare - najveća prijetnja turizmu u svijetu

Na meti prevaranata su i agencije i tvrtke koje nude usluge prijevoza i smještaja. U 2017. godini, Uber je objavio ogroman gubitak osobnih podataka 57 milijuna vozača i korisnika. Osim toga, tvrtka je platila 100 tisuća funti iznuđivaču, kako bi hakeri ne bi zloupotrijebili podatke i kako bi ih izbrisali.

Jedna od najvećih prijetnji konstantnom rastu turističkih putovanja u svijetu je računalni kriminal i internetske prijevare. Metode prevaranata su sve sofisticiranije i svima se može dogoditi da ne uoče znakove za uzbunu. Ne ustručavajte se priznati da ste prevareni i prijavite policiji sve sumnjive i kriminalne radnje koje ugrožavaju vaše poslovanje na internetu i sigurnost vaših gostiju.
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Staklena vrata za tuš kabine: 5 savjeta za uspješnu kupnju kvalitetnih vrata

Bespovratne potpore do 5000 kuna po krevetu za OPG-ove s uslugom smještaja u Osječko-baranjskoj županiji

​Najbolje vrste grijanja za apartmane: Top 5 ideja za grijanje u apartmanima i sobama

Ringo pametna brava: Zbogom čekanju gostiju i majstora

Foto natječaj: Najljepše fotografije Zagrebačke županije osvajaju jednu od nagrada iz fonda vrijednog 15 tisuća kuna

Sufinanciranje solara privatnim iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

7 kriterija za prepoznavanje najbolje stranice za oglašavanje apartmana, soba i kuća za odmor

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zašto je važno odgovoriti na svaki upit za smještaj pa i onda kada smo zauzeti

Domaća ćakula: Kako je tata Zvonko parangalom spajao mlado i staro, domaće i strano

Popularno: