Dizajn
3.7K

Postavljanje parketa: Kakav parket trebate postaviti u vašem domu ili apartmanu?

Razmišljate o postavljanju parketa u vaš dom ili apartman? Pitate se koja vrsta, boja i struktura parketa je idealna za vaše prostorije? Potreban vam je savjet za postavljanje parketa i želite saznati koju vrstu parketa trebate postaviti u vašem stanu, kući ili apartmanu?

Postavljanje parketa značajan je korak u uređenju interijera, s obzirom na to da parket ima veliku dugovječnost i nećemo ga vrlo vjerojatno tako skoro mijenjati. Samim time, vrlo je važno odabrati pravilnu vrstu, izgled i boju parketa – koja će pristajati ostatku interijera. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko savjeta za odabir idealnog parketa za vaše prostorije:


Parket birajte prema navikama ukućana

Planirate li postavljanje parketa u vašoj kući definitivno trebate obratiti pozornost na navike ukućana. Naime, ukućani u kuću unose razne prljavštine i samim time trebate parket koji je otporniji na habanje, prljavštine, vlagu, itd. S druge strane, kod postavljanja parketa u apartmanu možete malo ležernije pristupiti cijeloj priči jer će se taj parket manje koristiti pa su i potencijalna oštećenja vrlo vjerojatno manja.

ugradnja parketa u stan ili apartman

S obzirom na to da navike ukućana i stanara uvelike diktiraju kakav je parket najbolji izbor za vas, važno je tome dati dovoljno pozornosti kod kupnje. Obratite pažnju na to koliko su ukućani spremni paziti na parket, koliko će ga i kako koristiti te koje životne navike preferiraju u trenutnom domu.

 

Uljani parketi za prostore s kućnim ljubimcima

Uljani parketi odličan su izbor ako znate da će u vašem domu biti male djece, kućnih ljubimaca ili ukućana koji nisu skloni paziti na parket. S obzirom na svoja svojstva, uljani parketi su otporniji na razna habanja i oštećenja pa su odličan izbor za domove u kojima ukućani i stanari ne paze na svoje navike. Takvi su parketi posebno pogodni za domove i apartmane u kojima će boraviti djeca i kućni ljubimci.

predivan parket za postavljanje

 

Mat obrada za manje primjetne ogrebotine i oštećenja

Želite li da vaš parket izgleda lijepo unatoč malim oštećenjima i ogrebotinama, onda biste svakako trebali posegnuti za mat finalnom obradom parketa. Naime, zahvaljujući mat obradi parketa, sva manja oštećenja i ogrebotine gotovo su neprimjetni. Dakako, mat obrada možda ne izgleda toliko efektno u samome prostoru, ali ako znate da će vaš dom ili apartman biti izložen potencijalnim opasnostima od oštećenja parketa, onda se mat obrada čini kao prihvatljiv izbor.

 

Sjajni parketi bolji izbor za male i tamne prostore

Iako sjajni parketi sa sobom donose i neke nedostatke, već su godinama vrlo popularan izbor kupaca širom svijeta. Parketi koji reflektiraju sjaj prostoru daju određenu živahnost i luksuznost pa su vrlo dobar izbor za manje i tamnije prostore. S druge strane, takvi su parketi osjetljiviji na oštećenja pa zahtijevaju nešto više pažnje i održavanja. No, na vama je da odvagnete jeste li spremni dodatno paziti na parket, kako biste postigli luksuzniji i prostraniji dom ili apartman.

postavljanje parketa u apartmanu

 

Hrastov parket popularan u Hrvatskoj

Kada bismo trebali izdvojiti jedan od najpopularnijih parketa u Hrvatskoj, onda bi to svakako bio hrastov parket. Veliku popularnost hrastovog parketa možemo pripisati činjenici kako u Hrvatskoj imamo puno hrasta pa je samim time i proizvodnja hrastovog parketa sasvim logičan slijed. No, hrastov parket ima i vrlo dobra svojstva, a posebno ga odlikuju fantastična čvrstoća i dugotrajnost. Hrastov parket otporan je na razna oštećenja, a može se vrlo dobro uklopiti u različite stilove uređenja interijera.

 

Bambusov parket kao sve popularniji izbor

Bambusov parket posljednjih je desetljeća također sve popularniji izbor u svijetu i regiji. Atraktivan parket koji donosi moderan izgled prostora sa sobom također donosi i razna odlična svojstva. Svakako vrijedi istaknuti činjenicu da je parket od bambusa poprilično otporan na vlagu pa se preporučuje njegovo postavljanje u nešto vlažnijim prostorijama. Također, bambusov je parket pogodan za zdravlje ukućana i stana, posebice onih koji imaju problema s alergijama.

savjeti za postavljanje parketa

 

Kombiniranje boja i načina slaganja u skladu s interijerom

Važno je naglasiti kako se boja samog parketa može djelomično prilagođavati, bez obzira koju vrstu parketa odabrali. Primjerice, popularni hrastov parket možete doći u smećkasto žutim nijansama, ali i kao izbijeljeni hrast koji odiše skandinavskim stilom dizajna. Isto tako, osim boje, možete se poigrati i raznim mogućnostima slaganja parketa. Važno je da prilikom postavljanja parketa vodite brigu o uklapanju parketa u ostatak dizajna interijera, kako bi vaš prostor izgledao predivno i ujednačeno.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Ljeto bez dosadnih krvopija: Recept za prirodno sredstvo protiv komaraca kućne izrade

Popis gostiju za iznajmljivače - pravila i praksa

​Presvlake za stolice: Kako odabrati najbolje presvlake i koliko doprinose ugodnom dojmu?

7 koraka do bolje sezone koji ne uključuju sjedenje s natpisom uz cestu

50% niža članarina i turistička pristojba u 2021., rokovi plaćanja pristojbe se odgađaju do kraja kolovoza

Besplatno pruzimanje priručnika za postavljanje fotonaponskih ćelija na krov kuće

Festival aMORE iznajmljivačima: Uvedite "morski red" u svoje apartmane

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Ugradnja parketa: 9 savjeta za odličan izgled novopostavljenog parketa

Vrste i klase parketa: 6 savjeta za kupnju idealne vrste parketa za vas

Popularno: