Ideje i trendovi
1K

Ljubimica jesenskih kuharica bundeva: Recepti za slatka i sla(s)na jela

Kad bi nas tko pitao koje povrće simbolizira jesen, mnogi bi, bez razmišljanja odgovorili - bundeva. Recepti za jela od bundeve su neizostavan alat kuharica u ovo doba godine, a bundeva moćna namirnica za pripremu slatkih ili slanih, ali jednako slasnih jela

Bundeva, buča ili tikva, kako je neki nazivaju omiljena je namirnica mnogih jesenskih recepata. No, jesen inače obiluje plodovima zemlje pa njeno veličanstvo bundeva nije toliko popularna samo jer u jesen dozrijeva - svoju slavu može zahvaliti širokoj upotrebi u različitim vrstama jela, obilju vitamina, minerala i vlakana koje sadrži, kao i nizu vrsta koje nude različite okuse. 

Štoviše, približavanjem blagdana Svih svetih i dana koji mu prethodi, a koji se u pop kulturi uvriježio pod nazivom Noć vještica, mnoge bundeve će poslužiti za rezuckanje i zabavu s obitelji i prijateljima. Bila bi prava šteta da meso bundeva koje izrezbarimo za Halloween ne iskoristimo za pripremu nekog blagdanskog jela - kolača, variva ili juhe, koje imaju bogate nutritivne vrijednosti i prava su poslastica blagdanske trpeze. 


Vrste bundeva

Iako vrtne bundeve dolaze u više različitih vrsta, u trgovinama ćemo najčešće pronaći ovih pet: 

1. Hokkaido bundeva - nosi ime po japanskom otoku i ima aromatično meso slatkastog okusa koji podsjeća na okus batata i kestena. Najčešće stane na dlan, ali može težiti i do 5 kilograma. Iako je prepoznatljiva po svojoj intenzivnoj narančastoj boji, može se ogrnuti nijansama crvene, zelene pa čak i sivkaste boje. Izuzetno dobro pristaje toplim jesenjim juhama i varivima, ali i slatkim džemovima i kolačima. 

Hokkaido bundeva

2. Butternut ili muškatna bundeva - se može lako prepoznati po svom kruškolikom obliku i nježnoj nijansi narančaste boje. Njena kora je izrazito tvrda, ali unutrašnjost mekana - to mekanija što dulje stoji - jestiva je i dvije godine nakon branja. Meso nježne teksture odlično sladi juhe, variva i kolače, ali, ako damo mašti na volju, možemo je napuniti i ispeći poput polovice tikve na slici niže.

punjena butternut tikva

3. Obična uljna bundeva - je čest stanovnik naših vrtova i polja. Posebnu vrijednost imaju njene koštice koje su bogate hranjivim sastojcima i, čijim hladnim prešanjem, se dobiva aromatično i mirisno bučino ulje. Ova bundeva ima karakterističan trbušast oblik, narančasto-zelene boje kore, a njeno meso se koristi za pripremu tradicionalne bučnice. 

obična uljna buča

4. Turkinja - bundeva koja pod tamnom narančastom ili zelenom korom skriva mesnatu unutrašnjost, savršenu za pečenje. Tako pečeno meso buče možemo kasnije jesti u salati ili kao prilog mesnim jelima. Izdubljena turkinja (ili stambolka) služi i u dekorativne svrhe. 

bundeva turkinja ili stambolka

5. Acorn bundeva - je dobila naziv po svom obliku koji podsjeća na žir. Ipak, bitno se razlikuje u veličini, rebrastoj formi i boji - izvorno su je krasile intenzivne žute i zelene nijanse, a novije sorte se pojavljuju i u bijeloj ili žutoj boji. Cijenjena je u slastičarstvu, ali se može jesti i u salatama. Nema mnoštvo beta-karotena kao ostale vrste, ali obiluje vlaknima, kalijem, manganom, magnezijem i vitaminima C i B. 

acorn bundeve


Mogli bismo nastaviti nabrajati vrste bundeva do početka turističke sezone, ali ćemo stati s ovih pet sorti koje najčešće nalazimo na domaćem tržištu. Sami botaničari su se dugo prepirali koliko vrsta Cucurbita pepo ima, kako joj tepaju na latinskom jeziku, pa su se na kraju dogovorili da ima osam glavnih. Međutim, brojne su podvrste koje se toliko razlikuju od svoje vlastite vrste da izgledaju kao sasvim druga vrsta (hm...). Primjer za to je obična tikvica koja dozrijeva ljeti i koja je također Cucurbita pepo (cylindrica). 
 

Dugo su se botaničari dogovarali i otkud potječe bundeva, a najprihvaćenija teorija je da nam stižu iz Meksika gdje se još uvijek mogu pronaći divlji primjerci ovog sočnog povrća



Bundeva - recepti


Varivo od crnog graha i bundeve

Ovo varivo je čarobni eliksir za hladnije jesenske dane jer daje savršenu kombinaciju namirnica za oslobađanje energije i topline koja čuči u nama. Priprema je nešto kompliciranija od klasične juhe od bundeve, a potrebno je i par sastojaka više, ali vrijedi svake utrošene minute i kune. 

varivo od crnog graha i bundeve


Sastojci:
 
  • Crni grah - 4 šalice
  • Meso bundeve - 300 g
  • Crvene paprike - 250 g
  • Mrkva - 100 g
  • Cherry rajčice - 8 kom
  • Luk srebrenac - 1 glavica
  • Češnjak - nekoliko režnjeva
  • Ulje, sol, papar, chili, mljevena crvena paprika
  • Limeta

Priprema: Crni maleni grah nije nužno namakati, ali, ako volite i smatrate to potrebnim, potopite ga koji sat prije pripreme u hladnu vodu. Na četiri šalice graha, stavite otprilike duplo više šalica vode i ulijte žlicu ulja pa stavite na umjerenu vatru.

Postepeno dodajite češnjak, nasjeckani luk i rajčice. Kuhajte grah oko sat i pol pa, nakon tog perioda, dodajte sol po želji, nasjeckano meso bundeve i ostavite na umjerenoj vatri. Dok se bundeva i grah krčkaju, očistite mrkvu i papriku pa ih stavite peći na 220 stupnjeva u pećnicu. Kad se povrće ispeče, ubacite ga u varivo i dodajte po želji ljute mljevene paprike ili chillija. Po potrebi možete dodavati varivu vode ili temeljca kako grah ne bi bio pregust. Provjerite je li kuhan pa ako je mekan i raspada se na jeziku, jelo je gotovo.

Povrće u varivu, koje se kuhanjem nije raspalo, možete dodatno usitniti štapnim mikserom ili ostaviti da se vidi tekstura jela. Kad varivo skinete s vatre, ocijedite u njega pola limete koja će mu dodati zanimljivu notu svježine. Dobar tek!

 


Torta od bundeve i čokolade


Ako smo u prethodnom receptu pretjerali s brojem sastojaka i duljinom pripreme, nadamo se da ćemo se iskupiti s ovim receptom za tortu od bundeve i čokolade. Najsloženiji dio pripreme je guljenje bundeve, ali, govoreći iz iskustva, najobičniji nožić za guljenje krumpira je ujedno i najbolji alat za to. Štoviše, ova fina torta je savršena za sve koji se odriču ugljikohidrata jer bundeva ima nizak sadržaj istih.

torta od bundeve i čokolade

Sastojci:

Za biskvit:

 
  • Jaja - 2 kom
  • Pire od bundeve - 2 šalice
  • Griz - 1 šalica
  • Mlijeko - 1 šalica
  • Prašak za pecivo - 1 kom
  • Pola šalice ulja (kokosovo ili bilo koje drugo), šećer, prašak za pecivo
​Za kremu:
 
  • Čokolada za kuhanje - 200 g
  • Vrhnje za kuhanje - 100 ml

Priprema:
Prvo ćemo pripremiti pire od bundeve i to tako da bundevu nasjećenu na kocke pečemo u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata. Potom je izblendamo ili jednostavno usitnimo vilicom. Pire se može pripremiti i kuhanjem buče na pari. Zatim ćemo pjenasto umutiti jaja, dodati im šećera po želji pa onda i sve ostale sastojke. Pola praška za pecivo bi trebalo biti dovoljno za ovu količinu smjese. Smjesa će biti dosta rijetka, ali to nije razlog za brigu. Kada se ulije u kalup za pečenje i smjesti u pećnicu na 180 stupnjeva, dobit će fini volumen, a ostati sočna. Biskvit pečemo oko pola sata. 

Već ovdje naša torta je gotova. Ostaje samo krema koja može odgovarati vašem ukusu, biti od sira ili od crne ili bijele čokolade. Mi smo ovdje odabrali ovu jednostavnu s vrhnjem za kuhanje u kojem otopimo čokoladu, miješajući neprestano na vrlo laganoj vatri dok ne dobijemo gustu smjesu nalik pudingu. 

Uslast!
 


Buča - puna vitamina, a slasna i fina

Mnogi farmeri na čitavom svijetu se natječu tko će uzgojiti najveću bundevu pa se taj rekord obara svakih par godina. Možda upravo, dok čitate ovaj članak, netko na nekom sajmu mjeri divovsku buču, idućeg šampiona. Najveća bundeva ikad izmjerena je težila preko tone, točnije 1071,8 kg, a uzgojena je u američkoj državi Washington 2017. Ta je godina izgleda bila dobra za bundeve-divove jer je i najveća hrvatska buča izmjerena tada - težila je 660 kg i uzgojena je u Baranji. 

A mi se ne moramo brinuti da ćemo, ako jedemo bundevu, izgledati kao buča. Osim što je nazivaju kraljicom jeseni, kažu i da je kraljica vitkosti i zdravlja. Bogata je antioksidansima, magnezijem, kalijem, vlaknima i vitaminima B, C, E i K. Ali to nije sve, posebnu boju joj daje čuveni beta-karoten. Onako kako se bundeva pretvorila u kočiju u poznatoj bajci i odvezla Pepeljugu na bal, beta-karoten se, nakon konzumacije bundeve, u tijelu pretvori u vitamin A pa otputuje na slobodne radikale u našem organizmu i blokira ih pri čemu našu kožu štiti od znakova preuranjenog starenja. 

Sjemenke bundeve su dvadesetak puta vrjednije od njenog mesa, a posebno ih cijenimo jer obiluju željezom, fosforom, kalijem i kalcijem - mineralima koji su važni u održavanju jakog imuniteta i zdravog organizma. 


 


A sad trčimo u najbližu trgovinu po neku od slasnih buča!
Spremi

​Bijeli blagovaonski stol: Kako se bijeli stol uklapa u moderan ili tradicionalan interijer?

Upozorenje iznajmljivačima: Elektronički registar privatnog smještaja je prijevara

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Ispunite Zahtjev za odgodu plaćanja paušala do 31.3. na stranicama ePorezne

Hrvatski obiteljski smještaj najatraktivniji u Europi

Što sve iznajmljivač mora imati u apartmanu 2016.

Brojke kao optimistična najava predstojeće sezone

Uređenje blagovaonice: Mali prostor, puno gostiju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Ovisi li budućnost hrvatskog turizma o manjim mjestima i nepoznatim destinacijama?

​Centralno grijanje na plin: Kako funkcionira i donosi li uštede u grijanju?

Popularno: