Dizajn
189.9K

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti

Biljke u apartmanu su apsolutni hit i bit će to više s klimatskim promjenama o kojima bruji planeta. Što ako u apartmanima nemamo mnogo prirodnog svjetla? Postoje li biljke koje ne vole sunce?

Svaki interijer i prostor možete osvježiti dodavanjem sobonog bilja umjesto ukrasa. Jer biljke vole svi. Naravno, bilje koje ostavite u sobi, apartmanu ili kući za odmor mora biti pažljivo odabrano i potpuno zdravo. Odabrano tako da ne traži puno njege jer od gosta ne možete očekivati da se brine o vašem bilju na svojem odmoru. Zdravo tako da ne izaziva sažaljenje vaših gostiju zbog očite muke koju ste mu priuštili. 

Svijet sobnog bilja je raskošan, naravno da među njima postoje i biljke koje koje uspijevaju i uz malo svjetlosti. To je nešto što svaki ljubitelj biljaka zna. Donosimo popis najzahvalnijih kućnih biljaka koje traže tek mrvicu vaše ljubavi, bez puno brige i svjetlosti. 
 
Imati biljke u svim dijelovima apartmana ili kuće za odmor, pa i u kupaonici, je nevjerojatna stvar, ali neka mjesta jednostavno nemaju idealne svjetlosne uvjete. Kako onda našu smještajnu ponudu obojiti u zeleno?
 
Umjetno bilje ne dolazi u obzir, a ni s pravim ne valja pretjerati. 
 

Što znači slaba svjetlost u apartmanu?

Pojam slabog svjetla znači da prostor u koji stavljate biljku prima vrlo malo prirodnog svjetla. Ili uopće nema prozora ili ih ima, ali su jako mali. Moguće je i da su prozori sasvim taman, ali svjetlost u interijer dopire slabo jer je blokiraju zavjese, tende, susjedna zgrada ili vanjska vegatacija i slično. Za takve prostore ćete pažljivo odabrati biljke koje ne vole direktno sunčevo svjetlo.
 

Popis biljaka kojima odgovara slaba svjetlost:

Ovaj popis sadrži moje apsolutno najdraže biljke koje ne zahtijevaju puno svjetlosti. Pročitajte nešto o svakoj od njih u nastavku, kao i kako se brinuti za njih!
 
 
1. Zmajevac (Dracaena)

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti Dracena
 
Većina biljaka koje rastu pri slaboj svjetlosti dosegne samo srednju veličinu. Ako želite biljku veličine drveta, preporučila bih Dracaenu - ako počnete s većom biljkom, moći ćete je staviti u sobu s prigušenim svjetlom i svejedno će uspijevati. Dracaenu karakteriziraju dugi šiljasti listovi. Izgledaju slično palmi s drvenastom stabljikom, ali su puno jednostavniji za održavanje. Dracena je izuzetno otporna pa može izdržati i duge periode bez zalijevanja. 
 
 
2. Svekrvin jezik (Sansevieria)

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti Sanseveria
 
Ova biljka se nalazi na svakom popisu zahvalnih biljaka. Savršena je za zatvorene prostore. Može preživjeti tjedne zanemarivanja i još uvijek izgledati sjajno, izdržava slabo svjetlo bez grintanja, lako se razmnožava i širi, a pri tom čisti toksine poput formaldehida i benzena iz zraka. Zalijevajte minimalno i pustite da se tlo osuši između zalijevanja kako bi bilo biljka ostala sretna!
 
 
3. Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti Zamija
 
Zamije imaju izrazito zelene sjajne ovalne listove koji izgledaju svježe čak i nakon mjeseci zanemarivanja. Zalijevajte malo i rijetko i omogućite zemlji da se osuši između zalijevanja. Zapravo, jedan od načina ubijanja ove biljke je previše zalijevanja (znat ćete da se to događa ako lišće postane žuto i počne padati.) Ova vrsta biljke je sretna u uglavnom zamračenoj sobi s malo prirodnog svjetla. Nazivaju je još i biljkom novca i sreće pa nema razloga da je već sutra ne nabavite za vaše smještaj i 
 
 
4. Mikrosorum paprat (Microsorum diversifolum)

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti Microsorum diversifolum
 
Ova slatka biljka je vrlo nezahtjevna i nimalo slična svojim zahtjevnim rođacima. Odlično se razvija pri slabom osvjetljenju i preferira kontinuirano vlažno tlo, ali tlo nikada ne smije biti prevlažno ili prezalijevano. Novi listovi se pojavljuju stalno i protežu van kao prstići.
 
 
5. Palma sreće (Chamadorea elegans)

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti
 
Palme sreće su najmanje palme na svijetu! Često se nazivaju salonskim palmama jer su odlično rješenje za stolove. Dobro podnose slabo osvjetljenje, a njihovi čupavi vrhovi su zabavni. Ove palmice vole vlagu pa zalijte kada površina tla postane suha.
 
 
6. Aglaonema (Aglaonema)

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti Aglaonema
 
Aglaonemu možete uzgajati bilo gdje u vašem domu, dobro podnosi slabo svjetlo, ali dobro raste i na svijetlim mjestima. Ona čak ne treba niti prirodno svjetlo za napredovanje. Često je možete vidjeti u uredima s fluorescentnom rasvjetom. Raste prilično sporo tako da je odlična za stol ili komodu i nije ju potrebno presađivati u veću teglu duže vremena.
 
 
7. Marimo lopte (Aegagropila linnaei)

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlost Marimo lopte
 
Ono što su štenaci u svijtu kućnih ljubimaca, ovi mali vragolani su u svijetu biljaka. Oni su apsolutno neodoljivi i nemoguće ih je ne voljeti. Izgleda kao mahovina, ali to zapravo nije. Marimo je vrlo sporo rastući oblik algi koji se nalazi u hladnim slatkovodnim jezerima Škotske, Islanda, Japana i Australije. Ako dobiju previše svjetla (koje se može pojačati staklenim kućištem), postat će smeđe i umrijeti. One su sjajno rješenje za kuhinju vašeg apartmana jer daju toliko osobnosti. Marimo lopte moraju biti potpuno uronjene u vodu. Razbudite ih svakih nekoliko dana brzim miješanjem ili ih protrljajte i promijenite im vodu svaka 2 tjedna. 
 
 
8. Singonij (Syngonium podophyllum)

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti Sigonij
 
Svojim neobično oblikovanim lišćem i slabom tolerancijom na svjetlo, singonij je nezaobilazna biljka za tamnije prostorije. Što je zreliji, to su mu lišće i grane duže pa izgleda odlično viseći iz tegle ili uspinjući se uz rešetke. Tamnije sorte s manje varijabilnosti još bolje rastu pri slabom osvjetljenju. One vole čak i vlagu u tlu, pa zalijte kada se površina tla počne sušiti.
 
 
9. Anđeoska krila (Begonia aconitifolia)

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti anđeoska krila
 
Ovaj tip begonije, sa svojim srebrnim pjegavim lišćem, može se prilagoditi gotovo svim svjetlosnim uvjetima. Ovo je cvjetnica, a boja cvjetanja i lišća ovisi o količini primljenog svjetla! Što je više svjetlosti to su boje izraženije. Ako imate novu biljku, poduprite stabljiku sa štapićem sve dok ne izraste više izbojaka, tada će se veliki listovi međusobno pridržavati. Dopustite da se tlo osuši između zalijevanja!
 
10. Svrdarka (Maranta)

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti Maranta
 
Ovo je jedna od najboljih biljaka koje postoje. U uvjetima s malo svjetlosti, lišće se dodiruje i preklapa. Ove biljke dolaze u mnogo različitih sorti, ali ova koja se obično naziva crvena svrdarka je omiljena. Nijanse zelenog lista, crvenih žila i ljubičaste boje s donje strane donose živost i veselje svakom prostoru. Zalijte kada je vrh tla gotovo suh jer ova biljka voli čak i vlagu.
 

Imate li omiljenu biljku slabog svjetla koju sam propustila dodati? Kakva su vaša iskustva s biljkama u apartmanima? 
Spremi

eIznajmljivači aplikacija: Znamo li koje su naše porezne obveze u 2022.?

Uspon na Klek - tragovima prvih hrvatskih planinara na razuzdan ples s vješticama

Kupuj lokalno: 81% Europljana radije troši novac na domaće proizvode lokalnih proizvođača

Recept za sirup od bazge - vitaminsku bombu protiv proljetnog umora i alergije

Upoznajmo svoje goste (3) – Austrijanci

Bespovratne potpore ruralnom turizmu Osječko-baranjske županije

​10 trendova koji bi mogli potrajati i nakon krize u turizmu

​6 tajni lijepe blagovaonice: Kako pametno isplanirati prostor blagovaonice?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

16 malih promjena u dizajnu interijera apartmana koje mogu značiti veliku razliku u broju rezervacija

Kuhinjski trokut: Kako odabrati pravilan raspored kuhinjskih elemenata

Popularno: