Uradi sam
1.6K

Varivo od bundeve i slanutka – aromatični užitak za bezbojne jesenske dane

Bundeva - kraljica jeseni, savršena je namirnica za mnoga domaća ukusna jela. Ovaj put ćemo svoje goste počastiti varivom od bundeve i slanutka

Slanutak, slani grah ili čičvarda često se koristi u pripremu različitih juha ili variva. Iako zapravo nije naročito slan, njegova gusta tekstura u kombinaciji sa slatkom bundevom daje zasitno, ali lagano varivo.
 
Varivo od bundeve i slanutka ćemo pripremati bez mesa, ali obrok možete dopuniti s nekom finom kobasicom ili šunkom. No čak i bez mesa, nećete biti razočarani aromom ovog povrtnog variva.
 

Sastojci za varivo od bundeve i slanutka:
 

  • 300 g bundeve (bilo koja vrsta)

  • 10 g slanutka

  • 1 veći poriluk

  • 1 veća mrkva

  • komadić celera

  • pola češnja češnjaka

  • ružmarin

  • đumbir

  • začini po želji (sol, papar, ljuta paprika)

  • bućino ulje

  • parmezan

 

Priprema variva od bundeve i slanutka

Povrće narezati na kockice. Na ulju (suncokretovom ili na masti) popirjati poriluk, potom dodati češnjak, mrkvu, celer i ružmarin. Još malo pirjati, a onda dodati bundevu i slanutak.
 

Slanutak je potrebno prethodno namakati u hladnoj vodi. Nećete pogriješiti ako ga ostavite u vodi preko noći, ali je dovoljno i sat vremena prije kuhanja, samo što će se u tom slučaju varivo kuhati dulje

Dodati đumbir i začine. Kuhati dok svi se sastojci ne prožmu i postanu mekani da se tope na jeziku. Kad varivo skinemo s vatre, umiješat ćemo u njega parmezan i dodati par kapi bućinog ulja. Uslast!  
 



Iako usluga prehrane uz smještaj polako odlazi u povijest, nitko nam ne brani svoje goste počastiti specijalitetom iz naše kuhinje. Neka naše gostoprimstvo bude jedinstveno uz čašćenje jelima po tradicionalnim receptima, sezonskim domaćim namirnicama, začinjenih maštom.
 

Spremi

Domaćin na hrvatski način

Istra Bike&Bed – Natječaj za poticanje raznolikosti ponude privatnog smještaja

Uređenje okućnice smještaja: 20 moćnih biljaka koje izgledaju fantastično, a ne traže mnogo pažnje

Domaća ćakula: Od dvostruke rezervacije do stostrukih muka ježevih

Brendiranje privatnog smještaja

Kakvim gostima se nadati izvan glavne sezone?

Vinski turizam u Hrvatskoj: Zanemareni potencijal u doba sve većeg uvoza i manje domaće proizvodnje vina

Do 15. siječnja rok za predaju obračuna turističke članarine - obrazac TZ 2

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Uradi sam: Kako napraviti sredstvo za dezinfekciju apartmana?

​Sredstvo protiv plijesni – kako očistiti plijesan na zidu i može li se spriječiti

Popularno: