Dizajn
9.8K

Vrste i klase parketa: 6 savjeta za kupnju idealne vrste parketa za vas

Planirate kupnju parketa za vaš dom ili apartman? Niste sigurni koje vrste i klase parketa odabrati i koja je zapravo razlika između pojedinih parketa? Potreban vam je savjet oko odabira vrste parketa kako biste odabrali najbolji parket za svoj dom ili apartman?

Ponuda parketa svake je godine sve veća, a proizvođači parketa inovativnim pristupom stvaraju sve bolji, izdržljiviji i ljepši parket. No, u obilju različite ponude parketa, kupcima je ponekad teško odabrati idealnu vrstu parketa. Kako bismo vam barem malo pomogli, u nastavku vam donosimo nekoliko važnih smjernica za odabir idealne vrste i klase parketa:

parketi od punog drva

 

Parketi mogu biti napravljeni od raznih vrsta drva

Prva i osnovna razlika između pojedinih parketa definitivno je u vrsti drveta od kojeg su izrađeni parketi. Iako vrsta drva od koje se izrađuju parketi djelomično ovisi i o lokaciji nekretnine, činjenica je da se u svijetu parketi izrađuju od raznih vrsta drva. Na našem području najpopularnije vrsta drva za izradu parketa su: hrast, jasen, orah, bukva, trešnja, bambus, itd. Dakako, u Hrvatskoj je već dugo vremena dominantan hrastov parket koji pruža odličnu čvrstoću i dugotrajnost, a posljednjih je godina sve popularniji i parket od bambusa koji izgleda atraktivno i donosi vrlo dobru otpornost na vlagu.

 

Masivni parketi napravljeni od punog drva

Što se tiče vrste parketa kupci mogu birati između masivnih i gotovih (višeslojnih) parketa. Masivni parketi su u punom svojem obujmu napravljeni od punog drveta, a za njihovu se izradu mogu koristiti razne vrste drveta. Debljina masivnih parketa uglavnom se kreće oko 22 mm, a njihova je glavna prednost što se mogu više puta obnavljati i koristiti. Konkretno, masivni se parketi mogu više puta brusiti i lakirati, zahvaljujući čemu zapravo mogu trajati i nekoliko generacija bez ikakvih problema. Svaka obnova masivnih parketa istaknuti će prirodnu ljepotu drveta, a kupci se u našoj regiji najčešće odlučuju za masivne parketa od hrasta, jasena, javora i bambusa.

parket za postavljanje

 

Gotovi višeslojni parketi povoljni za podno grijanje

Gotovi parketi obrađeni su tako da je postavljanje parketa jednostavno, a korištenje trenutno. Konkretno, ova vrsta parketa unaprijed je obrađena, a zahvaljujući izbrušenoj i lakiranoj površini nema potrebe za naknadnom obradom parketa. Gotovi parketi mogu biti napravljeni od više slojeva, a na tržištu su najpopularniji dvoslojni i troslojni parketi. Gotovi parketi napravljeni su unakrsnim lijepljenjem više slojeva drva, što im osigurava visoku izdržljivost, ali i omogućuje jednostavnije polaganje. Valja spomenuti kako se i gotovi parketi mogu naknadno obrađivati do određene mjere pa ih tako možete brusiti, premazivati voskom, uljem, i sl. Zahvaljujući svojoj građi, gotovi parketi imaju solidnu toplinsku propusnost pa se mogu koristiti kod podnog grijanja kuće, stana ili apartmana.

atraktivan parket vrste parketa

 

Ekstra klasa parketa s najvišom cijenom

Parketi se dijele u razne klase, no najučestalija podjela jest na parkete: Ekstra, Standardne, Natur, Rustik i Van-standardne klase. Ovisno o vrsti drveta i svojstvima, parketi se mogu dijeliti i u više klasa koje dočaravaju finalni izgled samog parketa. Ekstra klasa je najbolja klasa među parketima i samim time donosi i najvišu cijenu parketa. Odlikuju je parketi slične teksture drva koji dolaze s ujednačenim koloritom. Ova je klasa idealan odabir ako želite postići ujednačen izgled poda koji će svojim svojstvima oduševljavati vas i vaše goste.

 

Rustik klasa za prirodnije strukture parketa

Rustik klasa oduševit će sve koji teže prirodnom izgledu parketa. Naime, ova je klasa specifična po tome što dopušta veća odstupanja od standarda pa samim time cjelokupni parket izgleda prirodnije. Rustik klasa parketa donosi izražene strukture koje se jasno ocrtavaju kroz kvržice veličine i do 15 mm, a posebno je atraktivna i razlika u boji između pojedinih elemenata parketa. Želite li u svojem domu ili apartmanu postići prirodni izgled, svakako odaberite rustik klasu parketa.

vanstandardni parket za apartman ili sobu

 

Van-standardna klasa parketa za potpuno prirodan izgled

Van-standardna klasa parketa nema nikakvih pravila po pitanju izgleda parketa. Dakle, radi se o parketu sasvim normalnih dimenzija i oblika koji se postavlja bez ikakvih problema, a jedina je razlika što je ova klasa parketa poprilično "šarena". Boje van-standardnog parketa su različite i znatno variraju, a velika je razlika i u veličini kvržica koje su vidljive na parketu. Ovaj je parket odličan odabir težite li potpuno prirodnom izgledu parketa. Naime, kod van-standardnog parketa nema nikakvih pravila i stvorit će pravo malo šareno prostranstvo na podu vašeg doma ili apartmana. Dakako, cijena vanstandardnog parketa jest nešto niža u odnosu na ostale klase, a na vama je da odlučite sviđa li vam se ili ne.

Spremi

Ekološki turizam u Hrvatskoj: 7 zelenih koraka prema eco-friendly smještaju

Razumijevanje 7 faza realizacije putovanja za postizanje većeg broja rezervacija

Kakve nam trendove u obiteljskom smještaju donosi 2017.?

Besplatni online tečaj Instituta za turizam za mlade u dobi od 18 do 30 godina

Dani hrvatskog turizma 2018.: Najbolji privatni iznajmljivači su domaćin iz Karanca i vlasnik OPG-a iz bilogorskog sela Ribnjačka

​Fotografije apartmana: 7 super ideja kako urediti apartman za snimanje

Greencajt - festival za one koji znaju da smo u cajtnotu

Recept za slatko od smokava - supervoća s okusom Dalmacije i Mediterana

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Postavljanje parketa: Kakav parket trebate postaviti u vašem domu ili apartmanu?

Laminat ili parket: Koje su prednosti i nedostaci ugradnje parketa ili laminata?

Popularno: